Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | barszym | kw02 | ja_jagienka |

Witam serdecznie.sprawa jest następująca:trzy lata temu umarła moja babcia,zostawiając po sobie dom wraz z działką na której owy dom stoi(działka jest urzędu miasta z wieczystą dzierżawą).Do podziału tego domu są trzy osoby mój tata i jego dwie siostry ja jako jego syn jestem właścicielem 1/4 po dziadku tato mi przeisał.Pierwsza ciocia mieszka za granicą i nigdy nie mieszkała w tym domu,druga ciocia mieszkała tylko sześć lat.Rzadna z nich nigdy nie płaciła jakichkolwiek pieniędzy na utrzymanie domu czy też podatków z tym związanych,po prostu nigdy się nie interesowały niczym.My z tatą mieszkamy tam od zawsze.Owe ciocie żądają od nas spłaty po 1/3 majątku lub płacenia im czynszu lokatorskiego co miesiąc i twierdzą że ja mieszkam nielegalnie choc jestem zameldowany od 30lat.Jedna ciocia była zameldowana przez sześć lat (30 lat temu) a druga nigdy.Proszę o porade jak uniknąć niebotycznych sum jakie ciocie żadają gdyż nie jestesmy osobami zamorznymi. Za wszelkie rady serdecznie dziekuje i pozdrawiam | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Złożcie ciociom takie samo wezwanie do zapłaty - tj. zwrotu kosztów stałych utrzymania wspólnej nieruchomości.
---------------------Ewentualnie zakończcie tą sytuację raz na zawsze wystąpując z wnioskiem o zniesienie współwłasności do sądu. Niestety trzeba będzie spłacić ciotki. Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |