(http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/92161,Dzialalnosc-bedac-zatrudnionym---zus-i-oplaty..htm)

eternel7 - 02:02 11-03-2010
Cześć. Moja sytuacja wygląda tak, że pracuje od jakiegoś czasu w niezłej firmie. Czas pracy na dobę to 6h więc dodatkowo chcę założyć swoją działalność by móc legalnie dorobić. Chciałbym czymś handlować i swobodnie komuś wystawić rachunek itd. Od kolegów w pracy usłyszałem coś takiego, że jeśli jestem zatrudniony na stałe to nie odprowadzam za siebie zus'u bo robi to za mnie mój zakład... że jedyna opłata to podatek od dochodu. Nie chce mi się wierzyć w to, że byłoby to tak proste w naszym kraju. Proszę o sprostowanie tego tematu. Do tego dochodzi kilka rożnych pytań: jakie opłaty cła, podatku itp. ponosi ktoś kupujący auto do sprzedaży z zagranicy mając działalność typu auto-handel. Czy można jakoś ściągnąć auto np. z Niemiec i nie rejestrować go w Polsce w celu sprzedania na części.
kempi82 - 09:34 11-03-2010
Pracownik zatrudniony na umowę o pracę i prowadzący jednocześnie działalność gospodarczą odprowadza, z tytułu prowadzonej działalności, do ZUS jedynie składkę na ubezpieczenie zdrowotne, pod warunkiem, że z zatrudnienia na umowę o pracę jego zarobki przekraczają najniższą krajową.
eternel7 - 22:08 11-03-2010
Dzięki za odpowiedź smile.gif teraz mam chociaż po co drążyć temat. Interesują mnie odpowiedzi na te wcześniejsze pytania i to, jaka jest wysokość tej składki, którą będę musiał opłacać. Bardzo dziękuje, pozdrawiam.

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona