1
Przejdź do strony:
» Spadek po Dziadkach
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo spadkowe
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

19:26 11-03-2010
Witam! Moi dziadkowie posiadali na własność dom, który był ich współwłasnością małżeńską. Babcia zmarła w 1995r., dziadek w 2006 r, mieli troje dzieci(jedno z nich, to mój tata). Po śmierci babci, a później dziadka nie było sprawy spadkowej, tak więc po upływie pół roku mój tata i jego dwoje rodzeństwa przyjęło spadek wprost. Mój Tata zmarł w tym roku. Chcielibyśmy uregulować sprawę tego domu. Czy do spadku po Tacie mam przystąpić ja i moja siostra jako zstępne Taty, czy z racji tego,że mimo braku sprawy spadkowej Tata dożył otwarcia spadku prawa do jego udziału ma również poza nami nasza mama?
Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź,pozdrawiam.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

19:36 11-03-2010
Tak- prawo do udziału spadkowego po dziadkach ma również wasza Mama (jako współspadkobierczyni po swoim mężu)

W tym przypadku udział spadkowy Taty po Dziadkach dziedziczycie w częściach równych:
po 1/3 - dzieci zmarłego spadkobiercy i jego żona.
---------------------
Joanka
odpowiedz

linki
reklamowe

19:44 11-03-2010
CYTAT(magnoliaaa @ 11.03.2010, 19:26)
Witam! Moi dziadkowie posiadali na własność dom, który był ich współwłasnością małżeńską. Babcia zmarła w 1995r., dziadek w 2006 r, mieli troje dzieci(jedno z nich, to mój tata). Po śmierci babci, a później dziadka nie było sprawy spadkowej, tak więc po upływie pół roku mój tata i jego dwoje rodzeństwa przyjęło spadek wprost. Mój Tata zmarł w tym roku. Chcielibyśmy uregulować sprawę tego domu. Czy do spadku po Tacie mam przystąpić ja i moja siostra jako zstępne Taty, czy z racji tego,że mimo braku sprawy spadkowej Tata dożył otwarcia spadku prawa do jego udziału ma również poza nami nasza mama?
Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź,pozdrawiam.

Witam. Ja też miałam taką sytuację po Waszym Tacie dziedziczy 1/2 Wasza Mama a 1/2 Dzieci. A po Dziadkach Macie już zrobione postępowanie spadkowe?
odpowiedz

19:48 11-03-2010
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Chciałabym jeszcze dodać jedno pytanie dotyczące tej sprawy. Sprawa o nabycie praw spadkowych po moim Tacie już się odbyła. Ja i moja siostra odrzuciłyśmy spadek, mama przyjęła go wprost. Czy oznacza to,że do sprawy po dziadkach będzie brana pod uwagę teraz tylko moja mama i dziedziczy ona całą część przypadającą w tej nieruchomości Tacie?
odpowiedz

19:52 11-03-2010
Asziabruksela!
Podane przez Panią udziały procentowe dotyczą współwłasności małżeńskiej....
Tutaj spadek był własnością odrębną - Męża-Ojca uzyskaną w spadku po rodzicach.

W tym przypadku wdowa i dzieci dziedziczą udział spadkowy Ojca- Męża po Dziadkach- Teściach
w częściach równych (troje spadkobierców po 1/3)

Pozostały majątek będący współwłasnością małżeńską dziedziczą : zona 1/2 plus 1/3 z pozostałej połowy majątku i dzieci po 1/3 z połowy majątku należącej do Ojca.

Magnoliaaa!
Tak odrzucony przez was spadek obejmuje również udziały waszego zmarłego Ojca w spadku po Dziadkach.
---------------------
Joanka
odpowiedz

23:20 11-03-2010
Dziękuję bardzo za odpowiedzi.Pozdrawiam serdecznie!:)
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02zaneta1985
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02zaneta1985
Dołącz do naszego grona