(http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/92284,problematyczna-sprawa-spadkowa.htm)

petrucci - 20:11 11-03-2010
Witam,

Ojciec nie żyje od 7 lat. W ubiegłym roku odbyła się sprawa spadkowa na której stwierdzono ze spadek nalezy sie ustawowo mojej mamie oraz siostrze i mnie. Jako spadek mozna by uznac wszystko co bylo w mieszkaniu oraz wklady mieszkaniowe mieszkania spoldzielczego. Obecnie mama nie zyje,a w trakcie jest sprawa spadkowa z rzekomo napisanym testamentem przez mame, w ktorym okresla ona aby "calosc tego co bylo w mieszkaniu wraz z mieszkaniem" przekazac jej obecnemu mezowi. W zwiazku z powyzszym mam kilka pytan:

1. Jak odzyskac czesc spadku po ojcu, jesli mieszkanie jest zamieszkiwane przez ostatniego meza mojej mamy. W mieszkaniu jest caly majatek po ojcu, ktorego nie rozdysponowalismy. Jakie kroki powziąć?

2. Czy mozna podwazyc testament, biorac pod uwage, ze mama byla ciezko chora, zazywała bardzo ciężkie leki przeciwbólowe, łącznie z morfiną w ostatnich miesiącach życia? Został on napisany również ze względu na szantaż jej męża i obawy ze nie bedzie mial się gdzie podziać po smierci mamy.

3. Co w przypadku uznania testamentu przez Sąd. Czy ja i siostra bedziemy miec jakis udzial w spadku (zachowek czy dziedziczenie) ?

dzięki z góry za pomoc
Łukasz Nysztal - 20:39 11-03-2010
1. Trzeba przeprowadzić dział spadku po ojcu - ale najpierw zakończyć sprawę o stwierdzenie nabycia spadku po mamie.
2. Tak - można w toku sprawy o stwierdzenie nabycia spadku podnieść kwestię nieważności testamentu jako testamentu napisanego w stanie wyłączającym swobodne i świadome testowanie.
3. będziecie mogli dochodzić zachowku.
petrucci - 20:44 11-03-2010
CYTAT(Admin-Łukasz @ 11.03.2010, 20:39)
1. Trzeba przeprowadzić dział spadku po ojcu - ale najpierw zakończyć sprawę o stwierdzenie nabycia spadku po mamie.
2. Tak - można w toku sprawy o stwierdzenie nabycia spadku podnieść kwestię nieważności testamentu jako testamentu napisanego w stanie wyłączającym swobodne i świadome testowanie.
3. będziecie mogli dochodzić zachowku.

1. Jak się to odbywa? Co musimy zrobić po zakonczonej sprawie spadkowej po mamie?

3. Tutaj również prosiłbym o wskazówkę co należy zrobić by dochodzić zachowku? Czy to się sądownie odbywa czy jak? I jak się do tego będą miały wkłady mieszkania spółdzielczego?
Łukasz Nysztal - 14:38 12-03-2010
1. Tak samo jak przy sprawie mamy. Wniosek do sądu, odpis aktu zgonu, odpisy aktów USC spadkobierców i opłata 50zł dla sądu.
3. pozew o zachwek jest zdecydowanie bardziej skomplikowaną sprawą. Wzór pozwu o zachowek macie w części portalowej. Zanim jednak wniesiecie pozew o zachowek do sądu - wezwijcie najpierw zobowiązanych do dobrowolnej zapłaty.
petrucci - 16:20 12-03-2010
CYTAT(Admin-Łukasz @ 12.03.2010, 14:38)
1. Tak samo jak przy sprawie mamy. Wniosek do sądu, odpis aktu zgonu, odpisy aktów USC spadkobierców i opłata 50zł dla sądu.
3. pozew o zachwek jest zdecydowanie bardziej skomplikowaną sprawą. Wzór pozwu o zachowek macie w części portalowej. Zanim jednak wniesiecie pozew o zachowek do sądu - wezwijcie najpierw zobowiązanych do dobrowolnej zapłaty.

1. Sprawa o spadek taty juz sie odbyla bez naszego udzialu. Tam sad stwierdzil ze ustawowo nalezy nam sie spadek po 1/3 czesci od taty (dostalem takie postanowienie). Stąd moje pytanie co zrobic by cokolwiek moc dostac z tego spadku??

2. Czyli jesli dobrze zrozumialem to w momencie kiedy przyjeto by testament, stwierdzajacy ze wszystko ma zostac przy drugim mezu mamy, to wtedy nalezy nam sie zachowek. Ile jest tego zachowku, czy to sie jakos procentowo oblicza? Czy wklady mieszkania spoldzielczego (niewykupionego) wchodzą w ten zakres?
Łukasz Nysztal - 19:54 13-03-2010
1. to teraz należy wystąpić o dział spadku. Albo ugodowo przed notariuszem, albo w sądzie.
2. mama nie mogła rozstrzygnąc o całości - mogła jedynie zapisać swój spadek. Natomiast w części to co było własnością ojca weszło w skład spadku po ojcu bez względu na to co mama zapisała w testamencie.

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona