staż a umowa o dzieło - szczególny przypadek - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
10:28 10-03-2010  demoiselle
Witam,

Mimo, że temat już się pojawił na forum, chcę zadać jeszcze raz pytanie, gdyż moja sytuacja jest nieklasyczna.

Jestem osobą niepełnosprawną. W związku z tym mam prawo do stażu z PUP, będąc zarejestrowana nie jako osoba bezrobotna, a jako osoba poszukująca pracy. W przypadku osób mających status osoby bezrobotnej sprawa jest jednoznaczna - osoba bezrobotna będąca na stażu z PUP nie ma prawa "dorabiać" na umowę o dzieło. A jak jest w moim przypadku, gdy nie mam statusu osoby bezrobotnej a jedynie osoby poszukującej pracy? Czy jako osoba poszukująca pracy, będąca na stażu z PUP mogę podpisać umowę o dzieło? Panie z PUP nie potrafiły mi odpowiedzieć na to pytanie. Stwierdziły, że chyba nie, ale nie były pewne i nie potrafiły podać mi żadnej podstawy prawnej. Taka możliwość jest dla mnie o tyle ważna, że jestem tłumaczem przysięgłym i od czasu do czasu dostaję jakiś dokument do tłumaczenia. Jest tego za mało by się utrzymać, ale też nie chcę z tego zrezygnować, by nie wypaść z rynku. A każde tłumaczenie jest związane z umową o dzieło pomiędzy dwoma osobami fizycznymi lub między mną (osobą fizyczną) a jakąś firmą zlecającą mi jednorazowo tekst do tłumaczenia.
Będę wdzięczna za pomoc.

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona