Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | mfilipinka | zaneta1985 |

Witam, mam problem dotyczący urlopu zdrowotnego. Ostatnio byłam na spotkaniu z kuratorem i mam wątpliwości do informacji , które przekazywał. Jestem nauczycielem z 25 letnim stażem, pracującym, pełny etat. Warunki ,aby otrzymać urlop zdrowotny spełniam . Interesuje mnie jednak coś innego. Otóż kurator na spotkaniu twierdził, że za 5 lat nie będę mogła otrzymać takiego urlopu, gdyż uzyskałam prawa emerytalne zgodnie z KN. Będę miała wówczas 50 lat a więc na emeryturę jeszcze za wcześnie. Proszę pomóżcie, bo nie wiem czy skorzystać z urlopu czy zostawić na gorszy czas. | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Nulla poena sine lege | ||
linki reklamowe | |
To jakl rozumieć coś takiego Osiągnięcie wieku emerytalnego nie zawsze jest warunkiem koniecznym do nabycie prawa do emerytury. szereg przepisów określa warunki wystarczające do nabycia prawa do emerytury osób, które nie osiągnęły tego wieku ( np. art. 29 i 32 ustawy o emeryturach i rentach z FUS). Do takich przepisów należy również art. 88 Karty Nauczyciela, który stanowi, że nauczyciele mający 30-letni okres zatrudnienia, w tym 20 lat wykonywania pracy w szczególnym charakterze, mogą po rozwiązaniu na swój wniosek stosunku pracy przejść na emeryturę. NA PODSTAWIE TEGO PRZEPISU NAUCZYCIEL NABYWA PRAWO DO EMERYTURY W DNIU, W KTÓRYM OSIĄGNĄŁ 30-LETNI OKRES ZATRUDNIENIA I DWUDZIESTOLETNI OKRES PRACY W SZCZEGÓLNYM CHARAKTERZE. Rozwiązanie stosunku pracy nie jest zatem warunkiem koniecznym do nabycia prawa do emerytury, lecz warunkiem skorzystania z prawa do tego świadczenia. Art. 29 ustawy o emeryturach i rentach z FUS regulujący warunki uprawniające do emerytury pracowników, którzy po spełnieniu wymaganych warunków nabyli prawo do emerytury. Krąg tych osób jest ograniczony, gdyż ubezpieczony w dniu spełnienia ostatniego warunku musi mieć status pracownika, podobnie jak wymagany jest status nauczyciela w dniu spełnienia ostatniego warunku określonego w art. 88 ust. 1 Karty Nauczyciela. W związku z powyższym, zarówno nabycie uprawnień emerytalnych, o których mowa w art. 88 Karety Nauczyciela, jak i osiągnięcie wieku emerytalnego, wynikającego z przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych stanowi bezpośrednią przesłankę do ograniczenia uprawnień nauczyciela do skorzystania z prawa do urlopu dla poratowania zdrowia. | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |