(http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/92024,Odszkodowanie-za-zniszczony-samochod.htm)

kwiatos83 - 22:04 09-03-2010
Dn. 19 02 2010 bardzo poważnie został uszkodzony mój samochód, uszkodzenie nastąpiło po zsunięciu się z gzymsu wielkiej bryły lodu , samochód w tej chwili nadaje się do kasacji. Tego samego dnia ekipa wynajęta przez wspólnotę mieszkaniową wykonywała pracę przy usuwaniu tego lodu i śniegu z dachu budynku. Samochód pozostawiłem na chodniku przy wejściu na klatkę schodową obok kartki z ostrzezeniem o wykonywaniu tychże prac. Uznałbym że jest to moja wina gdyby został wcześniej ustalony jakiś termin i plan wykonania prac, jednak kartka i taśma wisiała od co najmniej miesiąca i nic się nie działo.
Moje roszczenie zostało odrzucone przez wspólnotę rzekomo ze względu na w.w. kartkę i wezwanie mnie domofonem do przestawienia pojazdu przez dozorczynię budynku (nie mogłem słyszeć domofonu ze wzgl. na bardzo późną porę do której pracuję (2.00 w nocy) .
1. jaka jest szansa na wygranie sprawy w sądzie.
2. jeżeli jest możliwość proszę o linka z wzorem pozwu.
3. Czy jest jakiś inny sposób na pozytywne (dla mnie ) za.łatwienie sprawy bez angażowania wymiaru sprawiedliwości
4. jaki jest przybliżony koszt kompleksowej obsługi prawniczej w tym przypadku.

P.S. W razie potrzeby mogę zamieścić całą treść roszczenia, odpowiedzi od wspólnoty i ew. kilka zdjęć pojazdu po wypadku
Łukasz Nysztal - 22:36 09-03-2010
Czy teren wokół budynku był ogrodzony (oddzielona strefa zagrożenia). Czy szkoda powstała w chwili odśnieżania czy też przed przystąpieniem ekipy do pracy?
kwiatos83 - 17:42 10-03-2010
CYTAT(Admin-Łukasz @ 9.03.2010, 22:36)
Czy teren wokół budynku był ogrodzony (oddzielona strefa zagrożenia). Czy szkoda powstała w chwili odśnieżania czy też przed przystąpieniem ekipy do pracy?

W momencie parkowania tasma lezała porwana na chodniku a kartka z informacja wisiała przy wejsciu na klatke schodowa była to godzina ok 3 w nocy. Szkoda powstała w trakcie prac ekipy ktora utrzymuje że w tym czasie prace wykonywano na drugim skrzydle budynku. Wspolnota twierdzi że usuwanie zalegajacego sniegu i lodu odbywało sie sukcesywnie podczas tej zimy jednak stopien uszkodzenia auta wskazuje na to ze bylo inaczej.
Łukasz Nysztal - 19:21 10-03-2010
Powinien Pan dochodzić odszkodowania od firmy, która wykonywała odśnieżanie.
patimati3 - 18:39 13-03-2010
witam ! Mój samochód był u mechanika na wymianie rozrządu i mechanik przy jeździe próbnej miał mały wypadek otwarła mu się maska(prawdopodobnie nie zamkną dokładnie) i wybiła szybę a także wygięły się rogi w masce i uszkodziły błotnik a także siłownik od podnoszenia maski ? Moje pytanie brzmi co mogę się domagać oprócz naprawy ? to tylko przypadek ale wartość samochodu zmniejszyło!
Łukasz Nysztal - 09:29 14-03-2010
Można domagać się odszkodowania za obniżenie wartości pojazdu w wyniku jego uszkodzenia.
patimati3 - 17:19 14-03-2010
Dziękuje za odpowiedz
patimati3 - 19:01 22-03-2010
mam jeszcze małe pytanie! w tym tygodniu samochód jedzie do lakierowania ! Z mechanikiem tym co to zepsuł umówiłem się że po wszystkim się policzymy czyli za rozrząd jeszcze nie płaciłem ! Moje pytanie brzmi co mam mu powiedzieć ? Chciałbym aby ten rozrząd chociaż był gratis nic więcej .( jestem już stratny gdzieś ileś zl albo któryś tyś bo już 2 elementy będą malowane i szyba już nie jest oryginalna) Nie chce być chamski wobec niego bo to dobry mechanik ! proszę o pomoc jak to rozegrać aby coś zyskać
Łukasz Nysztal - 20:49 22-03-2010
Od strony prawnej nie ma żadnych przeszkód, aby dokonać wzajemnych potrąceń - czyli Pani swoje koszty odszkodowania, on koszty robocizny tak, aby obie strony wyszły na zero.

Nikt natomiast nie odpowie Panu na pytanie, czy mechanik się na to zgodzi. Proszę próbować.

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona