1
Przejdź do strony:
» Umowa o dozywocie i umowa darowizy
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

02:29 27-05-2010
Witam,
dwa lata temu wujek przeniósł na mnie cyt."własność całej zabudowanej nieruchomości (...) w zamian za co miałam go przyjąć jako domownika, dostarczyć wyżywienia, światła i opału, ubrania, pomoc i pielęgnowanie w chorobie oraz pogrzeb". Natomiast darowane zostały mi inne działki. Obecnie wujek chce abym mu to zwróciła, dostałam pismo od jego pełnomocnika z propozycją ugody lub zamienieniu tejże umowy na rentę. Kwota comiesięcznej renty dwukrotnie przewyższa mój dochód. Pełnomocnik wujka twierdzi, że powinnam pójść na ugodę gdyż nie spełniam podstawowego warunku aktu notarialnego gdyż nie mieszkam z nim. Czy faktycznie mam obowiązek mieszkania? Na jakiej podstawie pełnomocnik wyliczył kwotę miesięcznej renty? Czy jeśli się zgodzę na oddanie przedmiotu aktu notarialnego to mam prawo do zwrócenia kosztów, które przez okres dwóch lat łożyłam na tą nieruchomość i wujka?
  zgłoś naruszenie regulaminu

10:47 27-05-2010
Kodeks cywilny
Art. 913. § 1. Jeżeli z jakichkolwiek powodów wytworzą się między dożywotnikiem a zobowiązanym takie stosunki, że nie można wymagać od stron, żeby pozostawały nadal w bezpośredniej ze sobą styczności, sąd na żądanie jednej z nich zamieni wszystkie lub niektóre uprawnienia objęte treścią prawa dożywocia na dożywotnią rentę odpowiadającą wartości tych uprawnień.
§ 2. W wypadkach wyjątkowych sąd może na żądanie zobowiązanego lub dożywotnika, jeżeli dożywotnik jest zbywcą nieruchomości, rozwiązać umowę o dożywocie.
Art. 914. Jeżeli zobowiązany z tytułu umowy o dożywocie zbył otrzymaną nieruchomość, dożywotnik może żądać zamiany prawa dożywocia na dożywotnią rentę odpowiadającą wartości tego prawa.

Art. 898. § 1. Darczyńca może odwołać darowiznę nawet już wykonaną, jeżeli obdarowany dopuścił się względem niego rażącej niewdzięczności.
§ 2. Zwrot przedmiotu odwołanej darowizny powinien nastąpić stosownie do przepisów o bezpodstawnym wzbogaceniu. Od chwili zdarzenia uzasadniającego odwołanie obdarowany ponosi odpowiedzialność na równi z bezpodstawnie wzbogaconym, który powinien się liczyć z obowiązkiem zwrotu.
---------------------
Pozdrawiam.
Michał

PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości.

linki
reklamowe

13:36 27-05-2010
Dziękuję za odpowiedź. Proszę o wyjaśnienie co oznacza zwrot "bezpośrednia styczność ze sobą" czy to oznacza, że powinnam tam mieszkać?

14:33 27-05-2010
Jeśli faktycznie doszło do zawarcia umowy dożywocia to podstawowym prawem/obowiązkiem tej umowy jest przyjąć dożywotnika jak domownika. Nie koniecznie musi to być wspólne mieszkanie, ale niewątpliwie ten związek/kontakt osobisty musi być ścisły.
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawŁukasz Nysztalbarszym