Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | nika weronika |

Bardzo proszę o ocenę przedstawionej sytuacji. Chciałem wiedzieć, czy naruszyłem przepisy ruchu drogowego. Przy wjeździe na ulicę zauważam znak „zakaz zatrzymywania się” (B-36) po prawej stronie. ![]() Po lewej stronie jest szeroki chodnik. Na jezdni nie ma linii ciągłej. Przejeżdżam na drugą stronę jezdni i parkuję całym samochodem na chodniku tuż przy krawędzi jezdni tak, że pozostawiam co najmniej 1,5m dla pieszych. Okazuje się, że przy wjeździe na tę ulicę, ale z przeciwległego kierunku, po prawej stronie umieszczony jest także znak „zakaz zatrzymywania się”. Wiem, że na podstawie §28 ust. 3. rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów drogowych „Zakaz wyrażony znakiem B-35 lub B-36: 1) dotyczy tej strony drogi, po której znak się znajduje, z wyjątkiem miejsc, gdzie za pomocą znaku dopuszcza się postój lub zatrzymanie” Także, na podstawie prawa o ruchu drogowym: „Art. 47. 1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że: 1) na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju; 2) szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m; 3) pojazd umieszczony przednią osią na chodniku nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni. 2. Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2, zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru. Inny pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na chodniku tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi.” Wydaje mi się, że w moim przypadku nie musiałem się upewniać, czy na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymywania się lub postoju, ponieważ zaparkowałem całym samochodem na chodniku. Moim obowiązkiem było respektowanie znaków, które mijałem podczas jazdy a nie upewnianie się, czy odpowiedni znak nie jest umieszczony dla przeciwległego kierunku jazdy. Zauważyłem na innych ulicach przypadki, że znak B-36 umieszczany jest po lewej stronie drogi. Pytanie: Czy parkując w sposób opisany powyżej naruszyłem przepisy ruchu drogowego? | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Pogrubiłeś te fragmenty, które Ci odpowiadają ... niestety - nie masz racji ... popełniasz wykroczenie art47 ust1 pkt 1 ... jak piszesz z drugiej strony jest zakaz - to wyczerpuje znamiona czynu zakazanego ... i nie masz racji twierdząc, że nie masz obowiązku wiedzieć jakie znaki są od drugiego wlotu - masz obowiązek ... pozdro ...
---------------------P.S. a co pisze na tej białej tabliczce pod znakiem zakazu ??? nie prawnik | ||
linki reklamowe | |
CYTAT(silvo44 @ 11.03.2010, 7:35) Pogrubiłeś te fragmenty, które Ci odpowiadają ... niestety - nie masz racji ... popełniasz wykroczenie art47 ust1 pkt 1 ... jak piszesz z drugiej strony jest zakaz - to wyczerpuje znamiona czynu zakazanego ... i nie masz racji twierdząc, że nie masz obowiązku wiedzieć jakie znaki są od drugiego wlotu - masz obowiązek ... pozdro ... P.S. a co pisze na tej białej tabliczce pod znakiem zakazu ??? Dziękuję za wypowiedź Pod znakiem pisze "Nie dotyczy chodnika". Oczywiście, ze mi odpowiadają... Dlaczego wykroczenie z ust.1? Przecież ten ustęp nie dotyczy opisanej sytuacji, ponieważ parkowanie było całym samochodem na chodniku a nie jednym bokiem czy jedną osią. | |||
CYTAT(meteorryt @ 11.03.2010, 9:23) Dziękuję za wypowiedź Pod znakiem pisze "Nie dotyczy chodnika". Oczywiście, ze mi odpowiadają... Dlaczego wykroczenie z ust.1? Przecież ten ustęp nie dotyczy opisanej sytuacji, ponieważ parkowanie było całym samochodem na chodniku a nie jednym bokiem czy jedną osią. zakaz zatrzymywania i postoju dotyczy jezdni, chodnika i pobocza. niema znaczenia ze nie stal Pan na jezdni. | |||
CYTAT(Golani @ 11.03.2010, 18:57) zakaz zatrzymywania i postoju dotyczy jezdni, chodnika i pobocza. niema znaczenia ze nie stal Pan na jezdni. zatem po co jest art. 47 ust. 2 prawa o ruchu drogowym? po co stawiane są znaki "zakaz zatrzymywania się" również po lewej stronie drogi w niektórych miejscach? Zgadzam się, że zakaz dotyczy strony drogi (jezdni, chodnika, pobocza), ale również dotyczy tej strony drogi, po której został umieszczony. Upewnienie się, czy czasem nie znajduje się z przeciwnego kierunku dotyczy sytuacji, gdy zatrzymuje się na jezdni. Oczywiście, gdy jadąc mijamy taki znak, to obowiązuje on bezwzględnie i na chodniku również nie możemy się zatrzymać. | |||
... jeżeli pod znakiem pisze ,,nie dotyczy chodnika'' można zaparkować całym autem na chodniku (1,5 m musi być)... mimo zakazu ... a tego nie napisałeś od razu - trzeba ciągnąć za język ...
---------------------... po lewej stronie są stawiane znaki abyś nie musiał biegać na początek(drugi koniec) aby się upewnić ... jesli jest daleko ... ... cały art 47. jest po to aby nie było ,,wolnej amerykanki'' ... ... i jeszcze jedno - nadal obowiązuje zakaz postoju i zatrzymywania się przy lewej krawędzi jezdni - a mało kto ten przepis respektuje ... pozdro ... nie prawnik | ||
CYTAT(silvo44 @ 12.03.2010, 8:21) ... jeżeli pod znakiem pisze ,,nie dotyczy chodnika'' można zaparkować całym autem na chodniku (1,5 m musi być)... mimo zakazu ... a tego nie napisałeś od razu - trzeba ciągnąć za język ... ... po lewej stronie są stawiane znaki abyś nie musiał biegać na początek(drugi koniec) aby się upewnić ... jesli jest daleko ... ... cały art 47. jest po to aby nie było ,,wolnej amerykanki'' ... ... i jeszcze jedno - nadal obowiązuje zakaz postoju i zatrzymywania się przy lewej krawędzi jezdni - a mało kto ten przepis respektuje ... pozdro ... Można ciągnąć, odpowiem;)... ale napisałem w swoim poście "Przejeżdżam na drugą stronę jezdni i parkuję całym samochodem na chodniku tuż przy krawędzi jezdni tak, że pozostawiam co najmniej 1,5m dla pieszych." Tak czy inaczej ... o to mi chodziło. Dziękuję Paweł | |||
linki reklamowe | |
CYTAT(silvo44 @ 12.03.2010, 8:21) ... po lewej stronie są stawiane znaki abyś nie musiał biegać na początek(drugi koniec) aby się upewnić ... jesli jest daleko ... Jeszcze jedna uwaga... refleksja raczej... Jeżeli zatrzymam się, to moje bieganie na piechotę na drugi koniec ulicy nie ma sensu, jeżeli tam jest znak zakazu, bo i tak zatrzymałem się łamiąc tym samym zakaz zatrzymywania się. Pozostaje mi jechać do końca ulicy i oglądać się za siebie, a potem ewentualnie zawrócić, a najczęściej objechać pół dzielnicy, aby wrócić do miejsca, gdzie chciałem zaparkować. Z tego powodu faktycznie celowe jest umieszczanie znaków B-36 po lewej stronie drogi (a takie sytuacje występują w moim, i nie tylko moim, mieście). Także może okazać się, że jest znak zakazu B-36 po lewej stronie drogi, a z drugiego końca ulicy po prawej stronie nie ma, bo np. przewrócił się albo ktoś celowo zniszczył. Wtedy kierowca wjeżdżając od strony tego przewróconego znaku prawą stroną jezdni nie widzi go i myśli, że nie ma zakazu. Zatrzymuje się... Powinien biec na drugi koniec ulicy, aby sprawdzić, czy stoi na zakazie? | |||
CYTAT(silvo44 @ 12.03.2010, 8:21) ... jeżeli pod znakiem pisze ,,nie dotyczy chodnika'' można zaparkować całym autem na chodniku (1,5 m musi być)... mimo zakazu ... a tego nie napisałeś od razu - trzeba ciągnąć za język ... Może nie do końca zrozumieliśmy się... Ten znak na foto stoi po prawej stronie drogi i tej prawej strony dotyczy, a ja zaparkowałem po lewej stronie drogi całym samochodem na chodniku pozostawiając co najmniej 1,5 m dla pieszych. | |||
CYTAT nie do końca zrozumieliśmy się ... bo trzeba ciągnąć ... ... na drugim końcu może oczywiscie stac znak bez takiej tabliczki - bo będzie wąski chodnik ... ... znak zniszczony, zamalowany przez chuligana lub w inny sposób nieczytelny - nie obowiązuje ... pozdro ... nie prawnik | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |