1
Przejdź do strony:
» Art.286 par 3 k.k.
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Postępowanie karne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

09:51 11-03-2010
Witam.
Piszę na ty forum po raz pierwszy. Bardzo proszę o pomoc.
Mąż dostał wyrok właśnie za ten paragraf. Wyłudzenie renty rodzinnej od ZUS. Nie miał możliwości spłaty tego zadłużenia i kilka dni temu przyszło wezwanie nastepujacej tresci:
Sad Rejonowy XX wydział karny wzywa pana do stawienia się w charakterze skazanego na posiedzenie które odbedzie sie XX.XX.2010 w sadzie rejonowym.

w przedmiocie: podjecie warunkowo umorzonego postepowania

jak rozumiec stwierdzenie"podjecie warunkowo umorzonego postepowania"

Czego spodziewać sie na ww. posiedzeniu?? sad.gif

Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz.
  zgłoś naruszenie regulaminu

10:13 11-03-2010
Kodeks Karny

Art. 66

§ 1. Sąd może warunkowo umorzyć postępowanie karne, jeżeli wina i społeczna szkodliwość czynu nie są znaczne, okoliczności jego popełnienia nie budzą wątpliwości, a postawa sprawcy nie karanego za przestępstwo umyślne, jego właściwości i warunki osobiste oraz dotychczasowy sposób życia uzasadniają przypuszczenie, że pomimo umorzenia postępowania będzie przestrzegał po-rządku prawnego, w szczególności nie popełni przestępstwa.
§ 2. Warunkowego umorzenia nie stosuje się do sprawcy przestępstwa zagrożone-go karą przekraczającą 3 lata pozbawienia wolności.
§ 3. W wypadku gdy pokrzywdzony pojednał się ze sprawcą, sprawca naprawił szkodę lub pokrzywdzony i sprawca uzgodnili sposób naprawienia szkody, wa-runkowe umorzenie może być zastosowane do sprawcy przestępstwa zagrożo-nego karą nie przekraczającą 5 lat pozbawienia wolności.

Art. 67.
§ 1. Warunkowe umorzenie następuje na okres próby, który wynosi od roku do 2 lat i biegnie od uprawomocnienia się orzeczenia.
§ 2. Umarzajac warunkowo postępowanie karne, sąd może w okresie próby oddać sprawcę pod dozór kuratora lub osoby godnej zaufania, stowarzyszenia, insty-tucji albo organizacji społecznej, do której działalności należy troska o wy-chowanie, zapobieganie demoralizacji lub pomoc skazanym.
§ 3. Umarzając warunkowo postępowanie karne, sąd zobowiązuje sprawcę do na-prawienia szkody w całości lub w części, a może na niego nałożyć obowiązki wymienione w art. 72 § 1 pkt 1-3, 5 lub 7a, a ponadto orzec świadczenie pie-niężne wymienione w art. 39 pkt 7 oraz zakaz prowadzenia pojazdów, wymie-niony w art. 39 pkt 3, do lat 2.
§ 4. Przepis art. 74 stosuje się odpowiednio.

Art. 68.
§ 1. Sąd podejmuje postępowanie karne, jeżeli sprawca w okresie próby popełnił przestępstwo umyślne, za które został prawomocnie skazany.
§ 2. Sąd może podjąć postępowanie karne, jeżeli sprawca w okresie próby rażąco narusza porządek prawny, w szczególności gdy popełnił inne niż określone w § 1 przestępstwo, jeżeli uchyla się od dozoru, wykonania nałożonego obowiązku lub orzeczonego środka karnego albo nie wykonuje zawartej z pokrzywdzonym ugody.
§ 3. Sąd może podjąć postępowanie karne, jeżeli sprawca po wydaniu orzeczenia o warunkowym umorzeniu postępowania, lecz przed jego uprawomocnieniem się, rażąco narusza porządek prawny, a w szczególności gdy w tym czasie po-pełnił przestępstwo.
§ 4. Warunkowo umorzonego postępowania nie można podjąć później niż w ciągu 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.

Należy się spodziewać tego, że sąd przeprowadzi postępowanie, po którym może orzec wyrok skazujący.
Pod pojęciem "podjęcie warunkowo umorzonego postępowania" kryje się przeprowadzenie postępowania przed sądem.

linki
reklamowe

11:44 11-03-2010
A gdyby mąż do czasu ww. posiedzenia spłacił całość zadłużenia wraz z odsetkami?
Czy w takim przypadku sąd może odstąpić od wymierzenia kary?
Czy mąż może być zatrzymany zaraz na posiedzeniu?
Jak długi może być wyrok w ww. sprawie?
Zadłużenie wobec ZUS wynosi wraz z odsetkami 5.500zł.
Czy to że mamy roczne dziecko coś sędziego interesuje. Mąż jest jedynym żywicielem rodziny,lecz pracuje na czarno.
Bardzo serdecznie dziękuje za odpowiedź Panu Kempi choć nie jest zbyt optymistyczna

19:31 11-03-2010
Do zatrzymania nie powinno dojść, gdyż w zasadzie nie ma ku temu podstaw. Sąd oczywiście przy podejmowaniu rozstrzygnięcia weźmie pod uwagę sytuację Pani męża, również to, że jest jedynym żywicielem rodziny. Jeżeli mąż przedstawi rozsądny plan spłaty zadłużenia to nie powinno być źle. Ponadto nie sądzę, żeby w sprawie, która uprzednio zakończyła się warunkowym umorzeniem, doszło do orzeczenia pozbawienia wolności.

20:09 11-03-2010
Dziękuję Panu bardzo za poświęcenie mi czasu na tak wyczerpujące odpowiedzi. Bardzo nam Pan pomógł. Jeżeli to nie problem dla Pana, to zapytam jeszcze co mąż powinien zeznać w takiej sytuacji gdy pracuje na czarno. Czy może np zeznać że zarabia 1500 zł miesięcznie i poprosić o rozłożenie na raty np. 200 zl miesięcznie? Czy przy kwocie zadłużenia 5.500 nie jest to za mało,aby sąd sie na takie raty zgodził? Czy najlepszym w tym przypadku rozwiazaniem jest spłacenie całosci zadłuzenia wobec ZUS i poproszenie o wycofanie wniosku z Sądu? Czy istnieje wogóle taka możliwość?

20:26 11-03-2010
Nie mogę Pani podpowiedzieć, co powinien zeznać, żeby nie informować sądu o pracy "na czarno", gdyż nie jest to forum, na którym doradzamy, jak "obchodzić" prawo. Dlatego uważam, że powinien zeznać prawdę. Trudno powiedzieć, co byłoby w tej sytuacji najlepszym rozwiązaniem i czy taka rata jest odpowiednia. Na pewno spłata pełnego zadłużenia dałaby najlepszy efekt.
~Mario
89.76.*.*

23:01 20-12-2010
Witam

Ja dostałem pismo nastepującej treści:

Prawomocnym wyrokiem Sądu Rejonowego w ......... z dnia...... został Pan skazany za przestępstwo z art.286 ust. 3kk, i za to warunkowo umorzono Panu postepowanie na okres proby 1 roku.

Sad Rejonowy w ..... zawiadamai iz w zwiazku z tym wyrokiem zachowanie Pana bedzie podlegac kontroli w okresie proby, szczegolnie poprzez wywiad srodowiskowy w miejscu zamieszkania przeprowadzonym przez kuratora sadowego.
Popelnienie nowego przestepstwa lub razace naruszenie zasad porzadku prawnego spowoduje podjecie warunkowo umorzonego przestepstwa.

Mam nastepujace pytania:

1) Co to znaczy ze zostalem skazany jezeli na jedynej sprawie nie przyznalem sie do popelnienia przestepstwa, zlozylem obszerne wyjasnienia i przedstawlem dowody na swoja obrone. Sedzia powiedzial ze warunkowo moze umorzyc postepowanie. Nie poinformowano mnie o tym ze bede mial wyrok skazujacy za przestepstwo ktorego nie popelnilem.

2) Co mam rozumiec przez "podjecie warunkowo umorzonego postepowania"?
Sad mnie skaze drugi raz???

3) JAk mozna skazac kogos za popelnienie przestepstwa bez przeprowadzenia postepowania i bez przyznania sie oskarzonego do winy?

4) Czy po roku proby wyrok ulega zatarciu?

5) Czy za 5 - 10 lat jezeli cos zrobie, ktos bedzie mogl "wygrzebac" taki wyrok i podwazyc moja wiarygodność?

Prosze o pomoc bo czuje sie oszukany.
Zakupilem telefon mam na to wszystkie papiery i potwierdzneia przelewu nastepnie odsprzedalem po roku ten sam telefon i zostalem osklarzony o oszustwo bo egzemptlarz okazal sie podrabiany o czym nie mialem pojecia.
Nie wiem co dalej robic. Nie chce byc karany.

Dziekuje i pozdrawiam

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccbarszymkw02ja_jagienka
dukeaeccbarszymkw02ja_jagienka
Dołącz do naszego grona