1
Przejdź do strony:
» Sprawa cywilina
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

11:57 12-03-2010
Witam

Proszę o pomoc.

Czy adwokat,który ma pełnomocnictwo może mi zlicytować dom za długi 10 tyś.bo komornik odstąpił gdyż mój dochód to 153 zł z MOPSU.Dom jest moim majątkiem osobistym.

Czy to jest zgodne z prawem i jak wybrnąć z tej sprawy.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

14:08 12-03-2010
Bump
odpowiedz

linki
reklamowe

16:41 12-03-2010
Mógłby Pan trochę jaśniej opisać stan faktyczny? Czy Pańskie zadłużenie zostało już stwierdzone wyrokiem sądowym i komornik przeprowadził postępowanie egzekucyjne, które ostatecznie zostało umorzone? Czyj adwokat chce przeprowadzić licytację?
odpowiedz

17:27 12-03-2010
Tak moje zadłużenie zostało stwierdzone wyrokiem sądu.Po uprawomocnieniu przyszedł komornik spisał protokół i powiedzał że odstąpi o umorzenie i odeśle dokumenty do pełnomocnika tej osobie której jestem winny pieniądze.Moim dochodem jest 153 zł z MOPSU a majątkiem osobistym jest dom w którym mieszkam i moja rodzina.
Chciałem się dowiedzieć czy pełnomocnik może wystąpić o zlicytowanie mojego domu za dług około 10 tyś.
odpowiedz

17:53 12-03-2010
Pełnomocnik wierzyciela sam nie może zlicytować Pańskiej nieruchomości. Czynności egzekucyjne należą do komornika i sądu, a nie adwokata, który może jedynie złożyć do komornika wniosek o zajęcie i zlicytowanie nieruchomości. Fakt, że nieruchomość może mieć wartość znacznie przekraczającą wysokość zadłużenia nie powoduje, że licytacja nie może się odbyć.
Jeżeli chodzi o umorzenie to komornik najprawdopodobniej przekaże pełnomocnikowi wierzyciela dokumenty wskazujące podstawę umorzenia postępowania, następnie go wysłucha w tej sprawie i zdecyduje, czy umorzyć, czy też kontynuować egzekucję. Dodam, że umorzone postępowanie może być na nowo podjęte, jeżeli wierzyciel złoży odpowiedni wniosek do komornika.
odpowiedz

19:42 12-03-2010
Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy obecnie mogę majątek osobisty(dom) przekazać w darowiźnie żonie i czy to mnie obroni przed licytacją komornika.A sprawę długu chcę spłacać wierzycielowi w ratach.
odpowiedz

20:17 12-03-2010
Nie - takie rozwiązanie nic nie da. Taka darowizna zostanie zaskarżona przez wierzyciela skargą pauliańską. Ponadto dokonując takiej czynności ryzykuje Pan odpowiedzialnością karną z art. 300 kk.
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz

linki
reklamowe

20:49 12-03-2010
Proszę mi doradzić czy jest jakaś linia obrony przed licytacją.
odpowiedz

09:00 13-03-2010
Jedyna możliwość to spłata zadłużenia.
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz
1
Przejdź do strony: