Przejdź do strony:
» UWAGA PIRAT TVN-mają prawo nagrywac?
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Wymiar sprawiedliwości
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

22:12 16-05-2010
Witam, zastanawia mnie pewna kwestia odnośnie programu tvn turbo "uwaga pirat". Oglądając ten program osoby biorące w nim udział czasami proszą o wyłączenie kamer, bądź nawet rządają tego od policjantów, a Ci na to nie reagują i dalej rejestrują, a później puszczają to w tv. Czy jest to zgodne z naszym prawem, że ktos nagrywa nas bez naszej zgody, dla celów wiadomo finansowych, żeby później na tym zarobic, i mino stanowczego sprzeciwu nawet policja na to nie reaguje, a dowcipny pan komentator później drwi z tych ludzi. Czy w tym kraju już zwykły Kowalski nie ma żadnych praw? Jak to wygląda od strony prawnej, czy telewizja rzeczywiscie może nas filmowac mimo naszego stanowczego sprzeciwu?
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

13:28 17-05-2010
To może z drugiej strony - gdzie widzi Pan naruszenie prawa? w końcu mamy wolność mediów, a wizerunek nagrywanych, ich dane osobowe itp nie są ujawniane.
odpowiedz

linki
reklamowe

konto usunięte

13:30 17-05-2010
No właśnie chciałem zacząć pisać, że ochronie prawnej podlega wizerunek i dane osobowe człowieka, a nie jego postępowania, gdy jest niezgodne z prawem.
odpowiedz

19:28 18-05-2010
Wiadomo że wykroczenia w ruchu drogowym zdażaja sie każdemu... ale mnie interesuje kwestia czy jesli bym stał sie "ofiarą" panów redaktorów z TVN TURBO, to czy mam prawo żądac od policjantów żeby zmusili kamerzystów do zaprzestania nagrywania, czy jestem w takiej kwesti bezsilny prawo bedzie po ich stronie, i na moim "nieszczesciu" oni będą zarabiac, a ze mnie robic idiote w swoim programie.
odpowiedz

15:41 20-05-2010
Nie ma jako takiego przepisu chroniącego przed nagraniem. Prawo chroni Pana dobra osobiste. Trudno będzie mówić o naruszeniu dóbr osobistych jeśli przeciętny Kowalski oglądając taki materiał nie jest w stanie rozpoznać/powiązać tego materiału z Pana osobą.

---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz

23:34 25-05-2010
CYTAT(artur23456 @ 18.05.2010, 19:28)
Wiadomo że wykroczenia w ruchu drogowym zdażaja sie każdemu... ale mnie interesuje kwestia czy jesli bym stał sie "ofiarą" panów redaktorów z TVN TURBO, to czy mam prawo żądac od policjantów żeby zmusili kamerzystów do zaprzestania nagrywania, czy jestem w takiej kwesti bezsilny prawo bedzie po ich stronie, i na moim "nieszczesciu" oni będą zarabiac, a ze mnie robic idiote w swoim programie.

zdarza mi się oglądac ten program i zauważyłem, że to nie redaktorzy robią idiotów z kierowców, to kierowcy sami robią z siebie idiotów... jeśli zdarzy się komuś kontakt z kamerą tego programu i nie chce żeby reszta kraju się z niego śmiała, to niech nie robi z siebie idioty, tylko grzecznie przyjmie mandat.
odpowiedz

07:00 26-05-2010
Tylko, że nastawienie policjantów na potrzeby tego programu jest czasami wręcz śmieszne.
W jednym z odcinków kierowca dostał mandat bo... - za długo jechał lewym pasem. No fakt - formalnie wykroczenie bo mamy ruch prawostronny, ale jeśli ten kierowca nie blokuje ruchu (bo nikt za nim nie jechał), nie stwarza żadnego zagrożenia - to gdzie te materialne przesłanki do karania mandatem 200 zł. Pewnie gdyby nie kamera skończyłoby się pouczeniem.
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz

linki
reklamowe

~marko
83.143.*.*

18:59 15-11-2010
piszę to bo denerwuje mnie takie myślenie, jeżeli nie chcą być filmowani to niech jeżdzą Autobusami a 200km na godzinę to może jechać nie bądz śmieszny za głupotę trzeba płacić.Pozdrawiam i do następnego razu przed kamerami.!!!!!!!!!!
odpowiedz
~wienio45
95.160.*.*

14:38 16-01-2011
UWAGA PIRAT program ok ale błagam was lektor i jego docinki są nie do przyjęcia jest tak denerwujący że ma ode mnie przy pierwszym spotkaniu od razu w pysk.
odpowiedz
~kelian
84.205.*.*

19:33 30-01-2011
może pytanie powinno brzmieć: Czy telewizja ma prawo do nagrywania moich danych osobowych? bo często operator siedzący z tyłu kieruje kamerę na prawo-jazdy czy dowód osobisty, Skąd mam wiedzieć co się dzieje z filmem TVNu? nikt mi nie powie że do tego telewizja ma prawo a policja jest przy łamaniu tego prawa i nic z tego sobie nie robi
odpowiedz
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona