(http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/99536,umowa-podrobiony-podpis.htm)

dynamit - 13:27 31-05-2010
Witam,
W lutym mąż zakupił za 900 zł. auto w autozłomie, gdzie była jednostronnie podpisana przez zbywcę umowa. Wpisał jako nabywców mnie i siebie. Niestety jako nie posiadający stałego zameldowania nie mógł zerejestrować się jako współwłaściciel. Przepisał więc umowę, ja ją podpisałam i mąż zaczął szkuać kontaktu z byłym właścicielem, jak się okazało bezskutecznie. NIe mówiąć mi o tym, podpisał się za niego. Dowiedziałam się o tym kiedy poszłam po odbiór stałego dowodu rejestracyjnego. Były właściciel w między czasie złożył swoją umową w urzędzie. Oboje z mężem złożyliśmy w urzędzie zgodne z prawdą wyjaśnienia pisemne i słowne. Niestety postraszono nas policją i prokuratorem.
Moje pytanie:
1. co nam może grozić?
2. czy istnieje szansa uzyskania dowodu rejestracyjnego w przypadku skierowania sprawy do postępowania karnego ?
3. czy można udać się z byłym właścicielem do urzędu, by anulować tamte umowy i zgodnie podpisać nową?
dziękuję,
Basiek10
pasjonat - 12:07 01-06-2010
1) Do 5 lat pozbawienia wolności jeśli było podorbonienie czy przerobienie dokumentu. W przypadku mniejszej wagi to 2 lat pozbawienia wolności. Jeśli jednak nie chodziło tutaj o podrobienie podpisu, przerobienie doukmentu np. kwoty zakupu można nawet uznać, że społeczna szkodliwość czynu była znikoma.

CYTAT
Art. 270.
§ 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego
dokumentu jako autentycznego używa,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności
od 3 miesięcy do lat 5.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto wypełnia blankiet, zaopatrzony cudzym podpisem,
niezgodnie z wolą podpisanego i na jego szkodę albo takiego dokumentu
używa.
<§ 2a. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia
wolności do lat 2.>

§ 3. Kto czyni przygotowania do przestępstwa określonego w § 1,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności
do lat 2.

2) Tak;

3) Tak.
dynamit - 18:16 01-06-2010
CYTAT(Pasjonat @ 1.06.2010, 12:07)
1) Do 5 lat pozbawienia wolności jeśli było podorbonienie czy przerobienie dokumentu. W przypadku mniejszej wagi to 2 lat pozbawienia wolności. Jeśli jednak nie chodziło tutaj o podrobienie podpisu, przerobienie doukmentu np. kwoty zakupu można nawet uznać, że społeczna szkodliwość czynu była znikoma.

2) Tak;

3) Tak.

Witam, Bardzo dziękuję za odpowiedź, wiem, że będą konsekwencje podrobienia podpisu, nic innego w umowie nie zostało zmienione oprócz usunięcia współwłaściciela. Należność została uiszczona. Wiem też, że sprawa może się ciągnąć miesiącami, a zależy mi na uzyskaniu dowodu rejestracyjnego, auto potrzebujemy do pracy. W urzędzie spotkaliśmy się z arogancją, złą wolą i przedwczesnym ferowaniem wyroków.
Dziękuję
Basiek10
pasjonat - 20:55 02-06-2010
Usunięcie współwłaściciela jest przerobieniem dokumentu mającego znaczenie prawne. Jednak należy walczyć o umorzenie postępowania.

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona