1
Przejdź do strony:
» Testament a prawo do zachowku dla syna męża
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo spadkowe
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

16:28 12-03-2010
Witam,
Przed ślubem nabyłam nieruchomość, która jak rozumiem w momencie mojego ślubu stała się nasza wspólną własnością. Sporządziliśmy z mężem testamenty (u notariusza) w których wzajemnie po sobie dziedziczymy. Mój mąż ma syna z pierwszego małżeństwa. Czy w takiej sytuacji ten syn będzie miał jakieś prawo do części naszego mieszkania (czego nie chcemy) w przypadku gdyby mój mąż odszedł pierwszy? Czy konieczy jest jeszcze jakiś dodatkowy dokument wydziedziczjący?
Pozdrawiam,
Marietta
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

20:00 13-03-2010
Mieszkanie nabyte przed ślubem stanowi Pani majątek osobisty. W przypadku śmierci męża - nie wchodzi ono do spadku po nim - a tym samym nie może być dziedziczone przez syna męża.
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz

linki
reklamowe

22:30 13-03-2010
witam serdecznie mam takie pytanie moja mama zmarła w ubiegłym roku mam jeszcze dwie siostry nie chciały one przejąc spadku po matce razem mama z tatą mają przeszło 8 hektarów ziemi i teraz ojciec chce sporządzić testament w urzędzie gminy zapisując w nim swoją część tzn. 50 procent z całości i to co przysługuje mu po zmarłej żonie mi i ja właśnie mam pytanie czy siostry będą mogły po ojca śmierci podważyć ten testament czy nie a co może ojciec napisać żeby nie miały prawa do jego części dziękuje i czekam na szybką odpowiedz
odpowiedz

13:29 14-03-2010
Jeśli testament zostanie sporządzony prawidłowo to siostry nie będą miały możliwości podważenia testamentu.
---------------------
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz

18:23 14-03-2010
A ja mam w związku z tym pytanie sporządzony prawidłowo testament to znaczy jak?
Co ojciec musi napisać w tym testamencie aby był on prawomocny po śmierci ojca. Ponieważ ojciec będzie go pisał przy świadkach w Gminie. A co będzie po śmierci ojca z nabyciem spadku po matce? Czy to będzie długie postępowanie sądowe? Jak zostanie wydzielona należna cześć po matce dla córek i syna . Dziękuje za informację i czekam na odpowiedz.
odpowiedz

21:40 14-03-2010
http://forum.prawnikow.pl/testament/

Tam są opisane wszelkie wymogi formalne w zakresie testamentu.
---------------------
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz

22:23 14-03-2010
Dziękuję za informacje ojciec jutro będzie pisał testament zobaczymy jak to będzie .
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02zaneta1985
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02zaneta1985
Dołącz do naszego grona