(http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/91969,Wypadek--najechanie-na-tyl--uraz-kregoslupa.htm)

eliot - 15:21 09-03-2010
Witam. Chciałbym zasięgnąć porady kogoś kto poprostu się na tym zna. Więc jadąc sobie wieczorem w zeszły piątek, podczas skręcania w prawo na tył najechała mi Daewoo Matiz. Szkoda wygląda na niewielką, jednak mechanicy, każden jeden którego zapytałem stwierdza iż auto ma zaburzoną geometrie osi i naprawa nie będzie się opłacać. Ponieważ nigdy nie miałem takiego zdarzenia, chciałbym wiedzieć co w momencie orzeczenia szkody całkowitej oraz sposobu w jaki jest ona wystawiana. Drugą sprawą jest mój kręgosłup, który uległ uszkodzeniu (uszkodzenie pourazowe na wzniesieniu lordozowym oraz objaw strunowy), oczywiście chodzę w kołnierzu, a dowiedziałem się że przysługuje mi za to odszkodowanie. Czy jest to prawdą, a jeśli tak, gdzie można się o nie starać.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
konto usunięte - 19:52 09-03-2010
Czy policja była wezwana na miejsce zdarzenia i jakie zapadły rozstrzygnięcia?
Kiedy poszedł Pan do lekarza, który stwierdził uraz?
Czy został Pan odwieziony do szpitala przez pogotowie?
Czy zgłaszał już Pan kolizję do firmy ubezpieczeniowej?
Czy sprawca napisał jakieś oświadczenie?
Czy byli świadkowie kolizji/wypadku?
Czy zna Pan dane sprawcy i dane jego ubezpieczenia?
Bez tych danych niestety nie będzie można precyzyjnie określić jakie czynności powinien Pan podjąć w celu dochodzenia swoich roszczeń
eliot - 22:24 09-03-2010
CYTAT(adwokat_1 @ 9.03.2010, 19:52)
Czy policja była wezwana na miejsce zdarzenia i jakie zapadły rozstrzygnięcia?
Kiedy poszedł Pan do lekarza, który stwierdził uraz?
Czy został Pan odwieziony do szpitala przez pogotowie?
Czy zgłaszał już Pan kolizję do firmy ubezpieczeniowej?
Czy sprawca napisał jakieś oświadczenie?
Czy byli świadkowie kolizji/wypadku?
Czy zna Pan dane sprawcy i dane jego ubezpieczenia?
Bez tych danych niestety nie będzie można precyzyjnie określić jakie czynności powinien Pan podjąć w celu dochodzenia swoich roszczeń

Niestety na policję nie mogłem się doczekać, Pani z dyspozytorni stwierdziła, że mają tyle stłuczek tego wieczora, iż na pewno nie przyjedzie zaden patrol i zasugerowała spisanie oświadczenia, tak też postąpiłem. Sprawca oczywiście przyznał się

Karetka nie była wzywana, czułem się dobrze, nic mi nie dolegało. Następnego dnia rano dopiero poczułem siłę uderzenia (wypadek miał miejsce między 21 a 22 wieczorem w piątek) a w sobotę o 12-13 byłem już na pogotowiu.

Kolizja została zgłoszona do firmy ubezpieczeniowej, w piątek jestem umówiony z rzeczoznawcą na wycenę szkód.

Jedynym świadkiem jest mój przyajciel, który znajdował sie ze mną w momencie zdarzenia w samochodzie.

Sprawca wszystkie swoje dane wypisał na oświadczeniu.
konto usunięte - 14:39 10-03-2010
Należy wszystkie szkody włącznie ze zdrowotnymi zgłosić ubezpieczycielowi załączając całą dokumentację medyczną ze stosownym wnioskiem o wypłatę odszkodowania.
Ponadto może Pan rozważyć złożenie doniesienia do Policji bądź Prokuratury, albowiem na skutek zdarzenia odniósł Pan obrażenia. Wtedy dokumentacja medyczna powinna zostać dołączona do zawiadomienia (kopia dla ubezpieczyciela). W przypadku gdy okaże się, że obrażenia te wyczerpują znamiona czynu określonego w art. 157 par. 1 kk to Prokuratura przeprowadzi postępowanie z urzędu. W takiej sytuacji z urzędu zostanie powołany biegły w celu oceny Pańskich obrażeń oraz związku przyczynowo-skutkowego z zaistniałym zdarzeniem.

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona