(http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/92018,Czy-mysliwy-ma-prawo-strzelac-do-mojego-psa.htm)

cordoba_2004 - 09:31 10-03-2010
Witam

Pytam z ciekawości

CZy myśliwi mają prawo strzelać do psów które wałesają się po lesie ?

Jest na to jakiś paragraf? Który definiował by zakaz wstępu ludzi z psami do lasu lub nakaz strzelania do psów w lesie?

Druga sprawa czy jeśli osoby x spacerują w chaszczach to myśłiwi nie powinni sprawdzić czy są tam ludzie
tylko mogą sobie przyjechać i strzelać mimo obecności ludzi ?
konto usunięte - 09:53 10-03-2010
Prawo do takiego odstrzału daje im ustawa o ochronie zwierząt.

CYTAT
Art. 33a
[...]
3. Zdziczałe psy i koty przebywające bez opieki i dozoru człowieka na terenie obwodów łowieckich w odległości większej niż 200 m od zabudowań mieszkalnych i stanowiące zagrożenie dla zwierząt dziko żyjących, w tym zwierząt łownych, mogą być zwalczane przez dzierżawców lub zarządców obwodów łowieckich. Art. 33 ust. 4 stosuje się odpowiednio.

Art. 33
[...]
4. W sytuacji, o której mowa w ust. 3 i 3a, dopuszczalne jest użycie broni palnej przez osobę uprawnioną.

Innym problemem jest, czy myśliwi nie nadużywają tego prawa, vide zastrzelenie osiołka norweskich turystów.
kempi82 - 17:53 10-03-2010
CYTAT(maciaszczyk @ 10.03.2010, 9:53)
Innym problemem jest, czy myśliwi nie nadużywają tego prawa, vide zastrzelenie osiołka norweskich turystów.

W tym przypadku trudno mówić o możliwości pomylenia osła z psem. Widziałem tych Norwegów, czy też Norwega i Niemkę z ich osłami jeszcze przed zdarzeniem i przyznaję, że chciałbym kiedyś zobaczyć psa rozmiarów takiego osła. wink.gif
konto usunięte - 19:24 10-03-2010
CYTAT(kempi82 @ 10.03.2010, 17:53)
W tym przypadku trudno mówić o możliwości pomylenia osła z psem. Widziałem tych Norwegów, czy też Norwega i Niemkę z ich osłami jeszcze przed zdarzeniem i przyznaję, że chciałbym kiedyś zobaczyć psa rozmiarów takiego osła. wink.gif

Z dużej odległości nieraz trudno ocenić rozmiar obiektu, ale z drugiej strony zdarza się niektórym myśliwym, że im się z czuba mocno kurzy. dry.gif

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona