Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | nika weronika |

WITAM Pytanie jak w temacie. Czy posiadanie samoistne nieruchomości można wpisać do księgi wieczystej? Jeżeli tak to jakimi dokumentami trzeba dysponować? dzięki | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Nie można - bo to księgi wpisuje się własność, a nie posiadanie. Można ewentualnie analizować pewne przypadki gdy jest możliwe zamieszczenie wzmianki w dziale III księgi. Pytanie jest zbyt ogólne, aby odpowiadać konkretnie - proszę powiedzieć co Pan chce osiągnąć takim wpisem.
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
linki reklamowe | |
no właśnie chcę ujawnić władanie na zasadach posiadaniaa samoistnego do nieruchomości w której wpisani jako właściciele są moi poprzednicy prawni w IV pokoleniu wstecz. w ewidencji gruntów jako władający(pos.samoist) wpisamy jest mój ojciec. Z kolei on przeniósł na mnie posiadanie umową przed notariuszem-tzn. potwierdziliśmy faktyczne władanie przeze mnie nieruchomością od konkretnej daty.. Chcę to ujawnić w KW, ale nie chodzi mi o założenie KW dla tego prawa, nie ma znaczenia w jakim to będzie dziale. | |||
Skoro to posiadanie trwa od tak dawna to wystąpić z wnioskiem o zasiedzenie. We wniosku zgłosić wniosek o zabezpieczenie roszczenia przez wpisanie ostrzeżenia do księgi wieczystej. Ja to tylko tak widzę - innej możliwości w mojej ocenie nie ma.
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
dzięki, przyczym koszt sprawy o zasiedzenie to 2000 plus ogłoszenie w prasie około 1500 (nie znam wszystkich następców po tych ujawnionych w KW) plus pewno coś jeszcze dojdzie........wydatków wiec głwnie z powodów finansowych chciałbym zostawić ten temat bez ubiegania się o zasiedzenie, tylko wpisać opisane posiadaie do KW. Dlatego jeżeli może mi Pan coś podpowiedzieć to bardzo proszę i dziękuję jednocześnie za dotychczasowe wskazówki. | |||
Czy na moje pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi? | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |