1
Przejdź do strony:
» Umowa kupna-sprzedaży - kupujący nie chce zapłacić
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

10:30 01-06-2010
Dzień dobry
Bardzo proszę o pomoc jak wyegzekwować wykonanie umowy kupna-sprzedaży komputera. W dniu 11.05.2010r. podpisałem z pewną Panią umowę sprzedaży komputera za cenę 1500zł. W umowie zawarliśmy zapisy dot płatności w trzech ratach. Wczoraj upłynął ostateczny termin płatności. Pani nie chciała płacić kolejnych rat bo tłumaczyła się że mąż nie otrzymał zapłaty za pracę, w kolejnym SMS-sie zapewniła mnie iż do końca miesiąca zapłaci całość. Wczoraj otrzymałem od kupujących informację że nie chcą już komputera bo jest za drogi i mi nie zapłacą. Komputer użytkowali od 11.05.2010r. a wczoraj stwierdzili że jest to złom i jest bardzo wolny. (Jakiś specjalista od komputerów wycenił mój komputer na 1000 zł.) W jaki sposób mogę dochodzić swoich należności i jakie kroki powinienem podjąć.

Mariusz
  zgłoś naruszenie regulaminu

12:29 01-06-2010
pozew do sądu o zapłatę

linki
reklamowe

12:43 01-06-2010
Czy będzie lepiej jak wcześniej wyśle wezwanie do zapłaty??

Co dzieje się w przypadku moje wygranej, jakie są dalsze kroki. Kupujący musi zapłacić, a co jeżeli nie zapłaci??

Co w przypadku mojej przegranej??

pozdrawiam

14:49 01-06-2010
Oczywiście najpierw należy wysłać listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru wezwanie do zapłaty. Najlepiej wyznaczyć termin i rachunek bankowy, na który ma być przelana ta kwota. Należy ponadto poinformować, że brak zapłaty w tym terminie spowoduje wniesienie powództwa do sądu.
Jeżeli Pan wygra taką sprawę to należy złożyć w sądzie wniosek o nadanie wyrokowi klauzuli wykonalności. Ta druga strona będzie miała obowiązek zapłacić. Jeżeli nie zapłaci to należy udać się z takim wyrokiem do komornika i wszcząć postępowanie egzekucyjne.
W przypadku przegranej ponosi Pan koszty postępowania.

15:00 01-06-2010
dziękuje za pomoc smile.gif

a tak poza tematem jak wysokie są te koszty??

15:19 01-06-2010
To zależy od tego, czy druga strona będzie reprezentowana przez pełnomocnika, od tego, w jakim postępowaniu będzie dochodzone roszczeni, od wartości przedmiotu sporu.

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawŁukasz Nysztalbarszym
dukeaeccnieruchomosci_wawŁukasz Nysztalbarszym
Dołącz do naszego grona