1
Przejdź do strony:
» podział spadku
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo spadkowe
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

17:14 11-03-2010
Witam,
Ma odbyć się sprawa o stwierdzenie nabycia spadku. Problem w tym że wszyscy spadkobiercy chcą aby cały spadek dostała jedna osoba ze spadkobierców. Co Państwo mi doradzicie w tej sytuacji jak to zrobić, o co wnosić do sądu i kiedy?(jak myślę po tej sprawie darowizna u notariusza będzie kosztowniejsza, to jak uniknąć tych kosztów?

Czy na sprawie o stwierdzenie nabycia spadku można wnieść o podział spadku, czy po tej sprawie można wnieść?
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

20:33 11-03-2010
Nie da się tego zrobić w postępowaniu o stwierdzenie nabycia spadku.

Po uzyskaniu postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku proszę udać się do notariusza i dokonać ugodowego działu spadku, tak aby całość przypadła wybranej osobie.
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz

linki
reklamowe

21:30 11-03-2010
Dziękuję, jeszcze mam pytanie czy przed tą sprawą mogę złożyć pismo uzupełniające braki formalne czyli akty urodzeń i adresy reszty uczestników i oświadczenie że chcemy aby mama dostała udział 1/2 po zmarłym mężu?(ewentualnie czy na sprawie mogę dać te akty urodzeń i byśmy oświadczyli że chcemy aby mama dostała tą 1/2- czy wogóle mama to dostanie bez oświadczenia i obecności jednego z synów?)
odpowiedz

14:41 12-03-2010
Mama dostanie 1/2 bez żadnych dodatkowych działań - bo to część majątku która stanowi jej własność i która nie wchodzi do spadku.

Brakujące dokumenty lepiej złożyć w sądzie przed sprawą.
---------------------
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz

18:48 12-03-2010
1-Wiem że mama dostanie 1/2 bo to współwłasność małżeńska ale chodzi mi o tą część co została po tacie.A wiec z tej części co mama dziedziczy po mężu czy dostanie połowę jeśli wszyscy oświadczymy na sprawie że tak chcemy?(problem w tym że jeden syn napewno tak niechce i napewno nie wstawi się na sprawę.

Sprawę tą założył zus(tata miał dług) my dostaliśmy wezwania obowiązkowe to
2-Jeśli tą sprawę sąd odroczy ze względu na brak prawidłowego zawiadomienia tego syna to czy jest nadzieja aby sąd w końcu wydał to postanowienie kiedykolwiek?(co można zrobić, może jakieś oświadczenie syna do sądu że nabywa swój udział)
PRZEPRASZAM ZA POWIELANIE PYTAŃ!!!!!!!!!!!!!!dlatego już tu się pytam, z góry dziękuję za odpowiedź
odpowiedz

20:23 13-03-2010
1. W tym zakresie też wasze oświadczenie nie ma żadnego znaczenia, bo sąd krąg spadkobierców po ojcu oraz wysokość ułamka określa sam na podstawie przepisu. Nie jestem w stanie ustalić jaki to będzie ułamek, bo nie wiem ile ojciec miał dzieci. Jeśli ojciec miał dwójkę dzieci to udział mamy w spadku po ojcu wynosi 1/3.
---------------------
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz

09:54 15-03-2010
CYTAT(Admin-Łukasz @ 13.03.2010, 20:23)
1. W tym zakresie też wasze oświadczenie nie ma żadnego znaczenia, bo sąd krąg spadkobierców po ojcu oraz wysokość ułamka określa sam na podstawie przepisu. Nie jestem w stanie ustalić jaki to będzie ułamek, bo nie wiem ile ojciec miał dzieci. Jeśli ojciec miał dwójkę dzieci to udział mamy w spadku po ojcu wynosi 1/3.

1-Tata miał czworo dzieci. To jaki to będzie udział mamy 1/4?
2- Czy sąd wyda postanowienie kiedykolwiek bez prawidłowego wezwania syna czy non stop będzie odraczał?
odpowiedz

linki
reklamowe

11:02 16-03-2010
CYTAT(angelka @ 15.03.2010, 9:54)
1-Tata miał czworo dzieci. To jaki to będzie udział mamy 1/4?
2- Czy sąd wyda postanowienie kiedykolwiek bez prawidłowego wezwania syna czy non stop będzie odraczał?

Halo jesteście?pomóżcie rolleyes.gif
odpowiedz

21:10 18-03-2010
Jesteście?, nie chcę zakładać nowego wątku, proszę o odpowiedźsmile.gif
odpowiedz

15:41 19-03-2010
1. udział mamy jak i pozostałych wynosi po 1/4
2. Nie będzie w nieskończoność wzywał. Jeśli wezwanie zostanie odebrane - sąd przeprowadzi posiedzenie pomimo nieobecności. Jeśli wróci jako nieodebrane to trzeba będzie albo wskazać jego aktualny adres albo ustanowić kuratora dla nieznanego z miejsca pobytu.
---------------------
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz
1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985