Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | ja_jagienka | barszym | kw02 |

Witam. Były pracodawca zalega mi z wynagrodzeniem (potwierdzone przez PIP, obecnie złożony pozew do Sądu Pracy) za miesiąc listopad, grudzień 2009, nie rozliczył się też ze mną z ekwiwalentu urlopowego za rok 2009. W przesłanym formularzu PIT 11 pracodawca nie uwzględnił tego faktu. Rozliczenie obejmuje pełne 12 miesięcy. Pracodawca stwierdził, że w ten sposób obliczył też miesiąc styczeń (za który także mi zalega), więc jest dobrze. A zeznanie złożył do Urzędu Skarbowego (zresztą chyba pracodawcy rozliczają się co miesiąc?). Moje zatem pytanie: Czy postępowanie mojego byłego pracodawcy jest słuszne? Czy nie powinienem tego zaznaczyć we własnym rozliczeniu podatkowym? Nadmienię, że wszelkie składki płacił terminowo, więc pod uwagę brany byłby dochód netto. Czy powinien odliczyć ten dochód netto od sumy przychodów? Czy złożyć oświadczenie w US, że kwoty z tytułu wynagrodzenia za dwa miesiące nie otrzymałem? Z góry dziękuję za pomoc. | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Pracodawca powinien wypłacać pensje.
---------------------Jesli tego nie zrobił, to można zmniejszyc dochody w zeznaniu podatkowym - ale trzeba sie liczyc z tym, że konieczne będzie składanie wyjaśnień w US. Krzysztof -------------------------------- Na prywatne wiadomości odpowiadam tylko w sprawach ściśle prywatnych (i z dużym opóźnieniem) Gdy chodzi o pieniądze, nie ufaj moim radom - sprawdź jeszcze 3 razy | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |