Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | kw02 | ja_jagienka | barszym |

Witam. Prawie rok temu sąd ograniczył prawa rodzicielskie ojcu mojego synka (nie byliśmy małżeństwem) oraz pozostawił dziecku moje nazwisko. Ojciec powiedział mi, że chce, aby synek nosił jego nazwisko.
---------------------1. Czy sąd może na jego wniosek a bez mojej zgody zmienić nazwisko dziecku? 2. Czy ewentualnie można ustalić dziecku dwuczłonowe nazwisko ( i w jakiej byłoby to kolejności)? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam "Nie zawsze wychodzi tak, jak byśmy chcieli. Ale gdyby było inaczej, to czy sukces smakowałby tak samo?" | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
CYTAT(amoniaczek24 @ 11.03.2010, 14:42) Witam. Prawie rok temu sąd ograniczył prawa rodzicielskie ojcu mojego synka (nie byliśmy małżeństwem) oraz pozostawił dziecku moje nazwisko. Ojciec powiedział mi, że chce, aby synek nosił jego nazwisko. 1. Czy sąd może na jego wniosek a bez mojej zgody zmienić nazwisko dziecku? 2. Czy ewentualnie można ustalić dziecku dwuczłonowe nazwisko ( i w jakiej byłoby to kolejności)? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam witam serdecznie ja mialam taka sytuacje ze ojciec dziecka nie uznawal za swoje wiec postanowilam zalozyc sprawe o ustalenie ojcostwa i alimenty maly na poczatku mial moje nazwisko ale na rozprawie sedzia go postraszyl ze jak nie uzna dziecka za swoje sprawe skieruje na badania i w tedy jak ja przegra to poniesie koszta duze koszta i uznal go za swoje dziecko w tedy tez zapytal sie go czy nadaje nazwisko dziecku on powiedzial ze tak ja sie nie chcialam na to zgodzic ale sedzia mi powiedzial ze jezeli ojciec dziecka uznaje je jako swoje w takiej sytuacji ma prawo zadac aby dziecko nosilo jego nazwisko i tak na prawde sie stalo teraz jestem w trakcje pozbawianiago wladzy rodzicielskiej bo przez okres 3,5 roku wogole sie nim nie interesowal nie lozy na niego ani zl robi to panstwo...pozdrawiam serdeczie i mam nadzieje ze twoja sprawa sie zakonczy pozytywnie moja juz sie toczy prawie rok ale co z tego jak i tak nie widac konca.... | |||
linki reklamowe | |
Dziękuję Ci za odpowiedź, u mnie nie było robionych badań, bo go nie było na to stać. Sędzia na pierwszej rozprawie pytał się, czy on się zgadza na pozostawienie dziecku mojego nazwiska, on się nie zgodził, ale na drugiej rozprawie sędzia i tak je przyznał. A teraz nagle "tatusiowi" przypomniało się, że ma synka i nagle chce wznowić sprawę o zmianę nazwiska i przyznanie spotkań z dzieckiem. Paranoja...
---------------------"Nie zawsze wychodzi tak, jak byśmy chcieli. Ale gdyby było inaczej, to czy sukces smakowałby tak samo?" | |||
Oj tam odrazu paranoja....
---------------------A może po prostu dojrzał do bycia ojcem i naprawdę będzie wspaniałym? należy dać dziecku szansę by poznało swego ojca. Jak sięnei będzie potem wywiązywał to wtedy będzie wiadomo co tak naprawdę nim kierowało. Nie udzielam porad na priv. | ||
dubel
---------------------Nie udzielam porad na priv. | ||
Może i dopiero teraz dojrzał, tylko chodzi mi o to, że mężczyzna ma dziecko z kobietą, znika na jakiś okres czasu, a potem się pojawia mówiąc, że dojrzał do roli ojca.. A kobieta musiała od razu dojrzeć do roli matki.. to jest dla mnie paranoja. Gdzie on był przez ten cały czas, jeśli nie przy swoim dziecku? Mniejsza z resztą o to.
---------------------A tak w ogóle to nie przeszkadza mi to, że on nagle zapragnął widywać dziecko. Nie mam zamiaru mu w tym przeszkodzić. Chciałam się tylko dowiedzieć, czy jest taka możliwość, aby sąd na jego wniosek zmienił dziecku nazwisko na takie, jakie on sobie zażyczy i to bez mojego zdania/mojej zgody. Bo jeśli tak, to jest to dla mnie nie do zrozumienia. "Nie zawsze wychodzi tak, jak byśmy chcieli. Ale gdyby było inaczej, to czy sukces smakowałby tak samo?" | |||
CYTAT(amoniaczek24 @ 12.03.2010, 8:47) Może i dopiero teraz dojrzał, tylko chodzi mi o to, że mężczyzna ma dziecko z kobietą, znika na jakiś okres czasu, a potem się pojawia mówiąc, że dojrzał do roli ojca.. A kobieta musiała od razu dojrzeć do roli matki.. to jest dla mnie paranoja. Gdzie on był przez ten cały czas, jeśli nie przy swoim dziecku? Mniejsza z resztą o to. A tak w ogóle to nie przeszkadza mi to, że on nagle zapragnął widywać dziecko. Nie mam zamiaru mu w tym przeszkodzić. Chciałam się tylko dowiedzieć, czy jest taka możliwość, aby sąd na jego wniosek zmienił dziecku nazwisko na takie, jakie on sobie zażyczy i to bez mojego zdania/mojej zgody. Bo jeśli tak, to jest to dla mnie nie do zrozumienia. Bardzo dobre slowa napisalas ze mezczyzna ma dziecko z kobieta i znika na jakis czas a potem sie pojawia mowiac ze dojrzal...... smieszne sa to dlamnie slowa nie rozumie takich facetow oni moga wszystko a my biedne musimy uporac sie same ze wszystkim oni moga szalec byc wolnymi a my mamy zgadzac sie na wszystko.... pytasz o to nazwisko ja tak wlasnie mialam moje slowa wogole sie nie liczyly on powiedzial ze chce nazwiska i tak tez sie stalo..... moje zdanie jest takie ze jezeli nie byl z wami przez caly ten czas to na pewno sie teraz nie zmienil to sa tylko puste slowa.... | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |