Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | ja_jagienka | barszym | kw02 |

Witam Pytam z ciekawości CZy myśliwi mają prawo strzelać do psów które wałesają się po lesie ? Jest na to jakiś paragraf? Który definiował by zakaz wstępu ludzi z psami do lasu lub nakaz strzelania do psów w lesie? Druga sprawa czy jeśli osoby x spacerują w chaszczach to myśłiwi nie powinni sprawdzić czy są tam ludzie tylko mogą sobie przyjechać i strzelać mimo obecności ludzi ? | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
| konto usunięte |
Prawo do takiego odstrzału daje im ustawa o ochronie zwierząt. CYTAT Art. 33a [...] 3. Zdziczałe psy i koty przebywające bez opieki i dozoru człowieka na terenie obwodów łowieckich w odległości większej niż 200 m od zabudowań mieszkalnych i stanowiące zagrożenie dla zwierząt dziko żyjących, w tym zwierząt łownych, mogą być zwalczane przez dzierżawców lub zarządców obwodów łowieckich. Art. 33 ust. 4 stosuje się odpowiednio. Art. 33 [...] 4. W sytuacji, o której mowa w ust. 3 i 3a, dopuszczalne jest użycie broni palnej przez osobę uprawnioną. Innym problemem jest, czy myśliwi nie nadużywają tego prawa, vide zastrzelenie osiołka norweskich turystów. | ||
linki reklamowe | |
CYTAT(maciaszczyk @ 10.03.2010, 9:53) Innym problemem jest, czy myśliwi nie nadużywają tego prawa, vide zastrzelenie osiołka norweskich turystów. W tym przypadku trudno mówić o możliwości pomylenia osła z psem. Widziałem tych Norwegów, czy też Norwega i Niemkę z ich osłami jeszcze przed zdarzeniem i przyznaję, że chciałbym kiedyś zobaczyć psa rozmiarów takiego osła. | ||
| konto usunięte |
CYTAT(kempi82 @ 10.03.2010, 17:53) W tym przypadku trudno mówić o możliwości pomylenia osła z psem. Widziałem tych Norwegów, czy też Norwega i Niemkę z ich osłami jeszcze przed zdarzeniem i przyznaję, że chciałbym kiedyś zobaczyć psa rozmiarów takiego osła. Z dużej odległości nieraz trudno ocenić rozmiar obiektu, ale z drugiej strony zdarza się niektórym myśliwym, że im się z czuba mocno kurzy. | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |