Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

Witam, zastanawia mnie pewna kwestia odnośnie programu tvn turbo "uwaga pirat". Oglądając ten program osoby biorące w nim udział czasami proszą o wyłączenie kamer, bądź nawet rządają tego od policjantów, a Ci na to nie reagują i dalej rejestrują, a później puszczają to w tv. Czy jest to zgodne z naszym prawem, że ktos nagrywa nas bez naszej zgody, dla celów wiadomo finansowych, żeby później na tym zarobic, i mino stanowczego sprzeciwu nawet policja na to nie reaguje, a dowcipny pan komentator później drwi z tych ludzi. Czy w tym kraju już zwykły Kowalski nie ma żadnych praw? Jak to wygląda od strony prawnej, czy telewizja rzeczywiscie może nas filmowac mimo naszego stanowczego sprzeciwu? | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
To może z drugiej strony - gdzie widzi Pan naruszenie prawa? w końcu mamy wolność mediów, a wizerunek nagrywanych, ich dane osobowe itp nie są ujawniane. | ||
linki reklamowe | |
| konto usunięte |
No właśnie chciałem zacząć pisać, że ochronie prawnej podlega wizerunek i dane osobowe człowieka, a nie jego postępowania, gdy jest niezgodne z prawem. | ||
Wiadomo że wykroczenia w ruchu drogowym zdażaja sie każdemu... ale mnie interesuje kwestia czy jesli bym stał sie "ofiarą" panów redaktorów z TVN TURBO, to czy mam prawo żądac od policjantów żeby zmusili kamerzystów do zaprzestania nagrywania, czy jestem w takiej kwesti bezsilny prawo bedzie po ich stronie, i na moim "nieszczesciu" oni będą zarabiac, a ze mnie robic idiote w swoim programie. | |||
Nie ma jako takiego przepisu chroniącego przed nagraniem. Prawo chroni Pana dobra osobiste. Trudno będzie mówić o naruszeniu dóbr osobistych jeśli przeciętny Kowalski oglądając taki materiał nie jest w stanie rozpoznać/powiązać tego materiału z Pana osobą.
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
CYTAT(artur23456 @ 18.05.2010, 19:28) Wiadomo że wykroczenia w ruchu drogowym zdażaja sie każdemu... ale mnie interesuje kwestia czy jesli bym stał sie "ofiarą" panów redaktorów z TVN TURBO, to czy mam prawo żądac od policjantów żeby zmusili kamerzystów do zaprzestania nagrywania, czy jestem w takiej kwesti bezsilny prawo bedzie po ich stronie, i na moim "nieszczesciu" oni będą zarabiac, a ze mnie robic idiote w swoim programie. zdarza mi się oglądac ten program i zauważyłem, że to nie redaktorzy robią idiotów z kierowców, to kierowcy sami robią z siebie idiotów... jeśli zdarzy się komuś kontakt z kamerą tego programu i nie chce żeby reszta kraju się z niego śmiała, to niech nie robi z siebie idioty, tylko grzecznie przyjmie mandat. | ||
Tylko, że nastawienie policjantów na potrzeby tego programu jest czasami wręcz śmieszne.
---------------------W jednym z odcinków kierowca dostał mandat bo... - za długo jechał lewym pasem. No fakt - formalnie wykroczenie bo mamy ruch prawostronny, ale jeśli ten kierowca nie blokuje ruchu (bo nikt za nim nie jechał), nie stwarza żadnego zagrożenia - to gdzie te materialne przesłanki do karania mandatem 200 zł. Pewnie gdyby nie kamera skończyłoby się pouczeniem. Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
linki reklamowe | |
~marko 83.143.*.* |
piszę to bo denerwuje mnie takie myślenie, jeżeli nie chcą być filmowani to niech jeżdzą Autobusami a 200km na godzinę to może jechać nie bądz śmieszny za głupotę trzeba płacić.Pozdrawiam i do następnego razu przed kamerami.!!!!!!!!!! | ||
~wienio45 95.160.*.* |
UWAGA PIRAT program ok ale błagam was lektor i jego docinki są nie do przyjęcia jest tak denerwujący że ma ode mnie przy pierwszym spotkaniu od razu w pysk. | ||
~kelian 84.205.*.* |
może pytanie powinno brzmieć: Czy telewizja ma prawo do nagrywania moich danych osobowych? bo często operator siedzący z tyłu kieruje kamerę na prawo-jazdy czy dowód osobisty, Skąd mam wiedzieć co się dzieje z filmem TVNu? nikt mi nie powie że do tego telewizja ma prawo a policja jest przy łamaniu tego prawa i nic z tego sobie nie robi | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |