Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | barszym | kw02 | ja_jagienka |

Moja (pełnoletnia) siostra ostatnio zrobiła coś bardzo niemądrego... Zawiadomiła policję o przestępstwie, którego nie było. Chodziło o to, że miała doładowaną kartę miejską ale wchodząc do tramwaju najpierw usiadła (bo jadła) i zauważyła ze jest w tym tramwaju kanar. Kanar zablokował czytniki a ona dostała mandat, mimo ze miała kartę tylko nie zaktywowaną (przecież nie zdążyła podejść do czytnika bo tylko zdążyła usiąść). Mandat o wys. prawie 200zł dla studentki, która sama się utrzymuje to duża kwota, wiec postanowiła skłamać na komendzie, że została okradziona na dworcu. Mianowicie, ktoś wyrwał jej portfel, wyjął gotówkę i zostawił go uciekając. Nie napisano, gdzie dokładnie tylko, ze w pobliżu dworca. Powiedziała, ze ktoś jej ten portfel podał z ziemi i że miała tam określoną sumę pieniędzy (w zasadzie nie wielką). Zrobiła to dlatego, żeby złożyć wniosek o wycofanie mandatu. Oczywiście sens tego zgłoszenia nie jest znany policji. Moje pytania są takie: 1. Czy policja będzie postępować w takiej sprawie (szukać na filmach z monitoringu dworca tego incydentu)? 2. Co się stanie, jeśli na filmie nie znajdą w tym czasie takiego nagrania? 3. Czy teraz może spodziewać się jakiegoś wezwania w sprawie wyjaśnienia sprawy? 4. Czy może wycofać zawiadomienie o przestępstwie bez podawania ważnych argumentów? Bardzo proszę o szybka odpowiedź. | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
1. Będzie prowadzić postępowanie wyjaśniające, najprawdopodobniej będą oglądać nagrania z monitoringu, no ale to już oni decydują jakie czynności wykonać.
---------------------2. Jeśli nie znajdą to umorzą pewnie postępowanie wobec nie wykrycia sprawcy. Jeżeli siostra dokładnie wskazała miejsce a na nagraniu nic nie będzie mogą wszcząć wobec niej postępowanie o fałszywe zgłoszenie. 3. Tak. 4. Nie. Postępowanie toczy się z urzędu. P.S. Szkoda, że policja musi zajmować się takimi sprawami. Pomogłem? Kliknij pomógł. Regulamin forum - Przedstawione w Serwisie opinie, poglądy i wypowiedzi stanowią wyraz osobistej wiedzy i poglądów ich autorów i nie mogą być interpretowane w żaden inny sposób. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |