POSIADANIE SAMOISTNE NIERUCHOMOŚCI - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
16:53 17-03-2010  1tw
Czy na moje pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi?
2.
20:16 12-03-2010  1tw
dzięki,
przyczym koszt sprawy o zasiedzenie to 2000 plus ogłoszenie w prasie około 1500 (nie znam wszystkich następców po tych ujawnionych w KW) plus pewno coś jeszcze dojdzie........wydatków
wiec głwnie z powodów finansowych chciałbym zostawić ten temat bez ubiegania się o zasiedzenie, tylko wpisać opisane posiadaie do KW.
Dlatego jeżeli może mi Pan coś podpowiedzieć to bardzo proszę i dziękuję jednocześnie za dotychczasowe wskazówki.
3.
19:07 12-03-2010  Łukasz Nysztal
Skoro to posiadanie trwa od tak dawna to wystąpić z wnioskiem o zasiedzenie. We wniosku zgłosić wniosek o zabezpieczenie roszczenia przez wpisanie ostrzeżenia do księgi wieczystej. Ja to tylko tak widzę - innej możliwości w mojej ocenie nie ma.
4.
14:04 12-03-2010  1tw
no właśnie chcę ujawnić władanie na zasadach posiadaniaa samoistnego do nieruchomości w której wpisani jako właściciele są moi poprzednicy prawni w IV pokoleniu wstecz. w ewidencji gruntów jako władający(pos.samoist) wpisamy jest mój ojciec.
Z kolei on przeniósł na mnie posiadanie umową przed notariuszem-tzn. potwierdziliśmy faktyczne władanie przeze mnie nieruchomością od konkretnej daty..
Chcę to ujawnić w KW, ale nie chodzi mi o założenie KW dla tego prawa, nie ma znaczenia w jakim to będzie dziale.
5.
13:17 12-03-2010  Łukasz Nysztal
Nie można - bo to księgi wpisuje się własność, a nie posiadanie. Można ewentualnie analizować pewne przypadki gdy jest możliwe zamieszczenie wzmianki w dziale III księgi. Pytanie jest zbyt ogólne, aby odpowiadać konkretnie - proszę powiedzieć co Pan chce osiągnąć takim wpisem.
6.
10:21 12-03-2010  1tw
WITAM

Pytanie jak w temacie.
Czy posiadanie samoistne nieruchomości można wpisać do księgi wieczystej?
Jeżeli tak to jakimi dokumentami trzeba dysponować?

dzięki

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona