(http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/92096,prawa-autorskie---prawa-do-pomyslu.htm)

jen - 15:37 10-03-2010
Witam wszystkich.

Mam na stepujące pytanie. Jak zabezpieczyć swoje "prawa autorskie" (piszę w cudzysłowie bo chyba to określenie w mojej sytuacji nie jest dobre, raczej powinno być "prawa do pomysłu") w następującej sytuacji.

Wpadłem na pomysł stworzenia pewnego specjalistycznego programu komputerowego. Jako, że nie jestem informatykiem (ani prawnikiem) znalazłem polską firmę komputerową tworzącą programy dla tej samej grupy zawodowej, do której ja chciałbym skierować swój program. Na razie zawarliśmy jedynie ustne porozumienie, że ja dostarczę jak najbardziej dokładne opisy programu, opiszę generalną zasadę działania i wszystkich potrzebnych elementów. Dostarczyłem firmie setki przykładowych formularzy, projekty menus, opisów działania poszczególnych zaprojektowanych przeze mnie przycisków i opcji.
Wszystkie te materiały są moim pomysłem i wynikają z wieloletniego doświadczenia zawodowego. To musi być jasne, że moje opisy są jedynie "poglądem" na sprawę takiego programu jako potencjalnego użytkownika. Nie są programem.
W zamian za to moi partnerzy zobligowali się do rozpoczęcia prac czysto informatycznych nad projektem. Po zrobieniu pierwszej prostej wersji mamy wspólnie zdecydować czy warto w projekt dalej inwestować czas i pieniądze. Mój głos będzie decydujący - jako zawodowego "eksperta".
Tu moje pytanie - jak mógłbym chronić swoje prawa do pomysłu jeśli partnerzy okażą się nieuczciwi (w tej chwili nie mam absolutnie podstaw do takich podejrzeń a moje zapytanie jest jak gdyby na wyrost) i stworzą ten program bazując na moich materiałach ale bez mojego dalszego udziału? Jest to chyba oczywiste, że za włożoną pracę i ewentualne przyszłe korzyści finansowe chciałbym otrzymać należne mi wynagrodzenie.
Czy możliwe jest notarialne zarejestrowanie "pomysłu" (mam na myśli wydruki wszystkich przekazanych dokumentów)?

Pozdrawiam. jen
jen - 10:51 11-03-2010
Czy naprawdę nikt nie ma żadnego pomysłu jak to najprościej rozwiązać?
Łukasz Nysztal - 11:47 11-03-2010
Powinien Pan przede wszystkim spisać umowę o zachowaniu w poufności informacji przekazywanych w ramach tego projektu oraz oświadczenie, że Pana rozwiązania techniczne i pomysły nie zostaną w żaden części wykorzystane bez Pana zgody i wiedzy.
lolek_128 - 12:42 11-03-2010
CYTAT(Admin-Łukasz @ 11.03.2010, 11:47)
Powinien Pan przede wszystkim spisać umowę o zachowaniu w poufności informacji przekazywanych w ramach tego projektu oraz oświadczenie, że Pana rozwiązania techniczne i pomysły nie zostaną w żaden części wykorzystane bez Pana zgody i wiedzy.

Absolutna podstawa.
Bez takich zabezpieczeń późniejsza ochrona patentowa jest niemożliwa.

Poczytaj:
prawo własności przemysłowej
prawo autorskie

W mnie prawo autorskie tego nie chroni bo:
CYTAT
Ochroną objęty może być wyłącznie sposób wyrażenia; nie są objęte ochroną odkrycia, idee, procedury, metody i zasady działania oraz koncepcje matematyczne.

To są trudne sprawy.

http://orzeczenia.nsa.gov.pl

VI SA/Wa 2358/08 - Wyrok WSA w Warszawie z 2009-06-22
VI SA/Wa 2566/08 - Wyrok WSA w Warszawie z 2009-06-10
VI SA/Wa 1139/08 - Wyrok WSA w Warszawie z 2009-01-26 (2)
II GSK 406/09 - Wyrok NSA z 2010-02-17
VI SA/Wa 1044/08 - Wyrok WSA w Warszawie z 2009-01-26
II GSK 239/06 - Wyrok NSA z 2007-01-25 (2)
VI SA/Wa 2014/05 - Wyrok WSA w Warszawie z 2006-03-21
VI SA/Wa 2014/05 - Wyrok WSA w Warszawie z 2006-03-21 (2)
II GSK 239/06 - Wyrok NSA z 2007-01-25
ziuta1980 - 09:08 22-03-2010
CYTAT(jen @ 11.03.2010, 10:51)
Czy naprawdę nikt nie ma żadnego pomysłu jak to najprościej rozwiązać?

Z tego co sie orientuję to pomysły i idee nie są chronione prawem autorskim. Należało ów pomysł opatentować i w ten sposób go chronić. proszę przeczytać ustawę o ochronie majątkowych praw autorskich-dostepna na portalu (rozdział 1 w szczególności)

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona