pomyłka w cenie na allegro - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
17:32 02-09-2011  ~gość
Do Andrew...w.
Niestety poprawny zapis matematyczny sumy powinien być -29.000.00 .
czyli - 29 tysięcy złotych. zero zero groszy. Inną sprawą jest fakt
że jak zauważył mecenas Nysztal , oszust internetowy też nie umie czytać
liczb, ponieważ w rozliczaniu finansów nie ma w Polsce trzech miejsc
po przecinku . Może być np 29, 99 czyli 29 zł i =99gr nie może być
29 zł i 000 gr - ponieważ jedna złotówka ma co prawda 100groszy ale zapisywana jest jako -1 zł a nie 100 gr . Co innego jeżeli chodzi o "złote"
tutaj istotnie przed 1 tysiąc są trzy cyfry np 897 zł
2.
13:20 02-09-2011  ~gość
wszystko dokladnie napisal: Łukasz Nysztalzastosowac sie do tego
nikt za nikogo nie bedzie pisal pism ;-)
3.
12:51 02-09-2011  luki84jbe
Witam mam podobną sytuacje kupujacu grozi mi sadem i hcialbym wiedziec jak dokladnie ma wygladac to pismo ktore mam do niego wyslac o blednym oswiadczeniu woli
4.
22:08 27-04-2011  kw02
Prosze przeczytać i zastosować się do rad Pana Łukasza Nysztala - koszt to niecałe 4 zł na list polecony. Nie ma obaw, "kupujący" na pewno nie złoży pozwu do sądu.
5.
09:57 25-04-2011  ~Piotrek123
Witam mam podobny problem wczoraj wystawilem samochod marki bmw wart 11500 tys a wstawilem przecinek co dalo 11,50zl aukcja zostala zakonczona przed moja zmiana ceny... mogl by mi pan cos doradzic co moge napisac do danej osoby ? dzwonilem do zwyciezcy aukcji z proba wyjasnienia... ale czlowiek chce 200 zl na reke za ugodzenie sprawy no bez przesady moglby ktos pomodz
6.
17:27 14-03-2010  Łukasz Nysztal
Wysłać owe oświadczenie o błędzie listem poleconym i nic więcej nie robić. Padł Pan ofiarą "krwiopijcy" - osoby, która celowo wyszukuje oferty z błędnymi cenami tylko po to, aby na tym zarabiać właśnie w taki sposób.

W oświadczeniu wysyłanym listem poleconym proszę dodatkowo wskazać, że błąd był bez wątpienia dostrzegalny dla kupującego. I absolutnie nie reagować na kolejne zaczepki. Jeśli chce - niech składa pozew do sądu.
7.
12:27 14-03-2010  andrew_w
Witam wszystkich

Postanowiłem nie tworzyć nowego tematu, gdyż zmagam się z podobnym problemem.

Nastąpiła pomyłka przy wystawianiu samochodu na aukcję allegro. Nie jestem doświadczonym użytkownikiem portalu i niestety nie potrafiłem stwierdzić różnicy pomiędzy zapisem 21,900 a 21900. Aukcja została wygenerowana, a mój błąd nie został zauważony przez system allegro. W niewielkim odstępie czasu (ok 30 sekund od wystawienia samochodu na aukcję) otrzymałem maila o sprzedaży samochodu za kwotę 21,90 zł. Niestety przyszło mi się zmierzyć z wyjątkowo upartym kupującym, który świetnie się przygotował na tę okazję.

Na podstawie tego, co przeczytałem w tym temacie miałem zamiar wysłać list do kupującego o odstąpieniu od umowy kupna/sprzedaży na podstawie art. 84 kc. Kupujący uprzedził mój zamiar, wysyłając mi maila o następującej treści:

CYTAT
W zwiazku z otrzymanym oświadczeniem dotyczacym uchylenia się od skutków
oświadczenia woli polegajacego na zawarciu w dniu 14 mar 2010 pod numerem aukcji Allegro 95.....32
nick AndrzejW79 umowy sprzedaży samochodu marki audi a4
za sumę 21,90 zł. informuję Pana , iż nie uznaję złożonego oświadczenia.
Wbrew Pańskiemu stanowisku bład w oświadczeniu woli skutkujacy możliwościa
uchylenia się od zawarcia transakcji jaka miała miejsce pomiędzy nami musi być nie tylko
istotny ale również niezawiniony. W sytuacji jak ta , gdzie bład pozostaje jedynie wynikiem
rażacego niedbalstwa z Pańskiej strony oświadczenie woli ma charakter wiażacy strony.
Rozumiejac jednakże sytuację w jakiej Pan się znalazł gotów jestem odstapić pisemnie
od umowy oczekujac jednocześnie stosownej do sytuacji rekompensaty , której rodzaj pozostawiam Panu do uznania.
Takie załatwienie sprawy oznaczać będzie wyrzeczenie się jakichkolwiek dalszych kroków prawnych z mojej strony zmierzajacych do wykonania zawartej umowy.

Z poważaniem

Co mam zrobić w takiej sytuacji? Rozumiem, że ciężko jest udowodnić, że wpisałem kwotę 21,900, gdyż nie posiadam żadnego dowodu na to. Proszę o pomoc w tej wyjątkowej sytuacji. Błąd nie jest wynikiem mojego niedbalstwa, lecz braku wiedzy o prawidłowym zapisie kwot. Zapis 21,900 jest dla mnie równoznaczny z 21900.

Pozdrawiam
Andrzej
8.
14:27 13-03-2010  tadeusz52
Witam,
w najbardziej niekorzystnym wyroku sądowym.... przyjdzie dołozyć 950 PLN + koszty sądowe.
9.
18:55 12-03-2010  Łukasz Nysztal
Za pośrednictwem Allegro nie może dojść do zawarcia umowy sprzedaży nieruchomości. Można to w nalepszym wypadku traktować jako umowę przedwstępną. Odpisać, że unieważniacie umowę z uwagi na oczywistą pomyłkę w cenie. Nic tu wam nie grozi.
10.
13:39 12-03-2010  farwi
CYTAT(Admin-Łukasz @ 12.03.2010, 13:18)

Dziekuję za szybką odpowiedz. Po przeczytaniu tekstu jednak mam dość proste pytanie: czy mam w takiej sytuacji prawo unieważnienia tej aukcji i jak to przeprowadzić, oraz jeżeli kupujacy będzie się upierał to czy ma szansę na odebranie tej nieruchomości za 1/1000 jej wartości. Jesteście moją deską ratunkową więc bardzo proszę o odpowiedź (tak żeby była możliwie dla mnie zrozumiała ponieważ jestem zupełnym laikiem w tych tematach)

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona