Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

[Dane zakładu energetycznego] Wzywający: ............................. zam. ......................... WEZWANIE DO USTANOWIENIA SŁUŻEBNOŚCI PRZESYŁU ZA WYNAGRODZENIEM Na podstawie art. 305[1] kc wzywam Państwa do ustanowienia za wynagrodzeniem służebności przesyłu regulującego zakres korzystania przez [nazwa zakładu energetycznego] z działki gruntu nr .............. położonej w ..................., dla których prowadzona jest księga wieczysta Kw ................ przez Wydział Ksiąg Wieczystych Sądu Rejonowego w .............., a stanowiących moją własność. Jak wynika z załączonej mapki przez grunt przebiegają 2 linie napowietrzne, których przebieg ma istotny wpływ na możliwość zagospodarowania nieruchomości. Z załączonego opracowania uprawnionego geodety wynika, że powierzchnia gruntu wyłączonego z korzystania na cele elektroenergetyczne dla wymienionej wyżej działek wynosi łącznie ........ ha. Gdyby nie fakt posadowienia na tym terenie urządzeń elektroenergetycznych teren ten przeznaczony były tak jak pozostała część nieruchomości mocodawcy pod zabudowę mieszkaniową jednorodzinną i usługową. Dotychczasowy stan prawny nieruchomości wskazuje, że [nazwa zakładu energetycznego] korzy z mojego gruntu bez tytułu prawnego. W tej sytuacji wezwanie do ustanowienia służebności przesyłu w oparciu o art. 305[1] kc jest uzasadniony. Jednocześnie informuję, iż brak propozycji zawarcia umowy w terminie 30 dni od dnia otrzymania niniejszego pisma spowoduje stosownie do treści art. 305[2] § 2 kc skierowanie sprawy na drogę postępowania sądowego o ustanowienie służebności przesyłu za odpowiednim wynagrodzeniem. .................... Załączniki: wypis z księgi wieczystej wykaz powierzchni przeznaczonych na cele elektroenergetyczne skrócony wypis ze skorowidza działek mapa techniczna Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Witam Proszę o odpowiedzi: 1.Jak postąpić w przypadku kiedy Zakład Energetyczny nie udziela odpowiedzi a wiadomo ,że wezwanie dotarło i minęło prawie dwa miesiące.Telefoniczne ponaglenie nie zdaje egzaminu. 2.Czy można prosić o wzór pozwu o zasądzenie i sposób postępowania w takim przypadku jak mój. 3.Czy w pozwie można od razu prosić Sąd o powołanie biegłego rzeczoznawcy majątkowego celem dokonania wyceny i podania faktycznej wartości cenowej kosztu przesyłu. 4.Czy samemu powołać takiego biegłego ,który jest biegłym sądowym i już w moim przypadku dokonywał na polecenie Sądu wyceny wartości szkody za korzystanie bezumowne z mojej nieruchomości przez zakład energetyczny.Wyrok pozytywny dla mnie. 5.Jaki wariant jest najkorzystnieszy jeśli chodzi o określenie czasu korzystania z mojej nieruchomości do celów przesyłowych. | |||
linki reklamowe | |
Właśnie po długim oczekiwaniu otrzymałem śmieszną w końcowej części odpowiedź: Dotyczy: ciepłociągu na terenie posesji przy .............................. Odpowiadając na pismo w sprawie ustanowienia służebności uprzejmie informujemy, że ciepłociąg zlokalizowany częściowo na terenie Państwa posesji został wybudowany pod potrzeby realizowanej jednostki mieszkaniowej „C" wchodzącej w skład osiedla mieszkaniowego . Uprzejmie informujemy, że jesteśmy skłonni zgodzić się na ustanowienie służebności przesyłu regulującej zakres korzystania z działki nr ...położonej we .......... przy ulicy .........., ale o charakterze nieodpłatnym i na czas nieoznaczony. | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |