Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | Łukasz Nysztal | barszym |

Witam Jestem w trakcie sporządzania umowy najmu garażu. Jestem strona wynajmująca i chce wprowadzic do umowy kilka swoich punktów. Proszę o Wasze komentarze na ich temat oraz ewentualne korekty. 1. Wynajmujący ma dostęp do garażu, w taki sposób żeby nie utrudniać korzystania z garażu najemncy. (chodzi oto żebym miał dostep do garażu non-stop bez informowania najmency, żebym mógł podjechać otworzyć garaż coś zostawić lub zabrać swoje rzeczy) 2. Wynajmujący może skorzystać z garażu w sposób utrudniający korzystanie z niego najemcy po uprzednim poinformowaniu o takiej potrzebie. najemcy minimum 2dni wczesniej. (w sposób utrudniajacy tzn. mam na mysli to że najemce nie może wjechać swoim samochodem do garażu,np. skorzystanie z kanału) 3. Najemca zobowiązuje się nie stwarzać problemów z dostępem do garażu dla wynajmującego, z zastrzeżeniem, że wynajmujący ograniczy dostęp do minimum, tylko potrzeby własne, nie bedzie udzielał dostępu osobom trzecim. 4. chce napisać, że każdorazowa zmiana zamknięc, kłdek musi byc konsultowana z wynajmującym. i wynajmujacy musi mieć zawsze dobry klucz 5. co w wypadku (odpukać) włamania do garażu i kradzieży samochodu.? kto za to odpowiada? jak się w umowie zabezpieczyć, że wynajmujacy nie odpowiada za mienie pozostawione w garażu. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Taka forma umowy w zasadzie narusza istotę stosunku najmu. W mojej ocenie należałoby wskazywać, że jest to nie najem garażu - a miejsca w garażu. I wtedy może Pan takie zapisy przeforsować.
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
linki reklamowe | |
czyli przedmiotem umowy byłby najem miejsca w garażu położonego ...... i te moje powyższe punkty (szczegolnie 1,2,3) miałyby dotyczyć nie dostępu do garażu tylko dostepu do miejsca w garażu? jakby mogłby brzmiec? a co wtedy z odpowiedzialnością w przypadku włamania do garażu i kradzieży np. samochodu. czy wynajmunjący ma jakąs odpowiedzialnosc? | ||
Dokładnie tak - wynajmuje Pan miejsce w garażu zostawiając sobie zaś prawo wstępu do garażu i korzystania z niego w pozostałym zakresie. Niestety umowy skonstruować dla Pana tutaj nie mogę - proszę ewentualnie przedstawić swój projekt, a ja postaram się go sprawdzić.
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
ok postaram się w najbliższym czasie sporządzić taką umowę i przedstawię ją na forum do oceny i poprawy. | ||
witam po paru godzinach ciężkiej pracy Proszę o ocenę, poprawę. (można poprawiać bezpośrednio w dokumencie, proszę to jakoś zaznaczyć, tylko później proszę go wrzucić jako załącznik) Swoje wątpliwości w dokumencie zaznaczyłem kolorem czerwonym. | ||
1. w mojej ocenie miejsca postojowego
---------------------2. dopisać wymiary tego miejsca postojowego 3. jakie prawo - na odległość ja tego nie powiem Par. 3 ust. 1: 1. Najemcy przysługuje wyłączne prawo do korzystania z miejsca postojowego opisanego w pkt. .... z zastrzeżeniem ust. 2 i 3 2. Wynajmującemu przysługuje prawo swobodnego wstępu do garażu i współkorzystania z powierzchni parkingowej w takim zakresie, w jakim nie narusza to prawa najemcy do korzystania z miejsca postojowego. 3. O wszelkich czynnościach, które mogłyby naruszyć prawo najemcy do swobodnego korzystania z miejsca postojowego Wynajmujący poinformuje Najemcę najpóźniej na 2 dni naprzód. Naruszenie prawa do swobodnego korzystania z miejsca postojowego nie może trwać każdorazowo dłużej niż 24 godziny. Punkty: 4. Wynajmujący zobowiązuje się: a) nie udzielać dostępu do garażu, o którym mowa w par.1.1 osobom trzecim, przenieść do paragrafu 5. Pkt. 5 zbędny. Można krótko na końcu wskazać, że najemca w chwili podpisania umowy otrzymał komplet kluczy. W prawa i obowiązki najemcy wpisać zakaz wykonywania jakichkolwiek czynności uniemożliwiających właścicielowi wstęp do garażu. W prawa i obowiązki wynajmującego: obowiązek utrzymania pomieszczeń garażu w odpowiednim stanie technicznym, a w szczególności właściwe funkcjonowanie zamków. Nic o zakończeniu umowy pisać nie trzeba. Termin wydania garażu z mocy prawa przypada na upływ terminu wypowiedzenia. Umowa nie może regulować skutków po rozwiązaniu - więc punkt o odszkodowaniu za bezumowne korzystanie całkowicie zbędny. W pozostałej części wszystko OK. Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
linki reklamowe | |
witam w załączniku poprawniona wersja umowy. Proszę o sugestie co poprawić, co dodać lub ująć z umowy. | ||
1. Może być w wymiarach - nie musi być w m2. Nic tu więcej uzupełniać nie trzeba.
---------------------2. par. 4 ust. 4 zmienić: Najemca nie może bez zgody Wynajmującego dokonywać jakichkolwiek nakładów w przedmiocie najmu. W szczególności dotyczy to remontów lub montażu dodatkowych zabezpieczeń. Zgoda wynajmującego na dokonanie nakładów musi być wyrażona pisemnie. 3. par. 5 pozostawić oba punkty - dostęp to nie to samo co korzystanie. Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
reszta ok? coś jeszcze dodać do umowy lub ująć? | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |