1
Przejdź do strony:
» Czy można zabronić podejmowania dod. działaln. zarobk. w czasie trwania umow. o prac?
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Praca
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

22:33 24-03-2010
Witam

Proszę o poradę:

Pracuję od 6-15. Jestem kasjerem.

Chcę założyć swój własny biznes polegający na pracy przy komputerze (będę projektował wnętrza kuchenne - to moje hobby - całkowicie nie związane z moją pracą! zupełnie inna branża)

PYTANIE: czy pracodawca może mi zabronić wykonywać inna działalność zarobkową w czasie, gdy nie ma mnie w pracy?

W mojej umowie o pracę podpisanej prawie 5 lat temu mam taki zapis:

"W czasie trwania niniejszej umowy Pracownik nie może, bez uprzedniej zgody Pracodawcy wyrażonej na piśmie, świadczyć pracy, w ramach stosunku pracy lub na innej podstawie na rzecz innego podmiotu. Całe swoje zaangażowanie Pracownik wkłada w wykonanie pracy w ramach powyższej umowy o pracę"

Nie rozmawiałem jeszcze z pracodawcą na temat mojej działalności, ale chcę być przygotowany na tę rozmowę i wiedzieć czy taki zapis nie narusza moich praw... Czuję bowiem "podskórnie", że coś tu jest nie tak, ponieważ w godzinach pracy ("w ramach powyższej umowy o pracę") wykonuję swoją pracę w 100%, a to co robię PO godzinach pracy (jeśli nie godzi to w żaden sposób w interes aktualnie zatrudniającej mnie firmy) powinno być moją prywatną sprawą i nic im do tego!
No chyba, że bym się niewysypiał i był mniej efektywny, ale to nie wchodzi w grę i też nie jest argumentem...

Czekam na Państwa opinię.

Pozdrawiam serdecznie
AA
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

22:45 24-03-2010
witam.

Zgodnie z art. 101. 1 K.P. - pomiędzy pracodawcą, a pracownikiem może dojść do zawarcia umowy, na podstawie które swoboda zatrudnienia pracownika zostanie ograniczona, np. umowa lojalnościowa. Oczywiście nie może to prowadzić do zakazu podjęcia jakiejkolwiek pracy, ale tylko takiej, która stanowiłaby konkurencję wobec działalności pracodawcy.
(...)
Zakaz jakiejkolwiek pracy jest moim zdaniem nie tyle bezprawny, ile stanowi klauzulę niedozwoloną. Nigdzie w przepisach bowiem nie znajdziemy wprost sformułowanego zakazu stosowania tego typu klauzul. Klauzula konkurencyjna z kodeksu pracy jest literalnie ograniczona do działalności konkurencyjnej to jest takiego działalnia pracownika, które stwarza dla pracodawcy dane ryzyko w konkretnej branży( branżach), w której/ych działa. Zatem już wiemy, że ta klauzulą nie powinna być objęta jakakolwiek inna praca niż konkurencyjna.
http://www.goldenline.pl/forum/bezplatne-p...awne/171554/s/1

pozdrawiam
---------------------
Odpowiadam tylko na Forum. Pytań przesłanych na P.W. nie czytam.
odpowiedz

linki
reklamowe

22:59 24-03-2010
CYTAT(malvina0 @ 24.03.2010, 22:45)
...
pozdrawiam

Dziękuje
pozdr
odpowiedz