Forum Wieszjak.pl » Prawo » Prawo cywilne » Problem z Media Expert »  Dodaj komentarz
Problem z Media Expert - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
08:55 13-03-2010  Łukasz Nysztal
Proszę złożyć do nich pismo:

W związku z brakiem możliwości wymiany wadliwego towaru: ................... - na identyczny towar zgodny z umową, na podstawie art. 8 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oświadczam, iż odstępuje od umowy i wzywam do zwrotu ceny zakupu w terminie 7 dni od dnia otrzymania niniejszego wezwania.
Zwrotu proszę dokonać na nr. rachunku bankowego: ........................................
W przypadku braku zwrotu ceny zakupu w zakreślonym terminie będę zmuszona skierować sprawę na drogę postępowania sądowego.

.....................
podpis
2.
20:22 12-03-2010  monia0011
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Niestety taka praktyka w tym sklepie jest na porządku dziennym. Dosyć często robię tam zakupy i niestety zawsze jest tak, że muszę wybrać sobie coś z ich asortymentu na zasadach jak powyżej opisywałam. Do tej pory mi to nie sprawiało większego problemu, ale tym razem zależało mi właśnie na zwrocie produktu. Proszę o informację jakie kroki muszę teraz podjąć. Mogę nadal domagać się zwrotu pieniędzy? Co zrobić w przypadku odmowy?
3.
20:14 12-03-2010  Łukasz Nysztal
Absolutnie nie mogą zmuszać Pani do wymiany towaru na inny model i to jeszcze w oczekiwaniu w bliżej nieznanym terminie.
Jest to sprzeczne z art. 8 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej i praktyka sklepu nie ma tu żadnego znaczenia.
4.
18:57 12-03-2010  monia0011
Witam,
Mam pewien problem ze sklepem Media Expert. Otóż 02.03.2010 r.zakupiłam u nich lokówkę. W domu okazało się, że sprzęt jest wadliwy. 04.03.2010 r. udałam się do sklepu celem wymienienia towaru. Okazało się, że w sklepie nie ma tego samego produktu, w związku z czym zaproponowano mi wymianę towaru na inny w cenie takiej samej bądź wyższej. O odstąpieniu od umowy nie było mowy, ponieważ jak mnie poinformowano sklep ten nie preferuje takiej formy. Zgodziłam się, na sprowadzenie nowej lokówki, która zgodnie z twierdzeniem sprzedawcy miała zostać mi przekazana najpóźniej do dnia 11.03.2010 r. Dzisiaj okazało się, że lokówka z jakichś względów nie dotarła do sklepu i nie mogą mi jej wydać, w związku z czym nadal mam czekać. Poinformowałam sprzedawcę, że w związku z zaistniałą sytuacją nie mam zamiaru czekać dłużej i chciałabym odstąpić od umowy, żądając zwrotu pieniędzy. Pan sprzedawca stwierdził, że absolutnie nie ma takiej możliwości i mam czekać, aż będą mi mogli ten towar wymienić. Moje pytanie brzmi: czy mieli prawo odmówić mi zwrotu pieniędzy? Powołałam się na to, że mam prawo odstąpić w ciągu 10 dni od umowy, jednak sprzedawca uświadomił mnie, że nie w ich sklepie! Co mogę dalej zrobić w tej sprawie, ponieważ nie mam już najmniejszej ochoty na tę lokówkę. Dodatkowo będę musiała ponieść koszty wizyty u fryzjera w związku z niemożnością użytkowania zakupionego przeze mnie sprzętu. Czy powinnam wystosować jakieś pismo do sklepu, czy załatwiać wszystko poprzez Rzecznika Konsumentów? Z góry dziękuję za informację.
Pozdrawiam
Monika

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona