Forum Wieszjak.pl » Prawo » Prawo cywilne » gwarancja laptopa »  Dodaj komentarz
gwarancja laptopa - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
22:21 10-03-2010  anjarosk
Dziękuję smile.gif
2.
17:49 10-03-2010  kempi82
Odstąpić od umowy mogła pani przed oddaniem sprzętu do naprawy. Teraz pozostaje jedynie oczekiwanie na naprawę, czy też ewentualną wymianę na nowy. Jeżeli chodzi o kierowanie pism to co do zasady należy je kierować do sprzedawcy.

Temat przenoszę do działu Prawo cywilne.
3.
11:24 10-03-2010  anjarosk
Dzięki za podpowiedź i ustawę.
Czyli powinnam przyjąć sprzęt z naprawy i napisać pismo do sprzedawcy nie do producenta o odstąpieniu umowy? Czy mam sprzętu nie przyjmować, bo nadal nie wiem co robić. Podejrzewam, że serwis ten sprzęt naprawi, ale ja już go nie chcę, bo nie jestem już pewna co do funkcjonalności tego sprzętu, nie wiem co jeszcze spaprał ich serwisant. Reasumując gdzie mam pisać do producenta, czy do sprzedawcy, bo według ustawy konsumenckiej to wynika, że do sprzedawcy.
Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam
4.
18:32 09-03-2010  brodasz
Witam. Ja mam bardzo podobną sytuacje ze swoim laptopem. Wg mnie powinna pani zareklamować sprzęt z tytułu niezgodności towaru z umową, gdyż nie mineło jeszcze dwa lata od daty zakupu notebooka. Należy napisać stosowne pismo, w którym zamieścić powinno się przeszłość serwisową sprzętu itp. Może pani zażądać wymiany towaru na nowy. Sprzedający ma 14 dni (kalendarzowych) na rozpatrzenie reklamacji (jeżeli po tym czasie nie dostanie Pani informacji od sprzedającego to znaczy, że sprzedający uznał reklamacje). Najprawdopodobniej sprzedający zaproponuje pani nieodpłatną naprawe sprzętu, jednak może się pani domagać wymiany na nowy. Radze pilnować wszystkich dat (oddania sprzętu na reklamacje) i zbierać wszystkie dokumenty.

P.S Proponuje również zapoznać się z Ustawą o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej

Pozdrawiam B wink.gif
5.
16:38 09-03-2010  anjarosk
Witam i proszę o pomoc.
W listopadzie 2008r. zakupiłam laptopa, w grudniu 2008r. nastąpiła pierwsza usterka laptopa - uszkodzony panel LCD pojechał do serwisu. Kolejna usterka nastąpiła w kwietniu 2009r. laptop przegrzewał się i wyłączał, pojechał do serwisu po raz drugi - wymieniono płytę główną oraz radiator. po czym w lutym tego roku laptop znowu się popsuł, usterka ta sama co przy drugiej naprawie ( przegrzewał się i wyłączał), przy tej usterce zwróciłam się do serwisu o wymianę sprzętu na nowy gdyż uważam, że laptop jest wadliwy. Odmówiono mi bo sprzęt zdaniem technika (serwisanta) laptop nadawał się do naprawy, zamocowano radiator, wyczyszczono i nałożono nową pastę. Laptop odebrałam od kuriera, po czym włączając go następnego dnia po odebraniu, okazuje się, że nie ma w laptopie karty radiowej, która była przed wysłaniem do serwisu bo serwisant zapomniał jej tam włożyć. Laptop zgłosiłam do naprawy i zażądałam wymiany na nowy laptop. Serwis jest w Czechach więc naprawa trwa ok 2 tygodni. Na tą chwilę mam wątpliwości co do części znajdujących się w moim laptopie, czy może jeszcze czegoś nie brakuje. Każda z tych usterek nie była spowodowana użytkowaniem laptopa.
1. Czy mam prawo żądać od producenta nowego laptopa w przypadku czwartej usterki, nie zależnie od tego czy sprzęt nadaje się do naprawy czy nie według ich serwisanta?
2. Czy jeśli podejmą decyzję o naprawie, czy mogę nie przyjąć tego laptopa i zażądać kategorycznie wymiany na nowy?
Pozdrawiam. smile.gif

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona