1
Przejdź do strony:
» Odszkodowanie za zniszczony samochód
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

22:04 09-03-2010
Dn. 19 02 2010 bardzo poważnie został uszkodzony mój samochód, uszkodzenie nastąpiło po zsunięciu się z gzymsu wielkiej bryły lodu , samochód w tej chwili nadaje się do kasacji. Tego samego dnia ekipa wynajęta przez wspólnotę mieszkaniową wykonywała pracę przy usuwaniu tego lodu i śniegu z dachu budynku. Samochód pozostawiłem na chodniku przy wejściu na klatkę schodową obok kartki z ostrzezeniem o wykonywaniu tychże prac. Uznałbym że jest to moja wina gdyby został wcześniej ustalony jakiś termin i plan wykonania prac, jednak kartka i taśma wisiała od co najmniej miesiąca i nic się nie działo.
Moje roszczenie zostało odrzucone przez wspólnotę rzekomo ze względu na w.w. kartkę i wezwanie mnie domofonem do przestawienia pojazdu przez dozorczynię budynku (nie mogłem słyszeć domofonu ze wzgl. na bardzo późną porę do której pracuję (2.00 w nocy) .
1. jaka jest szansa na wygranie sprawy w sądzie.
2. jeżeli jest możliwość proszę o linka z wzorem pozwu.
3. Czy jest jakiś inny sposób na pozytywne (dla mnie ) za.łatwienie sprawy bez angażowania wymiaru sprawiedliwości
4. jaki jest przybliżony koszt kompleksowej obsługi prawniczej w tym przypadku.

P.S. W razie potrzeby mogę zamieścić całą treść roszczenia, odpowiedzi od wspólnoty i ew. kilka zdjęć pojazdu po wypadku
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

22:36 09-03-2010
Czy teren wokół budynku był ogrodzony (oddzielona strefa zagrożenia). Czy szkoda powstała w chwili odśnieżania czy też przed przystąpieniem ekipy do pracy?
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz

linki
reklamowe

17:42 10-03-2010
CYTAT(Admin-Łukasz @ 9.03.2010, 22:36)
Czy teren wokół budynku był ogrodzony (oddzielona strefa zagrożenia). Czy szkoda powstała w chwili odśnieżania czy też przed przystąpieniem ekipy do pracy?

W momencie parkowania tasma lezała porwana na chodniku a kartka z informacja wisiała przy wejsciu na klatke schodowa była to godzina ok 3 w nocy. Szkoda powstała w trakcie prac ekipy ktora utrzymuje że w tym czasie prace wykonywano na drugim skrzydle budynku. Wspolnota twierdzi że usuwanie zalegajacego sniegu i lodu odbywało sie sukcesywnie podczas tej zimy jednak stopien uszkodzenia auta wskazuje na to ze bylo inaczej.
odpowiedz

19:21 10-03-2010
Powinien Pan dochodzić odszkodowania od firmy, która wykonywała odśnieżanie.
---------------------
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz

18:39 13-03-2010
witam ! Mój samochód był u mechanika na wymianie rozrządu i mechanik przy jeździe próbnej miał mały wypadek otwarła mu się maska(prawdopodobnie nie zamkną dokładnie) i wybiła szybę a także wygięły się rogi w masce i uszkodziły błotnik a także siłownik od podnoszenia maski ? Moje pytanie brzmi co mogę się domagać oprócz naprawy ? to tylko przypadek ale wartość samochodu zmniejszyło!
odpowiedz

09:29 14-03-2010
Można domagać się odszkodowania za obniżenie wartości pojazdu w wyniku jego uszkodzenia.
---------------------
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz

17:19 14-03-2010
Dziękuje za odpowiedz
odpowiedz

linki
reklamowe

19:01 22-03-2010
mam jeszcze małe pytanie! w tym tygodniu samochód jedzie do lakierowania ! Z mechanikiem tym co to zepsuł umówiłem się że po wszystkim się policzymy czyli za rozrząd jeszcze nie płaciłem ! Moje pytanie brzmi co mam mu powiedzieć ? Chciałbym aby ten rozrząd chociaż był gratis nic więcej .( jestem już stratny gdzieś ileś zl albo któryś tyś bo już 2 elementy będą malowane i szyba już nie jest oryginalna) Nie chce być chamski wobec niego bo to dobry mechanik ! proszę o pomoc jak to rozegrać aby coś zyskać
odpowiedz

20:49 22-03-2010
Od strony prawnej nie ma żadnych przeszkód, aby dokonać wzajemnych potrąceń - czyli Pani swoje koszty odszkodowania, on koszty robocizny tak, aby obie strony wyszły na zero.

Nikt natomiast nie odpowie Panu na pytanie, czy mechanik się na to zgodzi. Proszę próbować.
---------------------
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz
1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika