(http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/96830,Umowa-o-prace-a-umowa-zlecenie.htm)

iwuska40 - 13:46 02-05-2010
Od wielu miesięcy jestem zarejstrowana w urzędzie pracy jako bezrobotna.Wreszcie udało mi się znaleźć pracę w ośrodku wczasowym jako instruktor ko. Praca ma trwać poł roku.Pracodawca proponuje mi zatrudnienie na umowę zlecenie i nawet dobre wynagrodzenie przewyższające płace minimalną, ale jest problem bo ja za niesplacone kredyty (duże )lada dzień będe miała komorników a komornik z mocy prawa zabiera cały dochód z umowy zlecenia więc pracowałabym za darmo a muszę za coś zyć i dojechać do pracy . Obecnie utrzymuje mnie krewna ze swojej niskiej emerytury 800 zł.Chętnie pracowałabym za placę minimalną te 1317 zl brutto na umowę o pracę ale mój pracodawca się nie zgadza .Umowa zlecenie albo nic .Mam wiec pytanie
1.Co zyskuje pracodawca zatrudniajac mnie na umowe zlecenie płacac mi 1400 zl netto i jak mówi uczciwie odprowadzajac wszystkie składki, że wzbrania się przed zatrudnieniem mnie na umowę o pracę za płace minimalną 1317 brutto.
2.Czy jesli bym przez pól roku pracowała na umowę o pracę za minmalna płacę to potem otrzymam zasiłek dla bezrobotnych?
3.Czy po poł roku zatrudnienia na umowę zlecenie za kwotę wyższą niż płaca minimalna i odprowadzonych składkach dostanę zasiłek dla bezrobotnych?
4.Czy pracodawca zatrudniając bezrobotną osobę zarejstrowaną w urzędzie pracy na poł roku na umowę o pracę ma z tego tytułu jakies ulgi np .płaci niższe składki .
Będę bardzo wdzięczna za uzyskanie odpowiedzi .
gina888 - 22:12 02-05-2010
1) polecam przeczytać sobie różnice między tymi umowami...nie wysyla na badania, nie placi za wolne dni itd.
2) nie -365dni za co najmniej najniższą krajową
3) nie
4) jeżeli przystąpi do takiego projektu i stworzy dla bezrobotnego miejsce pracy

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona