odszkodowanie z ugody przed sądem a podatek - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
14:24 10-04-2010  kw02
Wynagrodzenie, nawet wypłacone w wyniku wyroku sądowego, podlega podatkowi dochodowemu.

Odszkodowanie wyżej opisane nie podlega podatkowi, pod warunkami:
- wynika z wyroku sądu lub ugody sądowej
- nie jest odszkodowaniem za utracone zyski
2.
20:42 13-03-2010  lauranda
być może tak jest, ja miałam podobną sprawę zakończoną w sądzie bez ugody (pracodawca był na tyle bezczelny że nie stawił się na sprawę, dobrze że zaznaczyłam na końcu pozwu o wydanie wyroku w razie niestawiennictwa pozwanego) i po wypłaceniu zasądzonego wynagrodzenia i odszkodowania wystąpiłam do US czy pracodawca prawidłowo pobrał podatek i dostałam odpowiedz że nieprawidłowo, ale to było 3 lub 4 lata temu więc najrozsądniej jest wystąpić do "swojego" US i mieć tzw podpórkę.

Ale... niech się wypowiedzą prawnicy co są z przepisami "na co dzień"
smile.gif
3.
18:13 12-03-2010  czartoria
no właśnie jest odwrotnie; jeśli odszkodowanie w wyniku wyroku sądu to zwykle opodatkowane, a jeśli w wyniku ugody to zwolnione (chcą tym zachęcać do zawierania ugód przed sądem); może miałaś na myśli ogólnie ugodę - te zawarte POZA sądem ulegają opodatkowaniu; tylko nie wiem czy te z ugody przed sądem wszystkie są zwolnione z podatku dlatego tu pytam....
4.
22:06 11-03-2010  lauranda
Jeżeli dobrze pamiętam to odszkodowanie wypłacone w wyniku ugody nie podlega zwolnieniu z podatku. Gdyby nie było ugody to wtedy tak byłoby zwolnione, dla pewności można wystąpić z zapytaniem do US pisemnie i mają obowiązek w ciągu 30 dni zająć swoje stanowisko.
5.
18:16 10-03-2010  czartoria
Witam,
w wyniku ugody z pracodawcą przed sądem wypłacił mi on odszkodowanie. Z tego co się dowiedziałam jest to zwolnione z podatku, ale podobno trzeba ten dochód wykazać w zeznaniu podatkowym. W PICIE pracodawca nie ujął tego odszkodowania. Czy mam je pominąć?

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona