(http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/92080,wczesniejsza-emerytura.htm)

mutsy - 13:27 10-03-2010
Witam serdecznie,mam pytanie odnośnie wcześniejszej emerytury.
Mój teść ma 62 lata(urodzony wrzesien 1947r),pracuje od 19 roku życia do teraz,ostatnie prawie 30lat jeżdzi na taksówce,czyli prowadzi działalność gospodarczą,miał również przerwę w płaceniu składek Zus przez 4 lata po prostu z braku pieniędzy,ale moje pytanie brzmi czy mimo to kwalifikuje się do przejścia w tym roku na emeryturę gdyż chce już odpocząć i zrezygnować z pracy iposiadania działalonosci,czy może wiec?czy kwalifikuje się?
z góry bardzo dziekuje i pozdrawiam
Aleksandra
gina888 - 17:03 10-03-2010
czy mąż spełnia te warunki?

"Kobieta urodzona przed dniem 1 stycznia 1949 r. może przejść na wcześniejszą emeryturę po osiągnięciu 55 lat, jeżeli udowodniła co najmniej 30-letni okres składkowy i nieskładkowy albo udowodniła co najmniej 20-letni okres składkowy i nieskładkowy jeżeli została uznana za całkowicie niezdolną do pracy. Natomiast mężczyzna urodzony przed dniem 1 stycznia 1949 r. może przejść na emeryturę po osiągnięciu 60 lat, jeżeli udowodnił co najmniej 25-letni okres składkowy i nieskładkowy oraz został uznany za całkowicie niezdolnego do pracy.

Na podstawie dokonanej z dniem 8 maja 2008 r. zmiany w przepisach art. 29 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. ? mężczyzna urodzony przed dniem 1 stycznia 1949 r. może przejść na emeryturę po osiągnięciu wieku 60 lat jeżeli udowodnił co najmniej 35-letni okres składkowy i nieskładkowy.

Ponadto wcześniejsza emerytura przysługuje ubezpieczonym, którzy:

* ostatnio, przed zgłoszeniem wniosku o emeryturę, byli pracownikami oraz
* w okresie ostatnich 24 miesięcy podlegania ubezpieczeniu społecznemu lub ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym pozostawali w stosunku pracy co najmniej przez 6 miesięcy, chyba że w dniu zgłoszenia wniosku o emeryturę są uprawnieni do renty z tytułu niezdolności do pracy.

Z przepisu tego wynika, że ostatnim ubezpieczeniem, jakiemu musiała podlegać przed zgłoszeniem wniosku osoba ubiegająca się o emeryturę musi być ubezpieczenie pracownicze. Warunek pozostawania ostatnio pracownikiem należy uznać za spełniony także wówczas, gdy ubezpieczony ostatnio pobierał: np. zasiłek dla bezrobotnych lub świadczenie (zasiłek) przedemerytalny, jeżeli w okresie poprzedzającym pobieranie tych świadczeń był ubezpieczony jako pracownik.

Nie wymaga się spełnienia warunku pozostawania w stosunku pracy przez okres co najmniej 6 miesięcy w okresie ostatnich 24 miesięcy ubezpieczenia, jeżeli w dniu zgłoszenia wniosku o emeryturę wnioskodawca był uprawniony do renty z tytułu niezdolności do pracy. Tak więc osoba, która przechodzi z renty na emeryturę nie musi legitymować się sześciomiesięcznym okresem ubezpieczenia pracowniczego, o którym mowa wyżej. W takim przypadku wystarczy jakikolwiek okres ubezpieczenia pracowniczego. Ubezpieczenie pracownicze musi być jednak ostatnim ubezpieczeniem, jakiemu podlegał rencista.

Warunku pozostawania ostatnio w stosunku pracy oraz warunku dotyczącego 6 miesięcy ubezpieczenia pracowniczego w okresie ostatnich 24 miesięcy podlegania ubezpieczeniu społecznemu lub ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym nie wymaga się od wnioskodawcy, który podlegał ubezpieczeniu społecznemu lub ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu pozostawania w stosunku pracy przez cały okres wymagany do przyznania emerytury. Regulacja ta ma więc zastosowanie np. do 55-letniej kobiety, która ostatnio wykonywała np. pozarolniczą działalność gospodarczą, ale udowodniła 30- lub 20-letni (w razie całkowitej niezdolności do pracy) okres ubezpieczenia pracowniczego. W przypadku 60-letniego mężczyzny okres ten wynosi 35 lat lub 25 (przy stwierdzeniu całkowitej niezdolności do pracy)."
mutsy - 17:29 10-03-2010
Bardzo dziękuję za pomoc,rozumiem z powyższego,ze może przejsć na emeryturę,mam jeszcze jedno pytanie:
jak wspomniałam miał przerwę 4 letnią wpłaceniu składek jednak przez te 4 lata opłacał on ubezpieczenie zdrowotne,czy będzie jakiś problem lub kara finansowa za ta 4 letnią przerwę?
gina888 - 17:37 10-03-2010
czy na pewno Pani TO przeczytała?

żeby przejsc na emeryture....musi być PRACOWNIKIEM...opłacającym ubezpieczenie emerytalne

to nie jest dla osób z działalnością gospodarczą
mutsy - 17:56 10-03-2010
To wobec tego skoro sama opłaca składki już od 40lat nie może?prosiłam o poradę nie jestem osobą która się zna na tym dlatego proszę o konkretną odpowiedz na konkretne pytania.
gina888 - 18:25 10-03-2010
mężczyzna prowadzący działalność gospodarczą przechodzi na emeryture gdy ukończy 65 lat.--nie ma praw pracowniczych by przechodzić na wcześniejszą emeryt.

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona