Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | kw02 | ja_jagienka | barszym |

Witam Pytanie zasadnicze to kto jest odpowiedzialny za taryfikacje CN , naliczenie i odprowadzenie podatków w handlu pomiedzy krajami UE? Mój przypadek: 1.Kupuję towar akcyzowy X z Niemiec, od niemieckiej firmy, która jest importerem towaru X z np Ukrainy. Firma niemiecka dokonuje odprawy celnej na terenie Niemiec, deklaruje kod CN, Urząd Celny niemiecki akceptuje deklaracje, firma niemiecka dokonuje opłat podatków i cła. 2. Ja kupiłem (nabyłem wewnątrz-wspólnotowo) w/w towar X od niemieckiej firmy z nadanym kodem CN, który w/g ustawy i załaczników jest towarem akcyzowym zharmonizowanym o stawce akcyzy "0". Mam kopie odprawy celnej w Niemczech i WIT (BTI) niemiecki wystawiony dla firmy niemieckiej. 3. Wnioskuje jako podatnik , że wszystko jest zgodne (odprawa zgodna z WIT), towar zadeklarowany na odprawie zgodny z WIT. 4.W Polsce po 1 roku Urzad celny stwierdza, że w/w towar winien byc inaczej skwalifikowany, inny kod CN, wszczyna postepowanie podatkowe i wydaje decyzje, że towar X był towarem Y, wiec należy zapłacić akcyzę. Uzasadnienie, biegły powołany przez UC stwierdza , że towar X jest podobny do towaru Y. Więc, wynika z tego, że my Polacy winniśmy podważyć decyzję Izby celnej niemieckiej i Urzędu celnego niemieckiego przy nabywaniu towarów i zmieniać kod CN - to chyba absurd, nie mogę znaleźc takich przepisów, które pozwalają mi dowolnie zmieniać kod CN przy nabywaniu towarów z UE. W/g mnie to 1. importer lub producent na terenie UE jest odpowiedzialny za kwalifikacje, opodatkowanie i zaplatę podatków dla danego wyrobu. 2. to jest spór pomiędzy urzedami niemieckim i polskim, dlaczego ja jako podatnik mam ponosić szkodę z tego tytułu? Prosze Wasze opinie, a raczej jakie sa podstawy prawne aby sie skutecznie bronić, czyli zanegować decyzje UC. pozdrawiam Handal | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |