Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

Witam Proszę o pomoc. W dniu wczorajszym rano wystawiłem aukcję dotyczącą sprzedaży domu osoby będącej członkiem mojej rodziny z błędną ceną zamiast 950 000 zł została wystawiona aukcja za 950 zł. W niedługim czasie po pojawieniu się oferty kupna zorientowałem się, że zaistniała pomyłka w cenie. Po kupnie zadzwoniłem do kupującego w celu wyjaśnienia pomyłki na tel. podany w danych, ale komórka nie odbierała a pod stacjonarnym odebrała kobieta, na którą jest zarejestrowane konto, która nie znała sprawy. Dodatkowo wysłałem @ bezpośrednio do kupującego oraz za pośrednictwem Allegro informującego o odstąpieniu od transakcji i anulowaniu tej aukcji. Następnie wystawiłem nową aukcję z poprawionym opisem i aktualną ceną. Wieczorem mąż kupującego skontaktował się z właścicielem domu domagając się finalizacji transakcji za kwotę 950 zł. A następnie ze mną strasząc mnie sądem, prokuraturą i prawnikami twierdząc że przelał za pośrednictwem poczty kwotę 950 zł na moje konto. Czy mam prawo odstąpienia od zawartej na odległość umowy? Czy kupujący w wyniku ewidentnej mojej pomyłki nie popełnia przestępstwa polegającego na wymuszeniu niekorzystnej dla sprzedającego umowy strasząc mnie sądami? Czy to jest legalne? Czy mam prawo sprzedać ten dom na nowej poprawionej aukcji innej osobie? Czytałem, że takie pomyłki miały miejsce w dziale motoryzacyjnym gdzie kupujący wyszukiwali takich ofert i starali się przejąć czyjeś mienie. Bardzo proszę o wskazanie gdzie i jak mogę uzyskać pomoc w takiej sytuacji i komu należy zgłaszać takie przypadki. | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
linki reklamowe | |
CYTAT(Admin-Łukasz @ 12.03.2010, 13:18) Dziekuję za szybką odpowiedz. Po przeczytaniu tekstu jednak mam dość proste pytanie: czy mam w takiej sytuacji prawo unieważnienia tej aukcji i jak to przeprowadzić, oraz jeżeli kupujacy będzie się upierał to czy ma szansę na odebranie tej nieruchomości za 1/1000 jej wartości. Jesteście moją deską ratunkową więc bardzo proszę o odpowiedź (tak żeby była możliwie dla mnie zrozumiała ponieważ jestem zupełnym laikiem w tych tematach) | |||
Za pośrednictwem Allegro nie może dojść do zawarcia umowy sprzedaży nieruchomości. Można to w nalepszym wypadku traktować jako umowę przedwstępną. Odpisać, że unieważniacie umowę z uwagi na oczywistą pomyłkę w cenie. Nic tu wam nie grozi.
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
Witam,
---------------------w najbardziej niekorzystnym wyroku sądowym.... przyjdzie dołozyć 950 PLN + koszty sądowe. pozdrawiam Tadeusz | ||
Witam wszystkich Postanowiłem nie tworzyć nowego tematu, gdyż zmagam się z podobnym problemem. Nastąpiła pomyłka przy wystawianiu samochodu na aukcję allegro. Nie jestem doświadczonym użytkownikiem portalu i niestety nie potrafiłem stwierdzić różnicy pomiędzy zapisem 21,900 a 21900. Aukcja została wygenerowana, a mój błąd nie został zauważony przez system allegro. W niewielkim odstępie czasu (ok 30 sekund od wystawienia samochodu na aukcję) otrzymałem maila o sprzedaży samochodu za kwotę 21,90 zł. Niestety przyszło mi się zmierzyć z wyjątkowo upartym kupującym, który świetnie się przygotował na tę okazję. Na podstawie tego, co przeczytałem w tym temacie miałem zamiar wysłać list do kupującego o odstąpieniu od umowy kupna/sprzedaży na podstawie art. 84 kc. Kupujący uprzedził mój zamiar, wysyłając mi maila o następującej treści: CYTAT W zwiazku z otrzymanym oświadczeniem dotyczacym uchylenia się od skutków oświadczenia woli polegajacego na zawarciu w dniu 14 mar 2010 pod numerem aukcji Allegro 95.....32 nick AndrzejW79 umowy sprzedaży samochodu marki audi a4 za sumę 21,90 zł. informuję Pana , iż nie uznaję złożonego oświadczenia. Wbrew Pańskiemu stanowisku bład w oświadczeniu woli skutkujacy możliwościa uchylenia się od zawarcia transakcji jaka miała miejsce pomiędzy nami musi być nie tylko istotny ale również niezawiniony. W sytuacji jak ta , gdzie bład pozostaje jedynie wynikiem rażacego niedbalstwa z Pańskiej strony oświadczenie woli ma charakter wiażacy strony. Rozumiejac jednakże sytuację w jakiej Pan się znalazł gotów jestem odstapić pisemnie od umowy oczekujac jednocześnie stosownej do sytuacji rekompensaty , której rodzaj pozostawiam Panu do uznania. Takie załatwienie sprawy oznaczać będzie wyrzeczenie się jakichkolwiek dalszych kroków prawnych z mojej strony zmierzajacych do wykonania zawartej umowy. Z poważaniem Co mam zrobić w takiej sytuacji? Rozumiem, że ciężko jest udowodnić, że wpisałem kwotę 21,900, gdyż nie posiadam żadnego dowodu na to. Proszę o pomoc w tej wyjątkowej sytuacji. Błąd nie jest wynikiem mojego niedbalstwa, lecz braku wiedzy o prawidłowym zapisie kwot. Zapis 21,900 jest dla mnie równoznaczny z 21900. Pozdrawiam Andrzej | |||
Wysłać owe oświadczenie o błędzie listem poleconym i nic więcej nie robić. Padł Pan ofiarą "krwiopijcy" - osoby, która celowo wyszukuje oferty z błędnymi cenami tylko po to, aby na tym zarabiać właśnie w taki sposób.
---------------------W oświadczeniu wysyłanym listem poleconym proszę dodatkowo wskazać, że błąd był bez wątpienia dostrzegalny dla kupującego. I absolutnie nie reagować na kolejne zaczepki. Jeśli chce - niech składa pozew do sądu. Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
linki reklamowe | |
~Piotrek123 83.31.*.* |
Witam mam podobny problem wczoraj wystawilem samochod marki bmw wart 11500 tys a wstawilem przecinek co dalo 11,50zl aukcja zostala zakonczona przed moja zmiana ceny... mogl by mi pan cos doradzic co moge napisac do danej osoby ? dzwonilem do zwyciezcy aukcji z proba wyjasnienia... ale czlowiek chce 200 zl na reke za ugodzenie sprawy no bez przesady moglby ktos pomodz | ||
Prosze przeczytać i zastosować się do rad Pana Łukasza Nysztala - koszt to niecałe 4 zł na list polecony. Nie ma obaw, "kupujący" na pewno nie złoży pozwu do sądu.
---------------------Krzysztof -------------------------------- Na prywatne wiadomości odpowiadam tylko w sprawach ściśle prywatnych (i z dużym opóźnieniem) Gdy chodzi o pieniądze, nie ufaj moim radom - sprawdź jeszcze 3 razy | ||
Witam mam podobną sytuacje kupujacu grozi mi sadem i hcialbym wiedziec jak dokladnie ma wygladac to pismo ktore mam do niego wyslac o blednym oswiadczeniu woli | |||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |