Zadaj pytanie na forum
![]() | Rafał KaźmierczakRadca prawny, ekspert w dziedzinie cywilnego postępowania sądowego i egzekucyjnego. |
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

Witam.Mam problem z komornikiem.Jest to drugi komornik który mimo iż wie że mam już zajęcia prowadzone od kilku lat przez komornika z rejonu nie chce przekazać mu sprawy.Próbuje zmusić mnie do spłaty długu w ratach.Mam już potrącenia z tytulu zajęć 50% i nie mam możliwości dodatkowych spłat nie mam skąd.Czy ten pan ma prawo zmuszać mnie do spłacania dodatkowo z reszty pensji która mi zostaje?Przysłał mi Zarzadzenie w którym nakazuje przymusowe otwzrcie lokalu bez powiadomienia o terminie w celu przeszukania rzeczy,schowków w celu zajęcia ruchomosci i wyznaczenia licytacji.Kosztami otwarcia lokalu obciążyc dłużnika.Złożyć klucze po założeniu nowych zamkow w najbliższej jednostce policji.Wezwać dłużnika do uregulowania długu wraz z opłatą egzekucyjną w terminie 3 dni od otrzymania zarządzenia.Podjęcie spłaty zobowiązania jest jedyną podstawą do wstrzymania się z wykonaniem zarządzenia.Pan ten opiera się na art.814&1 k.p.c. Czy ma prawo żądać ode mnie spłatyb mimo iż mam już zajęcia??co robić??? | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Nie może zmusić do żadnej dodatkowej zapłaty. Proszę w odpowiedzi wskazać, że udostępni Pani lokal bez konieczności rozwiercania zamków. Jeśli mimo wszystko komornik wejdzie siłowo do mieszkania - składać skargę na czynności komornika do sądu.
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
linki reklamowe | |
CYTAT(Admin-Łukasz @ 10.03.2010, 13:07) Nie może zmusić do żadnej dodatkowej zapłaty. Proszę w odpowiedzi wskazać, że udostępni Pani lokal bez konieczności rozwiercania zamków. Jeśli mimo wszystko komornik wejdzie siłowo do mieszkania - składać skargę na czynności komornika do sądu. Czy jest jakiś paragraf lub przepis który nakazuje komornikowi nie z rejonu do przekazania sprawy komornikowi który już prowadzi sprawy był pierwszy i jest z rejonu? | |||
CYTAT(Mumia @ 10.03.2010, 14:26) Czy jest jakiś paragraf lub przepis który nakazuje komornikowi nie z rejonu do przekazania sprawy komornikowi który już prowadzi sprawy był pierwszy i jest z rejonu? Jak ma się do tego art.773&1 k.p.c w przypadku zbiegu egzekucji do tych samych rzeczy ,wierzytelności lub praw ,dalszą egzekucję prowadzi komornik właściwy według przepisów kodeksu postępowania cywilnego.Jeżeli żaden z komorników nie jest właściwy według przepisów kodeksu,komornik,który później wszczął egzekucję,niezwłocznie przekazuje sprawę komornikowi,który pierwszy wszczął egzekucję,o czym zawiadamia wierzyciela.Czy moge powołac sie na ten artykuł i zarządac przekazania sprawy komornikowi z rejonu? | |||
CYTAT(Mumia @ 10.03.2010, 14:26) Czy jest jakiś paragraf lub przepis który nakazuje komornikowi nie z rejonu do przekazania sprawy komornikowi który już prowadzi sprawy był pierwszy i jest z rejonu? Jak się ma do tego art.773&1 k.p.c??? | |||
CYTAT(Mumia @ 10.03.2010, 15:20) Jak się ma do tego art.773&1 k.p.c??? Bardzo proszę o szybką odpowiedź.Czy mogę powołać się na ten artykuł?Jutro muszę odpisać komornikowi. | |||
Ten przepis nie ma tu zastosowania. W obecnej chwili można wybrać dowolnego komornika.
---------------------http://www.portal.prawnikow.pl/prawo-egzek...wybor-komornika Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
linki reklamowe | |
CYTAT(Admin-Łukasz @ 10.03.2010, 19:37) Ten przepis nie ma tu zastosowania. W obecnej chwili można wybrać dowolnego komornika. http://www.portal.prawnikow.pl/prawo-egzek...wybor-komornika A co jeśli egzekucja jest prowadzona na małżonka a żona sprzeciwi się np. zajęciu telewizora bo kupiła go za własne pieniądze? | |||
CYTAT(Mumia @ 11.03.2010, 9:06) A co jeśli egzekucja jest prowadzona na małżonka a żona sprzeciwi się np. zajęciu telewizora bo kupiła go za własne pieniądze? Jeżeli komornik z rejonu zabiera 50% pensji to drugi komornik z poza rejonu może zlicytować lodówkę,telewizor i pralke? | |||
Jeśli egzekucja prowadzona jest tylko przeciwko małżonkowi to może obejmować tylko majątek osobisty męża. Telewizor zakupiony w trakcie trwania małżeństwa jest majątkiem wspólnym. Komornik nie może zająć rzeczy stanowiących majątek wspólny nie mając rozszerzonej klauzuli wykonalności na małżonka dłużnika - chyba, że mówimy o egzekucji w zakresie zobowiązań podatkowych lub ZUS.
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |