Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

Witam w internecie znalazłem oto taki cytat Strona polska od początku mogła samodzielnie badać przyczyny katastrofy prezydenckiego samolotu pod Katyniem - wskazują prawnicy. Zaznaczają, że jest to trudne, ale możliwe. Podstawy prawne stwarza ku temu zarówno konwencja chicagowska o ruchu lotniczym, jak i polskie wewnętrzne przepisy dopuszczające pracę komisji badającej wypadki lotnicze poza granicami kraju. Prawnicy stwierdzają także, że nie ma przeszkody w prawie międzynarodowym, aby powołać międzynarodową komisję ds. zbadania przyczyn katastrofy prezydenckiego samolotu Tu-154. Polski rząd takich inicjatyw nie podjął, oddając śledztwo w ręce Rosjan, zadowalając się tylko instrumentem pomocy prawnej z Moskwy. Czy zgadzacie się z tym stwierdzeniem,tzn.czy faktycznie mogliśmy sami badać przyczyny katastrofy?Jeśli tak,możecie poddać mi konkretne artykuły z tej konwencji chicagowskiej? | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
CYTAT(bartek_hanys90 @ 25.04.2010, 22:34) Prawnicy stwierdzają także, że nie ma przeszkody w prawie międzynarodowym, aby powołać międzynarodową komisję ds. zbadania przyczyn katastrofy prezydenckiego samolotu Tu-154. No właśnie. Rzetelne wyjaśnienie sprawy przez międzynarodową komisją uspokoiło by ludzi. Donde una puerta se cierra, otra se abre. | ||
linki reklamowe | |
Jako że nie ma odpowiedzi ze strony naszych fachowców, w sieci znalazłam coś takiego -
---------------------"Badania zagranicznych ekspertów dotyczące katastrofy prezydenckiego samolotu, do której doszło 10 kwietnia br., będą fachowe i wolne od politycznych wniosków - zapewnia Antoni Macierewicz, poseł PiS, który podjął próbę oceny przyczyn wypadku. Jego zdaniem, zlecenie ekspertyz niezależnym fachowcom w sytuacji niewykorzystywania przez rząd polski wszystkich możliwych dróg prowadzących do wyjaśnienia okoliczności tragedii pod Katyniem było koniecznością. - Nie wiem, jakie będą wyniki tych działań, ale jesteśmy w sytuacji, w której rząd polski, który mógł i powinien zwrócić się do NATO w sprawie komisji, która zbadałaby tę sprawę, takiego stanowiska do dziś nie zajął. Musimy więc szukać innych rozwiązań, to oczywiste - ocenia poseł. Jak informuje Antoni Macierewicz, celem zlecenia niezależnych badań jest potrzeba, by przy ustalaniu przyczyn katastrofy uwzględnić jak największą liczbę źródeł i opinii wybitnych ekspertów z całego świata, a tym samym ustrzec się jednego, narzuconego stanowiska. Praca ekspertów nie będzie łatwa, bo w sprawie pojawia się wiele sprzecznych informacji, a śledczy nie spieszą się z ujawnianiem szczegółów swojej pracy. - Im więcej mamy trudności i sprzeczności, tym wyższej klasy specjalistów potrzeba do ich odsiania, ustalenia wiarygodności i wyciągnięcia w sposób odpowiedzialny trafnych wniosków - stwierdza poseł Macierewicz. Parlamentarzysta nie chce jeszcze zdradzać, jakie będą to analizy i czym zostaną poparte. Nie wiadomo też, czy specjaliści będą bazować wyłącznie na dokumentach, czy też na własną rękę dotrą do świadków. W ocenie posła, pytań o katastrofę jest wiele, co więcej, już w pierwszych godzinach po tragedii opinia publiczna była mocno dezinformowana. - Już w pierwszych godzinach po katastrofie uruchomiono całą gamę dezinformacji, próbowano stwierdzać, że pilot polski nie znał rosyjskiego, że cztery razy kołował, że to on jest odpowiedzialny, że może odpowiedzialny jest ktoś, kto mu rozkazywał... Mieliśmy do czynienia z całym bagażem dezinformacji uwikłanym w grę polityczną. Tutaj mamy gwarancję całkowitego obiektywizmu - dodaje. Poseł nie przesądza, czy analizy zostaną upublicznione, przyznaje jednak, że na ocenę wyników przyjdzie czas, kiedy nadejdą. - One będą elementem poddawanym ocenie tak jak inne ekspertyzy. Gwarancja jest jednak taka, że będą fachowe i robione w sposób absolutnie obiektywny i nieuwikłany w grę polityczną - zapewnia Antoni Macierewicz. Marcin Austyn " http://www.naszdziennik.pl/index.php?typ=p...amp;id=po62.txt Donde una puerta se cierra, otra se abre. | ||
Osobiście mnie to się od samego początku nie podobało i nie podoba,ale jako polski "szaraczek" mam prawo nie znać się na prawie międzynarodowym w razie katastrofy lotniczej na terenie obcego kraju.
---------------------Zawsze mówię,że Polacy to naród mocy w gębach. Szkoda,że tam na górze zaprzepaszczono szansę na wyjaśnienie tajemnicy,której nigdy nie poznamy. Ojcze nasz, który jesteś w niebie Mam taką prośbę wielką dziś do Ciebie - Daj mi faceta i ma być bogaty Ma mieć Ferrari - za cash nie na raty Duże mieszkanie, a najlepiej willę Ma mnie wciąż słuchać, nie tylko przez chwilę Ma mnie zadowalać kiedy mam ochotę śniadanie mi robić- nie tylko w sobotę Oglądać romanse, biżuterię kupić W życiu mym nie będzie mógł się nigdy upić Nie chce nigdy widzieć jego własnej matki Ja wydaję kasę - on płaci podatki On nie ma kolegów - ja mam koleżanki Kont ma mieć on wiele - okoliczne banki Złotych kart bez liku, czeków co nie miara Jak mi to załatwisz - wzrośnie moja wiara | ||
Wyciąg z komentarzy na temat katastrofy napisany przez internautkę na interi:
---------------------POmyślcie, gdyby na sowieckiej ziemi zginął (2010-05-04 17:15) ~Karolina Burack Obama albo Angela Merkel ! Wówczas nie POzwolono by Sowietom nawet wejść na teren katastrofy ! Ojcze nasz, który jesteś w niebie Mam taką prośbę wielką dziś do Ciebie - Daj mi faceta i ma być bogaty Ma mieć Ferrari - za cash nie na raty Duże mieszkanie, a najlepiej willę Ma mnie wciąż słuchać, nie tylko przez chwilę Ma mnie zadowalać kiedy mam ochotę śniadanie mi robić- nie tylko w sobotę Oglądać romanse, biżuterię kupić W życiu mym nie będzie mógł się nigdy upić Nie chce nigdy widzieć jego własnej matki Ja wydaję kasę - on płaci podatki On nie ma kolegów - ja mam koleżanki Kont ma mieć on wiele - okoliczne banki Złotych kart bez liku, czeków co nie miara Jak mi to załatwisz - wzrośnie moja wiara | ||
nie rozumiem skąd bierze się tyle nienawiści wsród zwolenników partii Jarosława Kaczyńskiego-czasami to graniczy z paranoją... szkoda każdego jako człowieka co zginął w tak tragiczny sposób ale dorabianie na siłę martyrologii jest poprostu żałosne... | ||
Panie radek07 W internecie wszyscy możemy dla siebie coś wybrać - miłość,nienawiść,fałsz,zakłamanie i prawdę o której nie mówimy głośno pssst Ojcze nasz, który jesteś w niebie Mam taką prośbę wielką dziś do Ciebie - Daj mi faceta i ma być bogaty Ma mieć Ferrari - za cash nie na raty Duże mieszkanie, a najlepiej willę Ma mnie wciąż słuchać, nie tylko przez chwilę Ma mnie zadowalać kiedy mam ochotę śniadanie mi robić- nie tylko w sobotę Oglądać romanse, biżuterię kupić W życiu mym nie będzie mógł się nigdy upić Nie chce nigdy widzieć jego własnej matki Ja wydaję kasę - on płaci podatki On nie ma kolegów - ja mam koleżanki Kont ma mieć on wiele - okoliczne banki Złotych kart bez liku, czeków co nie miara Jak mi to załatwisz - wzrośnie moja wiara | ||
linki reklamowe | |
Ludzie chcą poznać prawdę.Nie ma to nic wspólnego z nienawiścią.
---------------------A jeśli bez przerwy dowiadują się o różnych niedociągnięciach w śledztwie, trudno się dziwić że są nieufni. Może ktoś odpowie na pytanie zawarte w pierwszym poście ? Donde una puerta se cierra, otra se abre. | ||
no tak-"sami" chcemy zbadać przyczyny katastrofy... no może przy pomocy przyjaciół z USA ( ciekawe tylko kto będzie badał przyczyny katastrof "sprawnych inaczej" F-16 czy Herculesów z wojny wietnamskiej, które powinny trafić do muzeum techniki-są ponad 2 razy starsze od prezydenckich Tupolewów ale to przecież amerykańskie -czyli super, naj... i w ogóle czepiam się kraju, którego większość obywateli nawet nie ma pojęcia gdzie leży Polska ...a za nadstawianie karku w Iraku i w Afganistanie cały czas jesteśmy poniżani w sprawie wiz...) ostatnio słyszałem w TVP 1 wypowiedź, iż jeżeli chcemy stawiać znicze na grobach Rosjan, którzy zginęli podczas wyzwalania naszego kraju to powinniśmy je stawiać też na grobach żołnierzy SS i Wermachtu-takiej podłości dawno słyszałem... prawda jest taka, iż osoba ta nie miałaby okazji używać naszego ojczystego języka a swoje poglądy wygłaszałaby po ... niemiecku... mam dość rządów rusofobów w Polsce-nie można zakładać, że dochodzenie w sprawie katastrofy jest prowadzone nieprawidłowo-ludzie, opamiętajcie się -nie minął jeszcze miesiąc a już ma być wszystko jasne...? Ruszył proces ws. tragedii lotniczej sprzed 10 lat Ruszył proces w sprawie spowodowania katastrofy samolotu Concorde pod Paryżem, w której blisko dziesięć lat temu zginęło 113 osób. Na ławie oskarżonych zasiadają m.in. przedstawiciele linii lotniczych Continental Airlines. Ponaddźwiękowy Concorde francuskich linii lotniczych Air France rozbił się 25 lipca 2000 w podparyskim Gonesse zaledwie dwie minuty po starcie ze stołecznego lotniska Roissy-Charles de Gaulle. Zginęli wszyscy pasażerowie, w zdecydowanej większości Niemcy, i członkowie załogi - 109 osób oraz cztery osoby znajdujące się w hotelu, w który uderzył samolot. Wśród tych ostatnich ofiar były dwie Polki z Jeleniej Góry, odbywające staż we Francji. Według oficjalnej wersji francuskich śledczych, wypadek został spowodowany przez kawałek metalu, który odpadł z samolotu DC-10 amerykańskich linii Continental i przedziurawił oponę Concorde'a podczas jego startu z paryskiego lotniska. Szczątki opony miały następnie przebić zbiornik z paliwem i wywołać pożar maszyny. Na podstawie tej ekspertyzy linie Air France pozwały do sądu Continental Airlines za spowodowanie katastrofy. REKLAMA Czytaj dalej Przedstawiciele amerykańskiego przewoźnika nie zgadzają się z tą wersją zdarzeń. Utrzymują oni, że pożar samolotu wybuchł już kilka sekund przed przedziurawieniem opony, a jego przyczyną była usterka Concorde'a. Continental Airlines twierdzą, że taki przebieg wypadków może potwierdzić ponad 20 świadków. Oskarżonymi w procesie o "nieumyślne spowodowanie śmierci" są linie lotnicze Continental Airlines oraz pięć osób. Są wśród nich dwaj byli pracownicy tego przewoźnika, przedstawiciel francuskiej Dyrekcji Lotnictwa Cywilnego (DGAC) oraz dwóch inżynierów odpowiedzialnych za konstrukcję Concorde'a. Tym ostatnim zarzuca się, że mimo stwierdzonych uprzednio niedoskonałości technicznych tych ponaddźwiękowych maszyn nie wprowadzili koniecznych zabezpieczeń. Eksperci wskazują, że już długo przed katastrofą w 2000 roku concordy miały częste problemy z oponami, a ich zbiorniki paliwa nie były dostatecznie chronione. Amerykańskim liniom lotniczym grozi grzywna w wysokości 375 tysięcy euro, a pięciu oskarżonym - do 5 lat więzienia i 75 tysięcy euro grzywny. Francuskie media zwracają uwagę na niebywałe rozmiary tego procesu w podparyskim Pontoise: cztery miesiące rozpraw, ponad 200 akredytowanych dziennikarzy, 90 tomów akt. Podkreśla się także symboliczny charakter tej sprawy - podparyska katastrofa pociągnęła za sobą wycofanie concordów z ruchu pasażerskiego w 2003 roku. Po katastrofie linie Air France wypłaciły rodzinom jej ofiar ogromne odszkodowania przekraczające 100 milionów euro. Proces w sprawie katastrofy potrwa do 28 maja. http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Rus...,wiadomosc.html tyle trwają takie sprawy a w Polsce grupka rusofobów chce ją zakończyć w miesiąc! | ||
".......W internecie pojawia się wiele sensacji na temat autora filmu. Z wpisu na forum Smoleńska wynika, że to jeden z pracowników autosalonu, znajdującego się w pobliżu miejsca, gdzie maszyna runęła na ziemię. Prawdopodobnie i ten wątek może być sprawdzany przez prokuraturę. Trzeba jednak pamiętać, że to polskie śledztwo. Nasi prokuratorzy nie mają jednak możliwości wyjazdu do Smoleńska i poszukiwania mężczyzny. Wszystko musieliby zlecić Rosjanom wysyłając kolejny wniosek o pomoc prawną."
---------------------http://www.rmf24.pl/raport-lech-kaczynski-...jsca,nId,277327 Dlaczego nasi prokuratorzy nie mogą sami dokonywać czynności ? Sprawniej byłoby, Rosjanom by ulżyli ? Donde una puerta se cierra, otra se abre. | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |