Problem z długami żony - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
20:36 17-03-2010  anna.dwa
CYTAT(tangoszpady @ 11.03.2010, 0:41)
czy jest możliwość wydania oświadczenia: Od dnia 1.01.xxxx roku oświadczam, że nie odpowiadam za długi zaciągnięte przez moją żonę (gdzieś w jakiejś gazecie coś takiego kiedyś czytałem)

Pomoże tylko zniesienie wspólnoty, czyli potrzebna mu jest rozdzielność majątkowa
Tu niech poczyta
http://rozwody.wieszjak.pl/podzial-majatku...malzonkami.html
http://rozwody.wieszjak.pl/podzial-majatku...malzonkami.html
2.
00:41 11-03-2010  tangoszpady
Witam.
Sytuacja dotyczny mojego znajomego, a konkretnie jego żony.
Sytuacja jest utrudniona, bo ona nic nie chce mówić.
Jego żona od kilku lat zaciąga jakieś kredyty, tak napawdę nie wiadomo dokładnie ile, gdzie itp. Prawdopodobnie wpadła w zaciąganie kolejnego na spłatę poprzednich. Jeździ gdzieś po sądach, ale jemu nic nie chce powiedzieć.
Kiedyś dorwał jakiś adres sądu gdzie ona ma sprawę i pojechał dowiedzieć się o co tak naprawdę chodzi, mianowicie: czy ona ma wyroki, czy obecnie toczą się jakieś sprawy, jeżeli tak to o co, jakie to kwoty.
Niestety w sądzie powiedziano mu, że nie udzielą mu żadnych informacji, ponieważ nie mogą.
I w tej chwili pojawia się problem: jeżeli są małżeństwem to on odpowiada również za to co ona będzie musiała spłacać - wspólnota majątkowa. Ona nie pracuje, więc prawdopodobnie on zostanie pociągnięty do spłacania.
W takim bądź razie, logicznie rozumując, czy ma on prawo otrzymania od sądu wszelkich informacji typu: czy ona ma wyroki, czy w toku są sprawy itp.
I pytanie numer dwa - czy jest możliwość wydania oświadczenia: Od dnia 1.01.xxxx roku oświadczam, że nie odpowiadam za długi zaciągnięte przez moją żonę (gdzieś w jakiejś gazecie coś takiego kiedyś czytałem).

Przepraszam za mało fachowe słownictwo, ale mam nadzieję, że napisałem to w miarę jasno.
Ew. proszę przenieść do odpowiedniego działu.
Pozdrawiam

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona