Forum Wieszjak.pl » Prawo » Prawo cywilne » umowa najmu garażu »  Dodaj komentarz
umowa najmu garażu - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
12:13 27-06-2010  Łukasz Nysztal
Jeśli nie zapłaci możesz wypowiedzieć umowę najmu i dochodzić w drodze powództwa zapłaty zaległych opłat.
2.
00:39 26-06-2010  mandarek
umowa jest zawarta na czas nieokreślony. każde ze stron może ją wypowiedzieć z 1 miesięcznym okresem wypowiedzenia bez przyczyny.
3.
23:55 24-06-2010  lewanna
CYTAT(mandarek @ 24.06.2010, 22:14)
witam

chciałem się dowiedzieć co zgodnie z przepisami ja jako wlaściciel wynajmowanego garażu moge zrobić w przypadku jeżeli wynajmujący: nie zapłacił czynszu za 1 miesiąc, za 2 miesiące itd.

rozumiem, że najpierw jakieś monity pocztą poleconą, po 2 miesiącach wypowiadam natychmiastowo umowę. a co potem? co jeżeli wynajmujący się po tym okresie wyniesie nie płacąc zaległego czynszu? lub nie będzie chciał się wynieść?

Czy mogę zmusić go do zapłaty czynszu zaległego np. zamykając dostęp do garażu? lub coś podobnego?

Przede wszystkim-Ty jesteś WYNAJMUJĄCYM a gość od garażu NAJEMCĄ. Tyle wstępu.
Garaż to nie lokal mieszkalny ale zasady wynajmu są te same.
Na jaki czas była zawarta umowa?
4.
22:14 24-06-2010  mandarek
witam

chciałem się dowiedzieć co zgodnie z przepisami ja jako wlaściciel wynajmowanego garażu moge zrobić w przypadku jeżeli wynajmujący: nie zapłacił czynszu za 1 miesiąc, za 2 miesiące itd.

rozumiem, że najpierw jakieś monity pocztą poleconą, po 2 miesiącach wypowiadam natychmiastowo umowę. a co potem? co jeżeli wynajmujący się po tym okresie wyniesie nie płacąc zaległego czynszu? lub nie będzie chciał się wynieść?

Czy mogę zmusić go do zapłaty czynszu zaległego np. zamykając dostęp do garażu? lub coś podobnego?
5.
12:07 12-06-2010  mandarek
reszta ok?

coś jeszcze dodać do umowy lub ująć?
6.
09:03 12-06-2010  Łukasz Nysztal
1. Może być w wymiarach - nie musi być w m2. Nic tu więcej uzupełniać nie trzeba.
2. par. 4 ust. 4 zmienić:
Najemca nie może bez zgody Wynajmującego dokonywać jakichkolwiek nakładów w przedmiocie najmu. W szczególności dotyczy to remontów lub montażu dodatkowych zabezpieczeń. Zgoda wynajmującego na dokonanie nakładów musi być wyrażona pisemnie.
3. par. 5 pozostawić oba punkty - dostęp to nie to samo co korzystanie.
7.
00:39 12-06-2010  mandarek
witam w załączniku poprawniona wersja umowy.

Proszę o sugestie co poprawić, co dodać lub ująć z umowy.
8.
21:04 06-06-2010  Łukasz Nysztal
1. w mojej ocenie miejsca postojowego
2. dopisać wymiary tego miejsca postojowego
3. jakie prawo - na odległość ja tego nie powiem

Par. 3 ust. 1:
1. Najemcy przysługuje wyłączne prawo do korzystania z miejsca postojowego opisanego w pkt. .... z zastrzeżeniem ust. 2 i 3
2. Wynajmującemu przysługuje prawo swobodnego wstępu do garażu i współkorzystania z powierzchni parkingowej w takim zakresie, w jakim nie narusza to prawa najemcy do korzystania z miejsca postojowego.
3. O wszelkich czynnościach, które mogłyby naruszyć prawo najemcy do swobodnego korzystania z miejsca postojowego Wynajmujący poinformuje Najemcę najpóźniej na 2 dni naprzód. Naruszenie prawa do swobodnego korzystania z miejsca postojowego nie może trwać każdorazowo dłużej niż 24 godziny.

Punkty:
4. Wynajmujący zobowiązuje się:
a) nie udzielać dostępu do garażu, o którym mowa w par.1.1 osobom trzecim,
cool.gif korzystać z garażu, o którym mowa w par.1.1 tylko na własne potrzeby,
przenieść do paragrafu 5.

Pkt. 5 zbędny. Można krótko na końcu wskazać, że najemca w chwili podpisania umowy otrzymał komplet kluczy.

W prawa i obowiązki najemcy wpisać zakaz wykonywania jakichkolwiek czynności uniemożliwiających właścicielowi wstęp do garażu.
W prawa i obowiązki wynajmującego: obowiązek utrzymania pomieszczeń garażu w odpowiednim stanie technicznym, a w szczególności właściwe funkcjonowanie zamków.

Nic o zakończeniu umowy pisać nie trzeba. Termin wydania garażu z mocy prawa przypada na upływ terminu wypowiedzenia. Umowa nie może regulować skutków po rozwiązaniu - więc punkt o odszkodowaniu za bezumowne korzystanie całkowicie zbędny.

W pozostałej części wszystko OK.
9.
03:09 06-06-2010  mandarek
witam

po paru godzinach ciężkiej pracy cool.gif udało mi się napisać przykładową umowę najmu.

Proszę o ocenę, poprawę. (można poprawiać bezpośrednio w dokumencie, proszę to jakoś zaznaczyć, tylko później proszę go wrzucić jako załącznik)

Swoje wątpliwości w dokumencie zaznaczyłem kolorem czerwonym.
10.
18:05 31-05-2010  mandarek
ok postaram się w najbliższym czasie sporządzić taką umowę i przedstawię ją na forum do oceny i poprawy.

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona