Zadaj pytanie na forum
![]() | La Strada - Fundacja Przeciwko Handlowi Ludźmi i NiewolnictwuFundacja podejmuje działania mające na celu zwalczanie handlu kobietami |
| dukeaecc | kw02 | ja_jagienka | barszym |

Mój ojciec jest emerytowanym policjantem i dorabia jako portier w prywatnej firmie w naszym mieście. Dnia 01.04.2007 dostał umowę na czas określony do dnia 14.06.2011. Niestety 01.03.2010 dostał wypowiedzenie, że z dniem 20.03.2010 firma rozwiązuje z nim w/w umowę. Przyczyną teoretycznie były zmiany organizacyjne(tak zostało napisane na wypowiedzeniu). 20ego marca ma sie zgłosic po swiadectwo pracy. Mam pytanko czy emerytowi normalnie nalezy sie odprawa? Jesli tak to w tym przypadku jaka? Pozdrawiam, Karolina. | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
witam.
---------------------" ... Przepisy nie wprowadzają żadnych przesłanek pozbawiających pracowników prawa do odprawy. Nie pozbawia tego prawa - jak czyniły to poprzednio obowiązujące przepisy - prowadzenie działalności gospodarczej, pozostawanie w stosunku pracy z innym pracodawcą lub posiadanie prawa do emerytury lub renty (art. 8 ust. 3 uchylonej ustawy z 28 grudnia 1989 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn dotyczących zakładu pracy). Ustawa (obecnie obowiązująca z 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników (DzU nr 90, poz. 844 ze zm.)) nie przewiduje też wyłączenia ani ograniczenia prawa do odprawy w przypadku nabycia przez pracownika zwolnionego z pracy w ramach zwolnienia grupowego prawa do innych świadczeń związanych z ustaniem stosunku pracy, na podstawie innych aktów prawnych." http://doradca.infor.pl/dzial/zwolnienia_g...wa_odprawe.html pozdrawiam Odpowiadam tylko na Forum. Pytań przesłanych na P.W. nie czytam. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |