Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | zaneta1985 | mfilipinka |

Witam serdecznie. Mam prośbę o udzielenie odpowiedzi na moje pytania. Zapłaciłem z góry za pobyt w hotelu, którego standard całkowicie odbiegał od opisu na stronie www i udzielonej mi przez recepcjonistkę. Nie skorzystałem z usługi, gdyż dostałem zapewnienie o zwrocie kwoty na moje konto. Pomimo kilku prób kontaktu oraz wysłania wezwania do zapłaty nie otrzymałem żadnej informacji. Pyt.1 Pismo wysłałem na adres: Nazwa hotelu, adres - czy jest to dobry adresat czy miałem znaleść informacje o właścicielu hotelu i na niego zaadresować pismo? Pyt.2 Czy ma tutaj zastosowanie postępowanie uproszczone? Pozdrawiam i dziękuje za informacje. | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Dział VI
---------------------Postępowanie uproszczone Art. 505(1). Przepisy niniejszego działu stosuje się w następujących sprawach należących do właściwości sądów rejonowych: 1) o roszczenia wynikające z umów, jeżeli wartość przedmiotu sporu nie przekracza dziesięciu tysięcy złotych, a w sprawach o roszczenia wynikające z rękojmi, gwarancji jakości lub z niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową sprzedaży konsumenckiej, jeżeli wartość przedmiotu umowy nie przekracza tej kwoty, 2) o zapłatę czynszu najmu lokali mieszkalnych i opłat obciążających najemcę oraz opłat z tytułu korzystania z lokalu mieszkalnego w spółdzielni mieszkaniowej bez względu na wartość przedmiotu sporu. Art. 505(2). Pozew, odpowiedź na pozew, sprzeciw od wyroku zaocznego i pismo zawierające wnioski dowodowe wnoszone w postępowaniu uproszczonym powinny być sporządzone na urzędowych formularzach. Odpowiadam na pytania wyłącznie na FORUM! | ||
linki reklamowe | |
Dziękuję za szybką odpowiedź. Rozumiem, że można to podciągnąć pod "gwarancje jakości" lub "niezgodność towaru konsumenckiego z umową sprzedaży konsumanckiej"? Adresatem pozwu ma być hotel czy muszę się dowiedzieć kto jest jego właścicielem/zarządcą?? | |||
Trzeba ustalić w jakiej formie prawnej ów hotel działa. Jeśli indywidualna działalność gospodarcza to pozywa się właściciela. Jeśli spółka kapitałowa - to pozywa się spółkę.
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
Pismo wzywające do zapłaty wysłałem już listem poleconym, nie otrzymałem na nie żadnej odpowiedzi. W związku z tym czy jest konieczność zgłoszenia tego na policję czy lepiej od razu złożyć pozew?? | |||
Tego typu sprawami nie zajmuje się policja. Jeśli nie ma możliwości rozwiązania sporu polubownie to pozostaje tylko pozew do sądu cywilnego.
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
Dziękuję za informacje. Doczytałem jeszcze, że zgodnie z art. 20 pkt 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych „Jeżeli organizator turystyki nie ustosunkuje się do reklamacji na piśmie, w terminie 30 dni od dnia zakończenia imprezy turystycznej, a w wypadku zgłoszenia tej reklamacji po zakończeniu imprezy turystycznej w terminie 30 dni od jej złożenia, uważa się, że uznał reklamację za uzasadnioną.” Czy wezwanie do zapłaty można uznać jako złożenie reklamacji? W związku z brakiem odpowiedzi, czyli uznaniem reklamacji wyrok sądowy będzie praktycznie formalnością?? | |||
linki reklamowe | |
Tak - jest to reklamacja.
W cytowanej przeze mnie ustawie jest mowa o reklamacji "imprezy turystycznej",a usługi hotelowe są traktowane jako "usługa turystyczna" więc chyba ten pkt nie będzie obowiązywał w mojej sytuacji?? Z kolei w USTAWA z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej jest mowa o sprzedaży rzeczy ruchomej, więc nie ma ona chyba również zastosowania w przypadku usługi?? Na jakiej ustawie można się oprzeć dokonując reklamacji usługi?? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. | |||

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |