Zadaj pytanie na forum
Rafał DybkaAplikant adwokacki, specjalista w dziedzinie prawa nieruchomości, prawa budowlanego oraz podatkowego. |
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

Witam, w wyniku ugody z pracodawcą przed sądem wypłacił mi on odszkodowanie. Z tego co się dowiedziałam jest to zwolnione z podatku, ale podobno trzeba ten dochód wykazać w zeznaniu podatkowym. W PICIE pracodawca nie ujął tego odszkodowania. Czy mam je pominąć? | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Jeżeli dobrze pamiętam to odszkodowanie wypłacone w wyniku ugody nie podlega zwolnieniu z podatku. Gdyby nie było ugody to wtedy tak byłoby zwolnione, dla pewności można wystąpić z zapytaniem do US pisemnie i mają obowiązek w ciągu 30 dni zająć swoje stanowisko. | |||
linki reklamowe | |
no właśnie jest odwrotnie; jeśli odszkodowanie w wyniku wyroku sądu to zwykle opodatkowane, a jeśli w wyniku ugody to zwolnione (chcą tym zachęcać do zawierania ugód przed sądem); może miałaś na myśli ogólnie ugodę - te zawarte POZA sądem ulegają opodatkowaniu; tylko nie wiem czy te z ugody przed sądem wszystkie są zwolnione z podatku dlatego tu pytam.... | |||
być może tak jest, ja miałam podobną sprawę zakończoną w sądzie bez ugody (pracodawca był na tyle bezczelny że nie stawił się na sprawę, dobrze że zaznaczyłam na końcu pozwu o wydanie wyroku w razie niestawiennictwa pozwanego) i po wypłaceniu zasądzonego wynagrodzenia i odszkodowania wystąpiłam do US czy pracodawca prawidłowo pobrał podatek i dostałam odpowiedz że nieprawidłowo, ale to było 3 lub 4 lata temu więc najrozsądniej jest wystąpić do "swojego" US i mieć tzw podpórkę. Ale... niech się wypowiedzą prawnicy co są z przepisami "na co dzień" | |||
Wynagrodzenie, nawet wypłacone w wyniku wyroku sądowego, podlega podatkowi dochodowemu.
---------------------Odszkodowanie wyżej opisane nie podlega podatkowi, pod warunkami: - wynika z wyroku sądu lub ugody sądowej - nie jest odszkodowaniem za utracone zyski Krzysztof -------------------------------- Na prywatne wiadomości odpowiadam tylko w sprawach ściśle prywatnych (i z dużym opóźnieniem) Gdy chodzi o pieniądze, nie ufaj moim radom - sprawdź jeszcze 3 razy | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |