Forum Wieszjak.pl » Prawo » Prawo podatkowe » darowizna »  Dodaj komentarz
darowizna - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
15:34 18-03-2010  yakikris
Jeśli darowizna nastąpiła w 2003 r. np w czerwcu, to rozlicza się Pani za 2003 r. do 30.04.2004 r.
Od końca tego roku, w którym Pani się rozliczała (a więc 2004 r.) liczy się okres 5 lat do przedawnienia, tj do dnia 31.12.2009
Przedawnienie więc nastąpi z dniem 01.01.2010 r. Do tego dnia urząd mógł żądać przedstawienia dowodów potwierdzających darowiznę, a Państwo powinni te dowody przechowywać do 31.12.2009 r. i okazać na wezwanie.
2.
19:02 17-03-2010  lauranda
proszę o odpowiedz
3.
21:50 11-03-2010  lauranda
CYTAT(kw02 @ 10.03.2010, 22:11)
2. Tak, to są darowizny. Ale jest też kwota wolna od podatku (ok. 9700 zł w ciągu 5 lat), więc oboje dziadkowie mogą bez podatku i obowiązku zgłaszania darowywać łącznie prawie 4000 zł rocznie[/url]

Chciałam się jeszcze dopytać czy to jest darowizna wedle prawa przekazana dla dziecka - jest nieletnie i całkowicie na utrzymaniu rodziców - czy te pieniądze są darowizną dla rodziców? Co się dzieje w momencie gdy dzieciak dostanie darowiznę przekraczającą limit wolny od podatku? Kto wtedy ma obowiązek zgłoszenia faktu do US i opłacenia podatku?

Czy jest jakiś paragraf który reguluje takie darowizny dla nieletnich?

I proszę jeszcze napisać czy dla US istnieje taka forma jak "prezent" czy to dla US też jest darowizna?

Jeszcze mam jedno pytanie;
Kwota wolna od podatku ok. 9700 zł w ciągu 5 lat - w jaki sposób US cofa się o te 5 lat tzn jak to liczy? Czy jeżeli dokonuje kontroli za 2004r w 2010r to ma prawo sięgać do darowizn z 2003r? Czy 2003r. przedawnił się w 2009r?
4.
22:11 10-03-2010  kw02

1. Być może wszystkie te świadczenia można podciągną pod darowizny. Ale można też przyjąć, że jest to wspólnie prowadzone gospodarstwo domowe, do którego dokładaja się wszyscy domownicy wedle własnej woli.

2. Tak, to są darowizny. Ale jest też kwota wolna od podatku (ok. 9700 zł w ciągu 5 lat), więc oboje dziadkowie mogą bez podatku i obowiązku zgłaszania darowywać łącznie prawie 4000 zł rocznie

3. Rodzice moga dysponować prezentami na potrzeby dziecka

4. http://forum.prawnikow.pl/PIT-11-a-brak-wy...145#entry350145
5.
19:27 09-03-2010  lauranda
Witam

1.
Proszę o informację czy darowizną jest utrzymywanie pełnoletniego dziecka które pracuje a mieszka nadal z rodzicami. Mówiąc utrzymywanie mam na myśli wyżywienie, mieszkanie oraz wszystkie opłaty z tym związane (gaz, prąd, czynsz) opłata za prywatną szkołę, ubranie, czyli całkowite utrzymanie, a swoje wynagrodzenie za pracę dziecko przeznacza na swoje wydatki.

2.
Czy darowizną jest płacenie przez dziadków dla wnuczka (11 lat) za szkołę, obiady w szkole i drobne kieszonkowe. Łącznie rocznie może to być kwota około 2000-2500zł. Wcześniej ci sami dziadkowie opłacali dziecku przedszkole kwota rocznie podobna 2000-2500 zł.

3.
dziecko dostało na komunię w prezentach 12.000 zł czy jest to darowizna jeżeli zostanie wykorzystana przez rodziców?
Jaka jest różnica między prezentem a darowizną?

4.
pracodawca wystawił pit-11 za 2009r za wynagrodzenie którego fizycznie pracownik nie otrzymał. Sprawa zostanie skierowana na drogę sądową. Czy w takiej sytuacji mam ująć wynagrodzenie którego fizycznie nie otrzymałam czy pominąć i napisać notkę do PITu rozliczeniowego że żadnego wynagrodzenia z firmy X w 2009r nie otrzymałam?

Z góry dziękuję za odpowiedz
pozdrawiam

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona