Zadaj pytanie na forum
Rafał DybkaAplikant adwokacki, specjalista w dziedzinie prawa nieruchomości, prawa budowlanego oraz podatkowego. |
| dukeaecc | Garion | nieruchomosci_waw | ja_jagienka |

Witam! Mam nie lada problem. Kilka dni temu jadą samochodem od koleżanki zatrzymała mnie policja do kontroli. Jakiąś godzinkę wcześniej wypiłam małe piwko 0,3 l i będąc sobie całkiem pewna dałam przebadać się alkomatem.. Niestety w 1 pomiarze wyszło 0,11mg/l, 2-0,09mg/l, 3-0,06mg/l niestety zatrzymano mi prawo jazdy i teraz mam pytanie na jak długo mogą mi być odebrane i po jakim czasie ma się spodziewać rozprawy??? Z drugiej strony sama jestem bardzo zdziwiona że alkomat po godzinie od wypicia pokazał aż tyle... Czy jest możliwe że to urządzenie było zepsute??? Wiem że zachowałam się nieodpowiedzialnie, ale czekam na odpowiedź. | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Witam! Wczoraj po telefonie od policjanta i umówieniu się na zeznania coś mnie tknęło i postanowiłam usiąść i poczytać trochę o alkomatach.. Nie wiem czy to wiarygodne informacje, ale dowiedziałam się że alkomaty posiadają margines błędu od 0,02-0,03. Czy w takiej sytuacji, gdy alkomat wykazał u mnie 0,11 mg przy pierwszym pomiarze i 0,09mg w drugim mogę wystąpić z wnioskiem o to żeby sprawdzili legalizację alkomatu? Proszę pomóżcie bo sama nie wiem co robić,a prawo jazdy jest mi bardzo potrzebne... | |||
linki reklamowe | |
CYTAT(myszka123 @ 10.03.2010, 3:36) Witam! Mam nie lada problem. Kilka dni temu jadą samochodem od koleżanki zatrzymała mnie policja do kontroli. Jakiąś godzinkę wcześniej wypiłam małe piwko 0,3 l i będąc sobie całkiem pewna dałam przebadać się alkomatem.. Niestety w 1 pomiarze wyszło 0,11mg/l, 2-0,09mg/l, 3-0,06mg/l niestety zatrzymano mi prawo jazdy i teraz mam pytanie na jak długo mogą mi być odebrane i po jakim czasie ma się spodziewać rozprawy??? Z drugiej strony sama jestem bardzo zdziwiona że alkomat po godzinie od wypicia pokazał aż tyle... Czy jest możliwe że to urządzenie było zepsute??? Wiem że zachowałam się nieodpowiedzialnie, ale czekam na odpowiedź. Myślę,że oddadzą Ci prawo jazdy.Ja miełem podobną sytuację,lecz miełem 0.10 w drugim pomiarze,zrobiłem błąd,że nie dmuchałęm 3raz,lecz fakt nie wiedziałem,że mam takie prawo.Jak mi wykazało 0.1o to poliocjant mówił,że to jest na granicy,więc Tobie powinni oddać. | |||
Alcotesty Policji nie sa zakupione w Telesklepie i maja odpowiednie swiadectwa legalizacji i w/g mnie : trza było nie pić i wsiadać za kółko, a teraz płacz | ||
Legalizację będzie trudno podważyć, ale z tego co widzę, to masz stężenie faktycznie na granicy wykroczenia, musisz bronić się w tym właśnie kierunku, że to jest na granicy, więc nie do końca wiadomo, czy rzeczywiście przekroczyłeś próg | ||
Miałem podobnie kilka lat temu, straciłem prawko na 6 miesięcy i 400zł grzywny | |||
CYTAT Art. 29. § 1. Zakaz prowadzenia pojazdów wymierza się w miesiącach lub latach, na okres od 6 miesięcy do 3 lat. § 2. Orzekając zakaz prowadzenia pojazdów określa się rodzaj pojazdu, którego zakaz dotyczy. § 3. Zakaz, o którym mowa w § 1, obowiązuje od uprawomocnienia się orzeczenia. Orzekając zakaz nakłada się obowiązek zwrotu dokumentu uprawniającego do prowadzenia pojazdu, jeżeli dokument ten nie został zatrzymany. Do chwili wykonania tego obowiązku okres, na który orzeczono zakaz, nie biegnie. § 4. Na poczet zakazu prowadzenia pojazdów zalicza się okres zatrzymania prawa jazdy lub innego dokumentu uprawniającego do prowadzenia pojazdu. Odpowiadam publicznie na forum. Jedynie w sprawach większej wagi mogę odpowiedzieć prywatnie. | ||
linki reklamowe | |
~Adriano 83.29.*.* |
Witam miałem podobna sytuacje z tym ze 2 razy dmuchałem i wyszło 0,12 i 0,11 mg/l czy w tej sytuacji mam prawo ubiegac się o sprawdzenie legalizacji nie wiem ale z tego co mi powiedziano na pół roku mi prawdopodobnie wezmą prawko. Szkoda że nie wiedzialem że można 3 raz dmuchac bo bym dmuchał i wtedy może i bym miał spokój i prawko zwrócone. Mam nadzieje że jakoś tę sprawe rozwiąże polubownie w policji. Pozdrawiam | ||
~deinadk 77.79.*.* |
Mam dokladnie identyczna sytuacje Tylko tak sobie teraz mysle i patrze na te papierki ze wszystkie trzy proby w moim przypadku byly przeprowadzone w niecale trzydziesci minut A ta tendencja spadkowa defakto jest dosc wyrazna i co teraz???????? | ||
Witam,
---------------------w wszystkich tych sprawach ja osobiście kwestionowałbym pomiar twierdząc, że zaistniał właśnie ów błąd statystyczny, zarzuciłbym też zbyt szybkie (wadliwe) badanie alkomatem + tłumaczył jakoś tę minimalną ilość alkoholu w oddechu. Jako obrońca wygrałem taką sprawę kiedyś i umorzono postępowanie. jeśli powyższe tłumaczenia "nie chwycą" to "kaplica" bo przepisy wówczas bezwzględnie każą zabierać prawo jazdy kierowcom. z poważaniem, Roland Szymczykiewicz Pomogłem? - kliknij proszę "pomógł".Polecam się - adwokat Roland Szymczykiewicz. Moja strona: www.szymczykiewicz.pl | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |