» Oszukana w Western Union
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~gość
79.186.*.*

17:09 28-09-2010
Jak wejdziecie na Youtube i wpiszecie: Western Union Scan to obejrzycie sobie program nakręcony przez BBC w Londynie o ludziach-anglikach oszukanych w ten sam sposób. Skoro sparawa została już nagłośniona w Anglii i nadal WU funkcjonuje tam, to co jeszcze trzeba zrobić, żeby ktoś się tym w końcu zajął?? Skandal!!!
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz
~radzio128
86.63.*.*

12:58 01-10-2010
nie będę opisywać całej sytuacji, bo było standardowo, z tym że po samochód mieliśmy się udać do Niemiec. wpłaciłem pieniądze w Polsce, a już za 3 godzinach ktoś je wypłacił w Niemczech. przez te 3 godziny to nawet nie zdążył bym dojechać do granicy. tym sposobem straciłem wczoraj 5 tys. euro !!!
właśnie o tym samym myślałem - pozew zbiorowy. może tak coś uda się osiągnąć. a może nagłośnić sprawę w telewizji ("sprawa dla reportera" lub podobny program)
W WU oczywiście mówią że to nasza wina, bo pokazaliśmy osobie trzeciej dokument nadania pieniędzy. No dobrze to jest nasza głupota. Tylko nie rozumiem jak ktoś mógł wypłacić pieniądze na mój dowód jeżeli mnie tam nie było i nikt mi dowodu nie ukradł.
jeżeli ktoś ma inny pomysł: tel 510-056-776 lub 510-056-777, radekdubinski@wp.pl
ZRÓBMY COŚ RAZEM, DLACZEGO MOGĄ NAS OKRADAĆ BEZ ŻADNYCH KONSEKWENCJI
odpowiedz

linki
reklamowe

~gość
86.63.*.*

08:56 03-10-2010
witam
dzwoniłam w tej sprawie do "UWAGI" (program na TVN). Pani była zainteresowana.
Jeżeli zostaliście oszukani w ten sam sposób dzwońcie tam. Im więcej ludzi do nich się zgłosi, tym większa szansa że ta sprawa zostanie poruszona w programie.
tel do "UWAGI" 022 453 63 81 lub 022 453 6 80. Poza tym można wysłać formularz zgłoszeniowy w konkretniej sprawie na stronie http://uwaga.onet.pl/kontakt.html
odpowiedz
~Xavrasfx
83.19.*.*

12:25 04-10-2010
Witam
Ja na szczęście zanim podejmuję reakcje przeszukuje neta :/
Żona pokazała mi Piękną Skodę Oktawie z 2006 w powalającej cenie 18 300!!!
Gostek przegiął bo od razu wzbudził nieufność tak drastyczną różnicą cenową.
zacząłem z nim korespondencje.
Sposób działania ten sam dostałem dzisiaj maila z podobnymi informacjami.
Aktualny mail tego oszusta to klato28a@hotmail.com
Numer telefonu taki jak podawaliście.
Jak coś mail do mnie nolik@interia.pl
odpowiedz
~gość
86.63.*.*

23:21 05-10-2010
uważajcie na przesyłki w western union. na stronie internetowej WU wyczytałem :"podanie Numeru Kontrolnego Przekazu Pieniężnego (MTCN) nie jest konieczne do wypłaty przekazu, dlatego jego zatajenie przed odbiorcą nie uniemożliwi mu odebrania gotówki np. przed otrzymaniem kupionego przez Ciebie towaru" ( na stronie http://westernunion.bzwbk.pl/bezpieczenstwo-przekazu.html) Pozostaje to bez komentarza, paranoja !!!
odpowiedz
~asiula202
86.63.*.*

14:42 06-10-2010
jeżeli jesteś ze Śląska i tak samo zostałeś oszukany napisz do mnie asiatadych@wp.pl
odpowiedz

22:59 07-10-2010
WITAM. ZALICZAM SIĘ DO KOLEJNYCH OSÓB OSZUKANYCH W TEN SPOSÓB. JEST TO OCZYWIŚCIE SPRAWA NIE ZROZUMIAŁA DLA MNIE JAK I DLA PAŃSTWA W JAKI SPOSÓB PIENIĄDZE ZOSTAŁY WYPŁACONE OSOBIE DO TEGO NIE UPOWAŻNIONEJ. TAK JAK W KAŻDYM PRZYPADKU KAZANO MI SKŁADAĆ REKLAMACJE W WESTERN UNION ,ALE OCZYWIŚCIE JAK I W PAŃSTWA PRZYPADKU REKLAMACJA MNIE NIE DOTYCZY , GDYŻ WESTERN UNION POWOŁUJE SIĘ NA REGULAMIN. SZUKAJĄC W INTERNECIE PODOBNYCH PRZYPADKÓW PROCEDER TEN POWTARZA SIĘ OD 2007 ROKU , A LICZBA OSZUKANYCH SIĘGA KILKUSET.OCZYWIŚCIE POWIADOMIŁEM RÓWNIEŻ ZESPÓŁ REDAKCYJNY TVN I MYŚLĘ, ŻE NASTĄPI ODZEW. JEDNAK CO PROPONUJĘ W OWYM PRZYPADKU,TO ZEBRANIE JAK NAJWIĘKSZEJ ILOŚCI OSÓB KTÓRE ZOSTAŁY W TEN SAM SPOSÓB OSZUKANE I WYSTĄPIENIE NA DROGĘ SĄDOWĄ.W KOŃCU W BEZCZELNY SPOSÓB KTOŚ UKRADŁ NAM PIENIĄDZE A WESTERN UNION NIE MOŻE ZAMYDLAĆ NAM OCZU I POWOŁYWAĆ SIĘ NA REGULAMIN, KTÓRY ZOSTAŁ NARUSZONY W RAŻĄCY SPOSÓB Z ICH STRONY I ODPOWIEDZIALNOŚĆ SPOCZYWA NA NICH. MAM NADZIEJE , ZE ZNAJDZIE SIĘ GRUPA OSÓB, KTÓRA CHE WALCZYĆ DO CHOLERY O SWOJE PIENIĄDZE!!!!!!!!!!!
odpowiedz

linki
reklamowe

~gość
78.8.*.*

10:34 08-10-2010
Oczywiście że trzeba walczyć - najgorsze co by można teraz zrobić to zostawić ta sprawę bez echa. My jak wszyscy zostaliśmy w podobny sposób oszukani przez western union. Zgłośliśmy reklamację, którą bank odrzucił powolując się na regulamin. Zgłośliśmy równiez sprawe na policji i po tygodniu otrzymaliśmy odpowiedź że sprawa jest w toku, kto prowadzi itp. Teraz czekamy i nie wiemy co dalej. Sprawa powinna być skierowana do prokuratury i sąd powinien wydać polecenie dokładnej kontroli banku. Jeśli macie jakiś pomysł jak to dalej rozegrać to proszę o kontakt 604525391.
odpowiedz
~gość
78.8.*.*

10:15 12-10-2010
A PROPO KOMENTARZA PANA WUYEJ :
TWestern Union dokłada wszelkich starań, by zlecany przekaz pieniężny
dotarł do adresata a dane dotyczące transakcji nie zostały ujawnione
osobom postronnym. Jednak bezpieczeństwo Twoich pieniędzy zależy
również od Ciebie !
Pamiętaj:

- pieniądze powinno się wysyłać tylko osobom, które osobiście znamy lub których tożsamość można sprawdzić,
- oferta, która brzmi niewiarygodnie atrakcyjnie jest najprawdopodobniej próbą oszustwa,
- podanie Numeru Kontrolnego Przekazu Pieniężnego (MTCN) nie jest konieczne do wypłaty przekazu, dlatego jego zatajenie przed odbiorcą nie uniemożliwi mu odebrania gotówki np. przed otrzymaniem kupionego przez Ciebie towaru,
stosowanie przekazu na hasło nie jest bezpiecznym sposobem płatności za towary lub usługi kupione od nieznanego sprzedawcy; nawet jeśli nie podasz odbiorcy hasła przed momentem otrzymania towaru lub usługi, może on odebrać przekaz pieniężny przedstawiając dokument tożsamości,
- chroń dane przekazu pieniężnego - nie udostępniaj ich osobom postronnym.
TO JEST RZECZYWIŚCIE JAKAŚ PARANOJA
odpowiedz
~Rogerski
89.78.*.*

14:15 12-10-2010
Witam,
widzę, że dobrze zrobiłem wpisując w google nr tel. 001/7866234498
niejakiego Davena Morgana.

Rozmowa dotyczyła kupna samochodu po niesamowicie okazyjnej cenie, poniżej treść maila jakiego orzymałem w odopowiedzi (jego mail dokwa043@gmail.com):

"The car is located in London/England and i am located in United States with my work. Few weeks ago somebody from Germany told to me that he will buy my car. I told him that it's Ok, we will meet in London and we will make the deal. The next day i was in London but there was no buyer. Never responded to my emails or to my calls so here is what i am suggesting you:

There is a service named Western Union. With this service i will be sure that you have the money to buy the car and that you will come for sure in London.
You must find the nearest Western Union agency and you will go there with a friend or a relative etc. Your friend will be the sender and you will be the receiver in London/England.

I want to be 100 % sure that you will be in London because once the money are sent you have to be in London to get the money.
Right now i am located in United States but as soon as the transfer will be made and i will have the receipt from Western Unionso i can verify, i will immediately fly to London, meet with you and finish the deal. That's why i need to see the receipt because i already had a bad experience and i don't want that to happen again.
If i will see the receipt then i will be sure that you will come and i will go to buy the ticket plane for London.
After the transfer will be made you must scan the receipt from Western Union and email it so i can check. If you agree and after the transfer will be made and i will have the receipt so i can verify, in maximum 2 days i will be in London.

When we will meet in London we will go to a mechanic to confirm you that the car is OK and to the Police so they can tell you that the car it's not stolen. We will make all the documents and complete the sale process and after that we will both go to Western Union office, you will get the money sent by your wife or friend and pay me there.
If something is wrong with this car then i will give you 1000 Euro for your trip and for your time so please trust me because the car is like new.
Here you have my phone number : 001/7866234498"

Czy różni się czymś od tych które dostawały inne osoby oszukane?
odpowiedz

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona