(http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/92145,Wybudowanie-czy-nabycie.htm)

andexp - 08:03 11-03-2010
Witam serdecznie,

bardzo prosiłbym o pomoc w interpretacji (o stosowną na pewno się udam do US, tak aby mieć to na piśmie).

W roku 2003 podpisałem umowę przedwstępną sprzedaży mieszkania z deweloperem. W 2004 mieszkanie zostało wybudowane i całość kwoty została uregulowana - dostałem klucze od mieszkania, zameldowałem się i zacząłem mieszkać. Niestety na skutek opóźnień deweleopera - właściwe akty notarialne sprzedaży zostały podpisane prawie rok później - w 2005 (w połowie roku).

W chwili obecnej chcę mieszkanie sprzedać - mam klienta, który chce kupić praktycznie moje mieszkanie od ręki. Jednakże problemem jest podatek. W związku z datą nabycia nieruchomiości - w okresie 5 lat kalendarzowych od "nabycia lub wybudowania" nie mogę sprzedać bez uniknięcia podatku (nie chcę kupować w ciągu 2 lat kolejnej nieruchomości).

Nadzieję otwiera mi klauzula "lub wybudowania". Skoro budynek został wybudowany i lokal przekazany mi w użytkowanie (przy 100% uregulowaniu mojego udziału w finansowaniu inwestycji) w połowie roku 2004 - wydaje mi się, że mam prawo liczyć bieg od początku roku 2005. W przypadku nabycia (na podstawie umowy notarialnej) - bieg ten liczyłby się od początku 2006-go roku. Zaznaczam, że przez cały ten okres od 2004 roku mieszkałem w tym lokalu.

Prosiłbym o pomoc - jest jakaś nadzieja na uniknięcie tego podatku 10%?

Pozdrawiam,
Adam
kw02 - 14:08 10-04-2010

Ważna jest data aktu notarialnego.

"Wybudowanie" oznacza dzień, w którym budynek został dopuszczony do użytkowania, dotyczy sytuacji gdy ktoś sam buduje dom (jest inwestorem).
Zresztą w przypadku budynku, w którym Pan mieszka ta data jest zapewne niewiele wcześniejsza od daty aktu notarialnego. Jest powszechną praktyką deweloperów, że oddają mieszkania ("do wykończenia") przed uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie - i dlatego akty notarialne są podpisywane z opóźnieniem.

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona