1
Przejdź do strony:
» kto jest odpowiedzialny w UE za naliczenie podatku?
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo podatkowe
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

12:11 11-03-2010
Witam
Pytanie zasadnicze to kto jest odpowiedzialny za taryfikacje CN , naliczenie i odprowadzenie podatków w handlu pomiedzy krajami UE?

Mój przypadek:
1.Kupuję towar akcyzowy X z Niemiec, od niemieckiej firmy, która jest importerem towaru X z np Ukrainy. Firma niemiecka dokonuje odprawy celnej na terenie Niemiec, deklaruje kod CN, Urząd Celny niemiecki akceptuje deklaracje, firma niemiecka dokonuje opłat podatków i cła.
2. Ja kupiłem (nabyłem wewnątrz-wspólnotowo) w/w towar X od niemieckiej firmy z nadanym kodem CN, który w/g ustawy i załaczników jest towarem akcyzowym zharmonizowanym o stawce akcyzy "0". Mam kopie odprawy celnej w Niemczech i WIT (BTI) niemiecki wystawiony dla firmy niemieckiej.
3. Wnioskuje jako podatnik , że wszystko jest zgodne (odprawa zgodna z WIT), towar zadeklarowany na odprawie zgodny z WIT.
4.W Polsce po 1 roku Urzad celny stwierdza, że w/w towar winien byc inaczej skwalifikowany, inny kod CN, wszczyna postepowanie podatkowe i wydaje decyzje, że towar X był towarem Y, wiec należy zapłacić akcyzę. Uzasadnienie, biegły powołany przez UC stwierdza , że towar X jest podobny do towaru Y.

Więc, wynika z tego, że my Polacy winniśmy podważyć decyzję Izby celnej niemieckiej i Urzędu celnego niemieckiego przy nabywaniu towarów i zmieniać kod CN - to chyba absurd, nie mogę znaleźc takich przepisów, które pozwalają mi dowolnie zmieniać kod CN przy nabywaniu towarów z UE.

W/g mnie to
1. importer lub producent na terenie UE jest odpowiedzialny za kwalifikacje, opodatkowanie i zaplatę podatków dla danego wyrobu.
2. to jest spór pomiędzy urzedami niemieckim i polskim, dlaczego ja jako podatnik mam ponosić szkodę z tego tytułu?

Prosze Wasze opinie, a raczej jakie sa podstawy prawne aby sie skutecznie bronić, czyli zanegować decyzje UC.
pozdrawiam
Handal
  zgłoś naruszenie regulaminu

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaecckw02ja_jagienkabarszym
dukeaecckw02ja_jagienkabarszym
Dołącz do naszego grona