wcześniejsza emerytura - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
18:25 10-03-2010  gina888
mężczyzna prowadzący działalność gospodarczą przechodzi na emeryture gdy ukończy 65 lat.--nie ma praw pracowniczych by przechodzić na wcześniejszą emeryt.
2.
17:56 10-03-2010  mutsy
To wobec tego skoro sama opłaca składki już od 40lat nie może?prosiłam o poradę nie jestem osobą która się zna na tym dlatego proszę o konkretną odpowiedz na konkretne pytania.
3.
17:37 10-03-2010  gina888
czy na pewno Pani TO przeczytała?

żeby przejsc na emeryture....musi być PRACOWNIKIEM...opłacającym ubezpieczenie emerytalne

to nie jest dla osób z działalnością gospodarczą
4.
17:29 10-03-2010  mutsy
Bardzo dziękuję za pomoc,rozumiem z powyższego,ze może przejsć na emeryturę,mam jeszcze jedno pytanie:
jak wspomniałam miał przerwę 4 letnią wpłaceniu składek jednak przez te 4 lata opłacał on ubezpieczenie zdrowotne,czy będzie jakiś problem lub kara finansowa za ta 4 letnią przerwę?
5.
17:03 10-03-2010  gina888
czy mąż spełnia te warunki?

"Kobieta urodzona przed dniem 1 stycznia 1949 r. może przejść na wcześniejszą emeryturę po osiągnięciu 55 lat, jeżeli udowodniła co najmniej 30-letni okres składkowy i nieskładkowy albo udowodniła co najmniej 20-letni okres składkowy i nieskładkowy jeżeli została uznana za całkowicie niezdolną do pracy. Natomiast mężczyzna urodzony przed dniem 1 stycznia 1949 r. może przejść na emeryturę po osiągnięciu 60 lat, jeżeli udowodnił co najmniej 25-letni okres składkowy i nieskładkowy oraz został uznany za całkowicie niezdolnego do pracy.

Na podstawie dokonanej z dniem 8 maja 2008 r. zmiany w przepisach art. 29 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. ? mężczyzna urodzony przed dniem 1 stycznia 1949 r. może przejść na emeryturę po osiągnięciu wieku 60 lat jeżeli udowodnił co najmniej 35-letni okres składkowy i nieskładkowy.

Ponadto wcześniejsza emerytura przysługuje ubezpieczonym, którzy:

* ostatnio, przed zgłoszeniem wniosku o emeryturę, byli pracownikami oraz
* w okresie ostatnich 24 miesięcy podlegania ubezpieczeniu społecznemu lub ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym pozostawali w stosunku pracy co najmniej przez 6 miesięcy, chyba że w dniu zgłoszenia wniosku o emeryturę są uprawnieni do renty z tytułu niezdolności do pracy.

Z przepisu tego wynika, że ostatnim ubezpieczeniem, jakiemu musiała podlegać przed zgłoszeniem wniosku osoba ubiegająca się o emeryturę musi być ubezpieczenie pracownicze. Warunek pozostawania ostatnio pracownikiem należy uznać za spełniony także wówczas, gdy ubezpieczony ostatnio pobierał: np. zasiłek dla bezrobotnych lub świadczenie (zasiłek) przedemerytalny, jeżeli w okresie poprzedzającym pobieranie tych świadczeń był ubezpieczony jako pracownik.

Nie wymaga się spełnienia warunku pozostawania w stosunku pracy przez okres co najmniej 6 miesięcy w okresie ostatnich 24 miesięcy ubezpieczenia, jeżeli w dniu zgłoszenia wniosku o emeryturę wnioskodawca był uprawniony do renty z tytułu niezdolności do pracy. Tak więc osoba, która przechodzi z renty na emeryturę nie musi legitymować się sześciomiesięcznym okresem ubezpieczenia pracowniczego, o którym mowa wyżej. W takim przypadku wystarczy jakikolwiek okres ubezpieczenia pracowniczego. Ubezpieczenie pracownicze musi być jednak ostatnim ubezpieczeniem, jakiemu podlegał rencista.

Warunku pozostawania ostatnio w stosunku pracy oraz warunku dotyczącego 6 miesięcy ubezpieczenia pracowniczego w okresie ostatnich 24 miesięcy podlegania ubezpieczeniu społecznemu lub ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym nie wymaga się od wnioskodawcy, który podlegał ubezpieczeniu społecznemu lub ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu pozostawania w stosunku pracy przez cały okres wymagany do przyznania emerytury. Regulacja ta ma więc zastosowanie np. do 55-letniej kobiety, która ostatnio wykonywała np. pozarolniczą działalność gospodarczą, ale udowodniła 30- lub 20-letni (w razie całkowitej niezdolności do pracy) okres ubezpieczenia pracowniczego. W przypadku 60-letniego mężczyzny okres ten wynosi 35 lat lub 25 (przy stwierdzeniu całkowitej niezdolności do pracy)."
6.
13:27 10-03-2010  mutsy
Witam serdecznie,mam pytanie odnośnie wcześniejszej emerytury.
Mój teść ma 62 lata(urodzony wrzesien 1947r),pracuje od 19 roku życia do teraz,ostatnie prawie 30lat jeżdzi na taksówce,czyli prowadzi działalność gospodarczą,miał również przerwę w płaceniu składek Zus przez 4 lata po prostu z braku pieniędzy,ale moje pytanie brzmi czy mimo to kwalifikuje się do przejścia w tym roku na emeryturę gdyż chce już odpocząć i zrezygnować z pracy iposiadania działalonosci,czy może wiec?czy kwalifikuje się?
z góry bardzo dziekuje i pozdrawiam
Aleksandra

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona