1
Przejdź do strony:
» Problem z Media Expert
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

18:57 12-03-2010
Witam,
Mam pewien problem ze sklepem Media Expert. Otóż 02.03.2010 r.zakupiłam u nich lokówkę. W domu okazało się, że sprzęt jest wadliwy. 04.03.2010 r. udałam się do sklepu celem wymienienia towaru. Okazało się, że w sklepie nie ma tego samego produktu, w związku z czym zaproponowano mi wymianę towaru na inny w cenie takiej samej bądź wyższej. O odstąpieniu od umowy nie było mowy, ponieważ jak mnie poinformowano sklep ten nie preferuje takiej formy. Zgodziłam się, na sprowadzenie nowej lokówki, która zgodnie z twierdzeniem sprzedawcy miała zostać mi przekazana najpóźniej do dnia 11.03.2010 r. Dzisiaj okazało się, że lokówka z jakichś względów nie dotarła do sklepu i nie mogą mi jej wydać, w związku z czym nadal mam czekać. Poinformowałam sprzedawcę, że w związku z zaistniałą sytuacją nie mam zamiaru czekać dłużej i chciałabym odstąpić od umowy, żądając zwrotu pieniędzy. Pan sprzedawca stwierdził, że absolutnie nie ma takiej możliwości i mam czekać, aż będą mi mogli ten towar wymienić. Moje pytanie brzmi: czy mieli prawo odmówić mi zwrotu pieniędzy? Powołałam się na to, że mam prawo odstąpić w ciągu 10 dni od umowy, jednak sprzedawca uświadomił mnie, że nie w ich sklepie! Co mogę dalej zrobić w tej sprawie, ponieważ nie mam już najmniejszej ochoty na tę lokówkę. Dodatkowo będę musiała ponieść koszty wizyty u fryzjera w związku z niemożnością użytkowania zakupionego przeze mnie sprzętu. Czy powinnam wystosować jakieś pismo do sklepu, czy załatwiać wszystko poprzez Rzecznika Konsumentów? Z góry dziękuję za informację.
Pozdrawiam
Monika
  zgłoś naruszenie regulaminu

20:14 12-03-2010
Absolutnie nie mogą zmuszać Pani do wymiany towaru na inny model i to jeszcze w oczekiwaniu w bliżej nieznanym terminie.
Jest to sprzeczne z art. 8 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej i praktyka sklepu nie ma tu żadnego znaczenia.
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu

linki
reklamowe

20:22 12-03-2010
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Niestety taka praktyka w tym sklepie jest na porządku dziennym. Dosyć często robię tam zakupy i niestety zawsze jest tak, że muszę wybrać sobie coś z ich asortymentu na zasadach jak powyżej opisywałam. Do tej pory mi to nie sprawiało większego problemu, ale tym razem zależało mi właśnie na zwrocie produktu. Proszę o informację jakie kroki muszę teraz podjąć. Mogę nadal domagać się zwrotu pieniędzy? Co zrobić w przypadku odmowy?

08:55 13-03-2010
Proszę złożyć do nich pismo:

W związku z brakiem możliwości wymiany wadliwego towaru: ................... - na identyczny towar zgodny z umową, na podstawie art. 8 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oświadczam, iż odstępuje od umowy i wzywam do zwrotu ceny zakupu w terminie 7 dni od dnia otrzymania niniejszego wezwania.
Zwrotu proszę dokonać na nr. rachunku bankowego: ........................................
W przypadku braku zwrotu ceny zakupu w zakreślonym terminie będę zmuszona skierować sprawę na drogę postępowania sądowego.

.....................
podpis
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »