Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | zaneta1985 |

Witam, Przed ślubem nabyłam nieruchomość, która jak rozumiem w momencie mojego ślubu stała się nasza wspólną własnością. Sporządziliśmy z mężem testamenty (u notariusza) w których wzajemnie po sobie dziedziczymy. Mój mąż ma syna z pierwszego małżeństwa. Czy w takiej sytuacji ten syn będzie miał jakieś prawo do części naszego mieszkania (czego nie chcemy) w przypadku gdyby mój mąż odszedł pierwszy? Czy konieczy jest jeszcze jakiś dodatkowy dokument wydziedziczjący? Pozdrawiam, Marietta | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Mieszkanie nabyte przed ślubem stanowi Pani majątek osobisty. W przypadku śmierci męża - nie wchodzi ono do spadku po nim - a tym samym nie może być dziedziczone przez syna męża.
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
linki reklamowe | |
witam serdecznie mam takie pytanie moja mama zmarła w ubiegłym roku mam jeszcze dwie siostry nie chciały one przejąc spadku po matce razem mama z tatą mają przeszło 8 hektarów ziemi i teraz ojciec chce sporządzić testament w urzędzie gminy zapisując w nim swoją część tzn. 50 procent z całości i to co przysługuje mu po zmarłej żonie mi i ja właśnie mam pytanie czy siostry będą mogły po ojca śmierci podważyć ten testament czy nie a co może ojciec napisać żeby nie miały prawa do jego części dziękuje i czekam na szybką odpowiedz | |||
Jeśli testament zostanie sporządzony prawidłowo to siostry nie będą miały możliwości podważenia testamentu.
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
A ja mam w związku z tym pytanie sporządzony prawidłowo testament to znaczy jak? Co ojciec musi napisać w tym testamencie aby był on prawomocny po śmierci ojca. Ponieważ ojciec będzie go pisał przy świadkach w Gminie. A co będzie po śmierci ojca z nabyciem spadku po matce? Czy to będzie długie postępowanie sądowe? Jak zostanie wydzielona należna cześć po matce dla córek i syna . Dziękuje za informację i czekam na odpowiedz. | |||
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
Dziękuję za informacje ojciec jutro będzie pisał testament zobaczymy jak to będzie . | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |